Dansk Fiskeriforening og EU

Udsendt feb. 2002

 

 
 

Dansk Fiskeriforening DF bryder sig ikke om EU kommissionen. Sådan har det nu været i flere år og i et notat fra DF den 5. feb. anklager Dansk Fiskeriforening endnu engang EU kommissionen for ikke at ville lytte til fiskerne ”I kan sige, hvad I vil, vi gør det alligevel, for vi ved bedst!”. Sådan skulle EU kommissionen, ifølge DF behandle spørgsmålet om genopretningen af fiskebestande som torsk og kulmule i Nordsøen.

Notatet en lang sproglig kritik af EU kommissionen. Men på intet sted optræder der noget som kunne minde om en argumentation, eller blot en forklaring på, hvorfor EU kommissionen skulle modarbejde fiskerne! Det er da muligt at EU kommissionen vil fiskeriet til livs, men hvorfor vil kommissionen det? Som talsmand for alle danske fiskere, og som administrator af betydelige offentlige midler, bør DF give den danske offentlig en ordentlig og sammenhængende forklaring på, hvorfor alle, også EU kommissionen, åbenbart vil fiskeriet til livs?

I notatet anklages EU kommissionen for ikke at leve op til egne målsætninger om ”Good Governance”. Det er muligt, men bestemt også forståeligt. For en sådan positiv målsætning synes meget vanskelig at føre ud i livet, når kommissionen gang på gang bliver anklaget for magtmisbrug og truet med fyring.

I notatet ”forlanger” DF også, at man evaluerer virkningerne af allerede indførte eller vedtagne regler, før man skrider til handling.

DF ”forlanger” både det ene og det andet, men hvis der er overhovedet er nogen der kan forlange noget som helst i fiskeriet, må det være os som samfund som forlanger, at den forening som har taget al ansvaret fra de danske fiskere, fremkommer med konkrete forklaringer og redegørelser for, hvorfor de mener, at alle åbenbart vil dem til livs.

Vi kan også forlange at en forening som DF siger sandheden i deres information til offentligheden. Følgende kan læses i notatet:

”Siden ICES rådgivende komité for fiskeriforvaltning (ACFM) i november 2000 erklærede at torskebestanden i Nordsøen m.m. stod umiddelbart foran et bestandssammenbrud er de første to faser i en såkaldt torskegenopretning iværksat.

Følgende foranstaltninger er gennemført i fiskeriet

· TAC reduktion på 40% for fiskeriet i 2000

· TAC reduktion på 40% for fiskeriet i 2001

· 10-ugers torskekasse 2001

· Nye tekniske regler, bl.a. en meget kraftig forøgelse af det generelle maskemål

· Ophugning Skotland

· Ophugning Danmark”

Det er usandt på flere områder.

1.      TAC reduktionen som blev vedtaget i 1999, gældende for 2000, havde intet med torskegenopretningsplanerne at gøre, men var alene et udtryk for, at fiskerne ikke kunne fange deres kvoter. De danske fiskere manglede at fange ca. 4000 tons i 1999.

2.        Til disse TAC reduktioner har DF bevist udeladt en meget vigtig oplysning. Det danske torskefiskeri i Nordsøen og Skagerrak foregik frit i 2000, men alligevel de ikke fange kvoten på de ca. 15.000, men efterlod 1000 tons ved årets udgang.

3.        De få ophugninger i Danmark har intet med torskefiskeriet i Nordsøen at gøre, men Østersøen.

4.        De skotske ophugninger betyder måske noget for kuller fiskeriet, mens det er ubetydeligt for genopretningsplanen for torsk.

DF mener det er umuligt at genoprette torskebestanden som der er planer om. De henviser til de målsætninger der blev lagt for genopbygningen af sildebestanden i Nordsøen. Her ville man have en målmængde på 1,3 mill. tons, men det mål når man aldrig, mener DF.

At man ikke når målet hænger sikkert sammen, med at der fanges en betydelig mængde sild som udsmides. Der må være et meget stort udsmid af sild i Nordsøen. For når så mange fartøjer bliver opdaget med store mængder sild i lasten, skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, de enorme mængder af sild der er blevet smidt ud igen. For det er jo kun et fåtal – ifølge DF – af de danske fiskere som overtræder reglerne ved at lande de ulovlige fangster. Alle de andre lovlydige fiskere, som fisker på de samme pladser om lovovertræderne, de må jo så smide alle sildene tilbage i havet.

Og udsmid (discard) for også en plads i notatet. Ifølge DF er det reglerne der er skyld i udsmidet og ikke fiskerne. Det er også tilfældet på få områder, men generelt burde DF henstille til deres medlemmer om at fiske på en sådan måde, at de undgår de store udsmid. Ellers vil fiskeriet modarbejde genopbygningen af de lave fiskebestande. Fiskerier med de store udsmid bør selvfølgelig stoppes, og alle bør have en interesse heri.

Notatet slutter med, at DF igen forlanger, at ligegyldig hvilke regler og forvaltninger som sættes i værk til genopbygningen af fiskebestande, så bør de udarbejdes således, at de bliver  ens for alle typer af fiskerier.

Også på det område er DF ubøjelig. DF er en forening for alle danske fiskere, fra den mindste jolle til de 2000 tons store fartøjer. Og alle skal ifølge DF stilles lige i den danske forvaltning. DF vil ikke være med til at de selektive og skånsomme fiskeriformer fremmes på bekostning af de former som har det store udsmid og som kan trawle over stok og sten.

Læs DFs Notat her 7. feb. 2002. Forslag til Torskegenopretningsplan - 3. fase