Har fiskeriet udryddet torskebestanden i Kattegat?

udsendt mandag den 21.01.2002

 

 

 

Dagbladet Information skriver at svenske fiskeribiologer ikke er i tvivl om, at trawlfiskeriet er skyld i at der ikke er flere torsk i Kattegat. De svenske fiskeribiologer har undersøgt torskebestanden langs den svenske vestkyst og de konkluderer ”Hvor der for nogle år siden samledes masser torsk på gydepladserne ved den svenske kyst, er der i dag – ingen”.

Biologerne har ret i at der ikke er torsk i Kattegat og de har også ret i, at fiskeriet sikkert bærer en stor del af skylden for torskens forsvinden. Men de bør ikke udelade andre faktorer som forureningen og den manglende tilgang af torsk fra specielt Østersøen.

Hvis det er sandt, at fiskeriet alene bærer ansvaret for at der ikke længere er torsk langs den svenske vestkyst, så vil en sådan sandhed kunne overføres til andre kystnære farvande som f.eks. den jyske vestkyst fra Hanstholm og syd på hvor der ikke længere findes torsk inden for 10 sømil. Her er der ingen tvivl om, at fiskeriet også spiller en stor rolle, men det er ligeså sikkert, at fiskeriet ikke alene kan forklare torskens forsvinden fra dette store område. Her spiller andre faktorer ind, som den organiske forurening som ødelægger fødemulighederne for fisken, en voksende råstofindvinding og en voksende strandfodring med millioner af tons sand, et voksende antal skarver som også er blevet kystfiskere, sæler og måske klimatiske ændringer. Når torsken ikke længere søger de traditionelle gydepladser, så kan det ifølge forskerne hænge sammen med højere temperaturer i havet.

Men det skal nu ligge Levende Hav meget fjernt, at forsvare trawlfiskeriet i Kattegat, som på ingen måde kan siges at være bæredygtig. Bobletrawlfiskeri i sten er efterhånden den eneste måde hvormed trawlfiskerne kan fange lidt torsk og det fiskeri burde man indstille, af hensyn til opbygningen af torskebestanden i Kattegat og andre farvande. Men vi bør også være meget opmærksomme på, at fiskerne i Kattegat anklager det alt for voldsomme torskefiskeri i Østersøen og Femern Bælt for at bære et stort ansvar for, at der ikke kan fanges torsk i den sydlige del af Kattegat.

De svenske biologer og ICES vil have et totalt stop for torskefiskeriet i Kattegat. Det skal vi advare imod. I stedet for totale stop, som vil give uoverskuelige følger og en kæmpe udsmid, bør man gå målrettet efter det fiskeri som beviseligt skader fiskebestande. Her er det trawlfiskeri i sten som bør forbydes og så bør man meget mere målrettet end man gør i dag, sætte ind over for et hummer- og tungefiskeri i Kattegat som fisker med små masker og som til tider har et udsmid af småtorsk og anden småfisk i en størrelsesorden - som burde være forbudt ved lov i dette land.