Levende Havs fiskeri nyheder

Mandag den 7.1.2001

 

 

Levende Hav beskæftiger sig både politisk og konkret med havmiljø og fiskeri. Vi er daglig kontakt til fiskere på havet og vi forsøger at sætte fiskeriets situationer i forhold til den politiske virkelighed i Danmark og Europa. Vi analyserer, kommenterer og kritiserer forhold i fiskeriet og i den politiske verden, som modarbejder en mere bæredygtig udvikling i havmiljøet, i fiskeriet og i den politiske verden på disse områder.

Vi bringer også situationsrapporter, billeder og historier fra fiskeri og projekter i udlandet som vi har et indgående kendskab til. 

-         Fra den 15 feb. – 15. marts sender vi nyhederne fra Aralsøen i Kazakstan.

-         Fra april 2002 flytter nyhederne ud på Levende Havs sejlende hovedkvarter M/S Anton, hvorfra vi kan sende fra havet og de mange havne.

Nyhederne opsættes på også på Levende Havs hjemmeside www.levende-hav.dk 

I opstartsperioden tillader vi os at sende nyhederne til de medier, journalister og andre, som vi skønner kunne være interesserede i vore nyheder. Vi beklager fejl i denne udvælgelse og beder om en tilbagemelding fra de som ønsker at blive slettet af listen af modtagere. Send venligst en mail til llh@levende-hav.dk også hvis man mener at nyhederne bør sendes til en anden mailadresse. 

Nyhedstjenesten starter mandag den 7. januar 2002.

Ansvarlig for nyhedstjenesten bliver indtil videre Kurt Bertelsen Christensen, talsmand i Levende Hav.

Mandag den 7. jan. 2002

Stor ståhej for ingenting. Om en mislykket regulering i kystfiskeriet. Om kystfiskerne som endnu engang blev trynet af Danmarks Fiskeriforening. Om et Folketing og en regering som har ladet sig styre af fiskeriets økonomiske interesseorganisationer. 

Norsk havbrugs laks – en kedelig sag. Svindel og bedrag som åbenbart nu også skal kunne betale sig og et bornholmsk laksefiskeri som kan sejle deres egen sø.

Svindel med Motorkraften i fiskefartøjer. papiret har de danske fiskefartøjer en lovlig motor, men det har de ikke i virkeligheden. Om en sag som i år kan blive den største skandale i dansk fiskeri.

Mærkning af fisk Fisk og forbrugere EU vil have mærke på fisken hvor den kommer fra, hvad den hedder og om den er opdrættet eller vild?

Tirsdag den 8. jan. 2002

Tamme fisk  Opdræt af torsk og laks og denne produktions indflydelse på havets økosystem ”fødenetværket”. Norge vil nu have stor produktion af torsk – det vil Danmark også.

Den ”fælles” europæiske fiskeripolitik er meget langt fra et fælles projekt. Levende Havs opsamling på de europæiske fiskeriaftaler der blev indgået den 17. og 18. december 2001, med et fokus på den nationale egoisme der bestemmer det europæiske fiskeri. Om kommissionens rolle op til ministerrådsforhandlingerne og de reelle tal bag den danske begejstring for egen indsats og resultater.

  Onsdag den 9. jan. 2002

Fiskeriet her og nu. Januar rapport fra Nordsøen. Fiskeriet efter torsk, de lave kvoter og udsmid og kystfiskeriets problemer med råstofindvindingen og strandfodringen.  

Skarven Skal på middagsbordet. Miljøminister Hans Christian Schmidt er åben over for en regulering og jagt på skarver. Kommentarer til et 20 år gammelt natursyn som er ved at forsvinde og en gastronomisk vinkel på skarven.

Fiskeri Tidende lukker. Fiskernes eget blad Fiskeri Tidende, som udkommer hver uge, har lukket spalterne for indlæg fra Levende Hav og Fiskernes Økologiske Netværk FØN. De senere år er det blevet vanskeligere for Levende Hav at få optaget et debatindlæg i Fiskeri Tidende - nu er det slut.  

Mandag den 13. jan. 2002

Fiskeriet  - her og nu. Januar rapport fra Østersøen - Fiskeriet efter torsk - de lave kvoter - Dioxin - priser på fisk - m.m.   

Folket og den nye regering Udviklingsbistanden og VK regeringen. Besparelser på NGO bistanden - Aralsø projektet - demokrati og folkestyre - de folkelige organisationer - m.m.

Danmarks Fiskeriforening - endnu engang. Danmarks Fiskeriforening og samarbejde - at kritik er forbudt - m.m.

Esbjerg Fiskeriforening bakker op om Levende Hav.  http://www.jv.dk/vis_lokal_nyhed_esbjerg.asp?u1=esbjerg&u2=Varde&ID=GG455KOO.1

Torsdag den 24. Jan. 2002

Det danske industrifiskeri under afvikling!!

 -     Meget alvorlige problemer i industrifiskeriet som kan betyde, at det kan blive svært at drive et industrifiskeri, siger fiskernes formand Bent Rulle. Og han understreger at "Esbjergproblemet" ligeså godt kunne have opstået alle mulige andre steder. Levende Hav kommentarer til industrifiskeriet og forslag til ny kontrol. Engelske makrelfiskere anklager danske industrifiskere for ulovligt makrelfiskeri i den engelske kanal. Læse mere her..

Giftige bundmalinger   

 -      Fra 2003 må lystsejlerne ikke længere bruge giftige bundmalinger. Levende Hav deltager i en række møder landet rundt arrangeret af Dansk Sejlerunion. Forbudet som blev indført i 1999 er efter Levende Havs mening ikke logisk og derfor ikke holdbart. Læs mere her..

 Kattegat-torsken der forsvandt

 -     Svenske havbiologer slår alarm og vil have indført et totalt stop for torskefiskeriet i Kattegat. Levende Havs kommentar og forslag. Læs mere her

  Vi skal spise skarven

 -     Miljøministeren åbner nu op for en regulering af skarven i Danmark. Levende forslå at sætte skarven på middagsbordet. Læs mere her

 ”Stop overfiskeriet – eller fiskeriet vil stoppe”

-      WWF i Europa sætter nu fokus på den europæiske fiskeripolitik og for uventet støtte fra de danske fiskeriorganisationer. Læs mere her

 

Mandag 30. jan. 2002

Nyt om Skarven

”De grønne foreninger” er vrede over et forslag til en ny forvaltningsplan for skarverne i Danmark, skriver Ritzau. Formanden for DOF (Dansk Ornitologisk Forening) mener at planen vil føre ”til en ren massakre på skarven”. DNs (Danmarks Naturfredningsforening) præsident Poul Henrik Harritz er også utilfreds og vil se dokumentation for planens nødvendighed. Landsformand for jægerne, Kristian Raunkjær, er klar til at skyde skaver, men han vil ikke æde dem ”Det er efter min erfaring ikke en spisefugl” siger han til Ritzau. Læs mere her ...

Nyt om motorkraft og fiskefartøjer
Økonomi- og Erhvervsministeriet og Fødevareministeriet skriver til Levende Hav, at nu vil der blive afholdt et møde mellem Søfartsstyrelsen og fiskerimyndighederne for at få skabt større klarhed over om problemet med motorstørrelserne i de danske fiskefartøjer. Læs mere her ....

Engelske kystfiskere vil have stoppet industrifiskeriet

Engelske fiskeriorganisationer skriver til Levende Hav og beder os om at gøre vores til at få stoppet det danske industrifiskeri i den engelske kanal. Kystfiskerne er godt og grundig trætte af, at danske trawlere kan fange makrel i den ”makrelkasse” som er oprettet til at beskytte ungfisken. Læs mere her....

 

Levende Hav nyheder- mandag den 4. Feb. 2002
 
 
 
Læs MERE her: Fiskerne vil have en 100% Fiskerikontrol af industrifiskeriet
Efter sidste uges forhandlinger med fiskerimyndighederne, foreslår Danmarks Fiskeriforening nu at alle laster med industrifisk bliver kontrolleret for igen at få åbnet for industrifiskeriet i Nordsøen. Det er et forslag som åbner op for flere spørgsmål ende det lukker. F.eks. hvorfor skal samfundet bruger uhørt mange penge og ressourcer på et industrifiskeri som ikke udgør noget problem?
 
Læs MERE her: Fusk eller lovbrud?
Når man bryder loven så begår man lovbrud, når fiskerne bryder loven, så "fusker" de med reglerne. I Norge er fiskeriministeren blevet træt af begrebet "fusk". Det drejer sig enten økonomiske- eller miljøkriminelle handling når fiskerne groft og bevist bryder loven, siger den norske fiskeriminister - hvad siger vores minister?
 
Læs MERE mere her: GMDSS - fagre nye verden?
Mayday - Mayday - Mayday lyder det internationale nødkald når et fartøj kommer i nød. Nu skal fiskerne på kursus og have installeret nyt radio- og nødudstyr for over 100.000 kroner, for at opfylde kravene til et nyt nødkaldesystem GMDSS. I de kommende måneder vil Levende Hav grave dybere i dette system for at finde fordele og ulemper. Indtil videre har vi ikke kunnet finde brugere som er tilfreds. Læs mere om GMDSS på Søfartsstyrelsens hjemmeside
 
Læs MERE mere her: Naturrådet - en skarvmassakre.
Naturrådet med formand Peder Agger vil ikke have reguleret på skarvbestanden. I et meget subjektivt notat, gør Naturrådet rede for at skarven ikke udgør noget problem. Levende Havs kommentar til notatet.
 
Levende Hav nyheder- onsdag den 13. Feb. 2002
 
 
 
Læs MERE her: Levende Havs høringssvar til ny skarvforvaltning
 - Skov- og Naturstyrelsen har udsendt et hørings udkast til en ny forvaltningsplan for skarver i Danmark. Flere organisationer har allerede vendt tommelfingeren nedad. De mener bl.a. at udkastet lægger op til en masakre og at der ikke findes nogen dokumentation for, at skarven er en trussel mod fiskeriet. LLH ser ikke udkastet som nogen trussel mod skarvbestanden i Danmark og vi mener også at der er fremlagt den nødvendige dokumentation for at skarven lokalt truer kystfiskeriet og genopbygningen af de historisk lave fiskebestande.
 
Læs MERE her: "Nu må vi sætte hælene i" - strandfodringens konsekvenser
 - Det er ikke blot i kristendommen at vi styres af "treenigheden", det gør vi også når det gælder råstoffer til havs og strandfodringen på den jyske vestkyst. Skov- og Naturstyrelsen, Kystinspektoratet og det private firma Rode Nielsen A/S har fundet sammen for at få fodret den jyske vestkyst med sand som pumpes op fra havbunden tæt på kysten. 100 mill. kroner koster det os om året at opretholde denne relative nye aktivitet. Tidligere sikrede vi vore kyster med høfder, nu foregår det med den havbund som tidligere også udgjorde fundamentet for et meget aktivt kystfiskeri og det er slut nu på store strækninger af den jyske vestkyst. Kun der hvor der ikke strandfodres, kan man bedrive et kystfiskeri. LLH modtager løbende en lind strøm af kopier om større indvindindigs tilladelser. Den seneste vil sikkert ende op med en 10 års tilladelse til at indvinde 4 millioner m3 på et relativt lille område, lige midt i det område hvor fiskerne tidligere kunne fange store fangster. Nu er fisken væk, sandsynligvis fordi alt liv på havbunden er blevet dækket af de enorme mængder af meget meget småkornet sedimenter, som indvindigerne og strandfodringen taber.    
 
Læs MERE her: Kystfiskerne lades i stikken - også af Folketinget
 - Folketinget har vedtaget at kystfiskerne skal have bedre betingelser for deres fiskeri. Men allerede nu kan vi konkluderer at kystfiskerne ikke har fået det de blev lovet i 2001.
 
Læs MERE her: Danmarks Fiskeriforening og EU
 - Danmarks Fiskeriforening DF har forfattet et notat mod EU-kommissionen. Det er et langt sprogligt angreb mod kommissionen, men på intet tidspunkt kommer DF med en forklaring på, hvorfor EU-kommissionen vil fiskeriet til livs. Danmarks Fiskeriforening har ansvaret for alle danske fiskere, og foreningen administerer betydelige offentlige midler, derfor kan vi også forlange, at DF giver logiske begrundelser for deres påstande.
 
Levende Hav nyheder - 21. marts 2002
 
 
 
Læs MERE her: Hvem ejer fisken?
 - På Bornholm er man ved at være grundig træt af, at de vestjyske fiskere opfisker torskekvoten i Østersøen på bekostning af de bornholmske fiskere og samfund. Men det rører ikke formanden for alle de danske fiskere Bent Rulle. "Det er en grundlov i dansk fiskeri at alle danske fiskere skal have lige adgang til alle danske farvande", siger Bent Rulle. At det så åbenbart koster det bornholmske fiskeri livet, vedkommer ikke formanden. At Danmark sikkert er det eneste land i verden som ikke tager regionale og lokale hensyn i forvaltningen af fiskeressourcerne er også formanden uvedkommende.   
 
Læs MERE her: Protest mod finansloven. Knud Andersens tale i København
 - Levende Hav er oprørt over denne regerings mangel på forståelse for græsrodsarbejdet. 10 medlemmer deltog med flag og sang uden for Christiansborg i protesten mod finansloven som skærer dybt i Levende Hav og græsrøddernes økonomi. Fhv. skipper på Anton Knud Andersen holdt en brandtale på Christiansborg, en tale som uden omsvøb gør Folketinget klart, at de svigter havmiljøet og det skånsomme fiskeri.
 
Læs MERE her:
 - I Norge har de en ægte fiskeriminister - Svein Ludvigsen. Han er både meget aktiv og meget visionær i sit virke. Han fremlægger forslag til debat i den norske offentlighed og han fremlægger en stribe af lovforslag, til fremme af et mere bæredygtig fiskeri. Nu vil han have vedtaget et total discardforbud (udsmid) i det norske fiskeri. Denne minister kunne dansk og europæiske fiskeri lære meget af.
 
Læs MERE her: Verdensbanken yder nu et lån på 65$ til genopretningen af Lille Aral
 - I mange år har befolkningen i Aralsk regionen ved den nordlige del af Aralsøen i Kazakstan ventet på at Kazakstan og Verdensbanken kunne blive enige om betingelserne for et lån til genopretningen af Lille Aral. Nu er aftalen underskrevet og arbejdet kan gå i gang. Med i aftalen er også et større beløb til udviklingen af fiskeriet i hele regionen, et arbejde som de kazakiske myndigheder håber, at Levende Hav vil tage et stort ansvar for.
 
 
Levende Hav Nyheder  - 5. april 2002
 
 
 
Læs MERE her: Udsmid i dansk fiskeri
 - Siden 1995 har Danmarks Fiskeriundersøgelser DFU undersøgt dansk fiskeri for at finde ud af størrelsen på discarden (kaldet "udsmid") i fiskeriet. Flere gange i de forløbende år har der sivet lidt fra denne undersøgelse og altid med det formål at fortælle offentligheden at der ikke er noget videre problem. Det er nu sket igen og derfor er det vi endnu engang spørger de ansvarlige - hvorfor dog ikke få offentliggjort denne undersøgelse når der nu ikke er noget problem?
 
Læs MERE her: Fiskeriet i Nordsøen 1. kvartal 2002
 - Oplysninger om situationen for fiskeriet i Nordsøen, priser på fisk og de problemer de afføder, samt oplysninger fra kystfiskerne som har haft et meget dårligt første kvartal.
 
Læs MERE her: LLH udsender ny rapport
 - Ny rapport fra Levende Hav om den debat der blev ført rundt M/S Antons togter i 2001 under temaet "Det bæredygtige fiskeri - 2001". Rapporten kan man få tilsendt ved henvendelse til foreningen.
 
Læs MERE her: Skarv og sæler
 - Vi har fået en ny miljøminister - ingen tvivl om det. Han skal ikke bruge tid på energipolitikken og måske derfor får han tid til at undsige egen sælrapport, samme dag den bliver offentliggjort - der skal ikke skydes sæler, mener han. I dag fortæller han os hvor mange skarver vi skal have i Danmark - der bør være 30.000 par mener ministeren. Andre vil mene, at der bør være 20.000 par eller overhovedet ingen skarver osv. der er mange bud på den fugl. Men nu har ministeren afgjort at der være 30.000 par.
 

Levende Hav beskæftiger sig både politisk og konkret med havmiljø og fiskeri. Vi er daglig kontakt til fiskere på havet og vi forsøger at sætte fiskeriets situationer i forhold til den politiske virkelighed i Danmark og Europa. Vi analyserer, kommenterer og kritiserer forhold i fiskeriet og i den politiske verden, som modarbejder en mere bæredygtig udvikling i havmiljøet, i fiskeriet og i den politiske verden på disse områder.

Vi bringer også situationsrapporter, billeder og historier fra fiskeri og projekter i udlandet som vi har et indgående kendskab til. 

-    Fra maj 2002 flytter nyhederne ud på Levende Havs sejlende hovedkvarter M/S Anton, hvorfra vi kan sende fra havet og de mange havne.

 
Levende Hav nyheder - 26. juli 2002
 
 
Jeg skal beklage at LLH nyheder har ligget underdrejet i et par måneder. Vi har haft store problemer med at få teknikken til at fungerer på M/S Anton. Internettet og mobiltelefonen er mildt sagt meget ustabile. Men vi tror og vi håber på at problemerne er ved at være løste så vi igen kan sende mindst en gang om ugen.
  
 
Læs MERE her: EU miljøministermøde i Sønderborg
  M/S Anton besøgte Sønderborg i forbindelse med ministermødet for at vise udstillinger om havmiljø og fiskeri. Åbent brev til Hans Christian Schmidt som response på, at EU's miljøministermøde i Sønderborg blev ødelagt af et massivt politiopbud.
 
Læs MERE her: M/S Anton på tur
 - Efter Sønderborg sættes kursen mod Østersøen hvor vi deltager i Baltic Sail. Den 28. august stiller vi op i Helsingør i forbindelse med et EU udenrigsministermøde. Den 6. september stiller vi op i Nyborg i forbindelse med et EU landbrugsministermøde.
 
Læs http://gl.levendehav.dk/projekter/igangvaerende-projekter.htm mere her: Dagsorden for Levende Hav i Helsingør
 - I forbindelse med EUs udenrigsminister møde i Helsingør vil LLH afholde et møde med andre organisationer om kystfiskeriet i den 3. verden. EU's alt for store fiskeflåde, når det gælder de store havgående fartøjer, fisker også havene tomme i farvandende ud for de afrikanske lande. Kystfiskerne i disse lande må have støtte og hjælp til deres virksomhed og til opbyggelsen af organisationer som kan stille krav til deres regeringer. Men danske udviklingsorganisationer beskæftiger sig ikke ret meget med kystfiskeriet - hvorfor? Det er bl.a. dette spørgsmål mødet skal forsøge at besvare.
 
Læs MERE mere her: Dagsorden for Levende Hav i Nyborg
 - I forbindelse med EU's landbrugsministermøde i Nyborg vil LLH afholde et møde med fiskere som er enige med LLH i kritikken af den førte fiskeripolitik. Formålet er at få sat fokus på de værdier som knytter sig til det naturskånsomme fiskeri. Og få disse oplysninger ind til de som har magten over det europæiske fiskeri. Bl.a. skal vi have stoppet udviklingen mod ophugningen af de fiskekuttere som bedriver et naturskånsomt fiskeri.
 
Læs MERE her: Spøgelsesgarn 
 - Nu spøger de igen "spøgelsesgarnne" i garnfiskeriet. På et internationalt møde i London, med deltagende fiskere fra flere europæiske lande, diskuterede man udviklingen af et sæt regler for hvorledes garnfiskeriet bør foregår for at forhindre spøgelsesgarn.