Industrifiskeriet bør under samme kontrol som konsumfiskeriet

 udsendt jan. 2002

 

 
Er det danske industrifiskeri under afvikling?

Fiskernes formand Bent Rulle forudser en meget alvorlig situation for det danske industrifiskeri. I Fiskeri Tidende den 24/1/02, understreger han at "Esbjergproblemet" ligeså godt kunne være dukket op i andre havne. 

I Fiskeri Tidende og i Fishing News kan vi også læse, at britiske makrelfiskere, som fisker med det meget miljøskånsomme krogefiskeri efter makrel, bliver stoppet i deres fiskeri af et ulovligt dansk  makrelfiskeri i den Engelske Kanal. Det er klart ulovligt, danske industrifiskere må ikke fange blåmakrel, men hestemakrel, hvor de har fået en tilladelse til at fange 600 tons pr. fartøj som et "forsøgsfiskeri". Igen står vi overfor et klokkeklart ulovligt fiskeri, alle ved det foregår, det har foregået i mange år og man fortsætter med at udsteder licenser til et hestemakrelfiskeri, som i virkeligheden fanger konsummakrel til fiskemel og olie. 

I forrige uge slog fiskerikontrollen til igen og denne gang over for de industrifiskere som fisker fra Esbjerg. 12 af de virkelig store fartøjer blev på en uge afsløret med næste rene laster af sild, i alt 5-6000 tons sild, hvor der skulle havde været brisling i lasten. Sidste år var der alvorlige problemer i Hvide Sande hvor 18 fartøjer blev stoppet på en gang, også med lasten fulde af sild og lignende problemer med sild og kuller har der været i Hirtshals og Thyborøn.

Siden nytår er det ikke usandsynligt at der er blevet fanget mere end 30.000 tons sild i industrifiskeriet. Dvs. at hele den danske sildekvote, til brug for bifangster i industrifiskeriet for hele året 2002, må antages at være opfisket, hvis industrifiskerne vel at mærke havde været pålagt samme regler for logbog og afrapportering af deres fangster som konsumfiskerne.

I Fiskeri Tidende den 24/1/02 citeres kontorchef i Danmarks Fiskeriforening, Ole Lundberg Larsen for at sige, at "EU-kommissionen har blåstemplet det danske industrifiskeri" efter at have læst rapporten "Fakta om industrifiskeriet".

Der er alvorlige problemer i det danske industrifiskeri, men det er der åbenbart også i fiskeriforvaltningen!

Forlaget 

Levende Hav har opfordret den nye og de forrige ministre til at få skabt lighed for loven nå det gælder industrifiskeri og konsumfiskeri. Vi mener, at industrifiskerne, ligesom konsumfiskerne skal skrive i deres logbøger, hvor meget fisk de har fanget. Ligesom konsumfiskerne må de vurdere størrelserne af bifangster som sild, kuller, torsk og andre konsum-arter og dertil kan de bruge de metoder som fiskerikontrollen anvender. Den industri som aftager fisken til fiskemel og olie skal helt på samme måde som det foregår i konsumfiskeriet, afrapporterer til myndighederne hvilke mængder og hvilke arter de modtager fra industrifiskerne.

Som reglerne er i dag er det grotesk, at små enmandsbetjente joller som fisker lidt fisk ved kysten, dagligt skal give rapport om fangster på fisk af forskellige arter ned til sidste kilogram, hvorimod store fartøjer på over 1000 tons, med alt til rådighed stående moderne udstyr og computere, ikke skal afrapporterer de mange tusinder af tons sild, kuller, torsk, makrel, og andet konsumfisk, de fanger hvert år.

læs også Sild er godt