Hvem ejer fisken?

Dansk fiskeris grundlov – ved formand Bent Rulle. marts 2002

 

 

 

År for år mister fiskerne på Bornholm deres fiskeri. Og nu synes selv formanden for de bornholmske fiskere, Birger Rasmussen (BR), at det er ved at være nok.I Fiskeri Tidende den 21. marts 2002, opfordrer han Danmarks Fiskeriforening til en ”gennemgribende debat om, hvordan vi sikrer, at det i fremtiden er muligt at leve af fiskeri i hele landet”.

I samme avis er venstrepolitikeren Thor Gunnar Kofoed (TGK) ude efter Danmarks Fiskeriforening. Han er utilfreds med at de bornholmske fiskere mister deres livsgrundlag, fordi fiskeriet ved Bornholm er åbent for alle danske fiskere.

Og de har begge to bestemt noget at have kritikken i, for det er de bornholmske fiskere som bliver sejlet over ende og de søger ophugning og får det og det er det bornholmske samfund som mister indtægterne fra fiskeriet. TGK ser heller ikke nogen forbedring med den nye minister for det ”er jo de samme embedsmænd”. Han vil derfor arrangere en konference om det bornholmske fiskeri, men en sådan konference finder formanden for danske fiskere Bent Rulle uinteressant. Til ideen siger Bent Rulle, at han ikke tillægger mennesker uden for fiskeriet nogen betydning, i sagen om dansk fiskeri.

”Man kan regulere på størrelse og kræfter, men ikke på, hvad der står på boven af et fartøj” siger Bent Rulle. ”Det er jo en grundlov i dansk fiskeri, at alle danske fiskere skal have adgang til alle danske farvande. Og det er netop fleksibiliteten, dansk fiskeri overlever på” siger Bent Rulle.

Levende Hav nyheders kommentar: Denne ”grundlov” i dansk fiskeri har et eneste formål – at redde Danmarks Fiskeriforening. Sådan har den fungeret i flere år, selv om al fornuft og statistik siger, at grundloven smadrer dansk fiskeri. Danmark er det eneste land i Europa og sikkert i hele verden, som operere med en så forældet grundlov. 

Det var engang, før 1983 og før indførelsen af den fælles fiskeripolitik i Europa, hvor man måske kunne fiske efter denne grundlov, men siden har virkeligheden vist, at en sådan grundlov kun har medført nedgang og atter nedgang i fiskeriet.

For selvfølgelig skal der tages regionale og lokale hensyn til forvaltningen af fisk, alt andet er absurd. Nu, blot et par måneder inde i det nye år er 60 % af torskekvoten i Østersøen opfisket. I Nordsøen og Skagerrak er der kun fisket ca. 15 % af torskekvoterne. Og det fordi de vestjyske fiskere har fisket i Østersøen. Nu kan de tage hjem og gå i gang med deres egne kvoter, de bornholmske fiskere står tilbage som sorteper med lange torskestop i vente.

”Man kan regulerer på størrelser og kræfter” siger Bent Rulle. Ja det er rigtig, men det gør man ikke. Og Danmarks Fiskeriforening gør intet for, at reglerne for motorkraften størrelse bliver overholdt – tværtimod bruger de formanden og deres mange konsulenter til at hjælpe fiskerne med ikke at overholde loven.

Også i denne som mange andre sager lukker formand Bent Rulle øjnene for kendsgerningerne i dansk fiskeri, kun for at redde stumperne af Danmarks Fiskeriforening. Men det er ikke blot ved Bornholm den er gal. De samme meldinger, at størsteparten af de vestjyske fiskere skal formenes adgang til de fleste områder i de indre danske farvande, lyder nu fra mange steder i de indre danske farvande.       

Levende Havs sejlende hovedkvarter M/S Anton vil være i Østersøen fra maj – oktober dette år. Her vil en af de sager som skal behandles i offentligheden, blive spørgsmålet om rettighederne til havets ressourcer.