Kun få måneder efter, at fiskerikontrollen
slog til i Hvide Sande mod det industrifiskeri som fanger brisling
til fiskemel og olie, men i virkeligheden fanger sild, slog
kontrollen til igen. Denne gang Esbjerg hvor 12 fartøjer blev
knaldet med næste rene laster af sild, og hvor det skulle have været
brisling.
Som straf får fiskerne inddraget deres
licens i en måned, men det er i virkeligheden ikke nogen straf.
For der er ikke andet at fange på denne tid af året, så
fiskerne mister ikke noget ved at blive lagt til kaj, der skulle
de havde ligget alligevel.
Derimod er dansk fiskeri ved at miste de
sidste rester af goodwill og troværdighed. Og det udtryktes også
klart af formanden for den industri som producerer fiskemel og
olie. ”Det er livsfarligt for vores virksomhed, hvis ikke vi for
styr på bifangsterne af konsumfisk, det vil vi ikke kunne leve
med”. Sagt på foreningens generalforsamling sidste år.
De store fangster af sild afspejler sikkert at der er mange sild i havet og
måske også for mange i forhold
til andre arter som f.eks. torsk. Konsumbestandene er fisket
grundigt ned og derfor er den naturlige dødelighed i
sildebestanden gået tilsvarende ned, torsk æder sild. Og det
betyder at fødenetværket i havet er blevet forrykket. Voksne
sild spiser torske- og andre fiskelarver og derved bidrager en
stor sildebestand til vanskelighederne med at få opbygget torsk-
og andre konsumbestande.
Ovenstående er fiskernes moralske argument
for at bryde loven - at det er godt at få ryddet op i
sildebestanden af hensyn til balancen i havet, og det er er måske
noget
om snakken. Men som nævnt er det uholdbart af flere grunde. Det
skader dansk fiskeri på markederne og i fiskeriforhandlingerne i
EU hvor det danske konsumfiskeri har lidt under det danske
industrifiskeri i flere år. Dertil skal lægges, at i dag kan
fiskerne, med store og supereffektive redskaber fange den fisk man
vil fange. Så er der blot pænt med sild bliver de også fanget.
Problemet er at dansk fiskeri har fået disse ca. 100 super
industritrawlere som skal have fisk, koste hvad det koste vil, og
er der sild at fange, ja så fanger de dem. Deres bekymring for
balancen i havet, bør vi tage med et gran salt. Man kunne jo
f.eks. spørge den voksende flåde af konsumsildefiskere, om der
nu også er sild nok til et betydeligt udtag til mel og olie?
Hvis der skal fanges flere sild til mel og
olie, så bør fiskerne få en accept af dette og få lovgivet
omkring et sådant fiskeri, alt andet er uholdbart.
I Levende Hav så vi helst at silden bliver
brugt til konsum. Og vi burde sætte mere målrettet ind, for at få
os til at spise denne herlige fisk. Vi bruger offentlige midler
til nærsagt alle mulige og umulige reklamefremstød for alt
muligt. Vi bør sætte ind i Danmark og i Europa for at få os til
at spise sild - flere
gange om ugen, det er også godt for helbredet.
Sild
Clupea harengus
Silden
bliver sjældent over 40 cm og er så 20-25 år gammel. Før
sildebestandens kollaps i 70érne blev der fanget mange sild til
mel og olie. Men med genopretningen af bestandene blev det forbudt
Brisling
Sprattus sprattus
Max.
længde 16cm hvor den er ca. 5-6 år gammel. I Østersø landene
er den meget anvendt til konsum, men i dansk fiskeri bruges den
til fiskemel og olie. Derudover er brislingen meget vigtig som føde
for andre fisk
|