Strandfodringen – kan det blive ved?

udsendt Feb. 2002

 

 
 

Skov- og Naturstyrelsen har netop givet Kystinspektoratet en tilladelse til en efterforskning af sandforekomster ud for Agger/Lodbjerg nord for Thyborøn. Efterforskning vil helt sikkert blive fulgt op af en egentlig indvindingstilladelse på 4 mill. m3 over 10 år i et det ca. 12 km2 stor indvindingsområde. Sandet skal bruges til at kystfodre strækningen nord for Thyborøn til Lodbjerg, for der lægges vægt på, at afstanden fra indvindingsområdet og til kysten er så kort som overhovedet muligt. I forvejen bruger man ca. 3 km3 om året til at kystfodre strækningen fra Thorsminde til Lodbjerg. I de tidligere mange tilladelser der er givet lægges der også vægt på at afstanden til kysten bør være så lille som overhovedet muligt, så meget vægt at det stiller spørgsmålstegn ved om afstande kommer før miljø og fiskeressourcer.

I vores høringssvar har vi gjort det klart, at nu sætter vi hælene i. Vi skal nu til at bruge alle de muligheder vi har for at få strandfodringen under kontrol. For efterhånden har denne praksis udviklet sig til blot en ekspeditionssag mellem de 3 aktører: Skov og Naturstyrelsen, Kystinspektoratet og det private firma Rode Nielsen A/S.

VVM redegørelserne er efter vores mening ikke det papir værd de er skrevet på i forhold til økologi, miljø og fisk. Råstofindvindingen og den efterfølgende strandfodrings ødelæggelser af de vestjyske kystfarvande og Limfjordens  økosystem får også i VVM rapporten blot et skuldertræk med på vejen.

Om nogen forening er Levende Hav er en demokratisk forening og vi tager naturligvis til efterretning, at samfundet prioriteter råstoffer og strandfodring, før havmiljø, fiskeressourcer og fiskerierhverv. Men vi tager så afgjort ikke til efterretning, at de ansvarlige, mod bedre vidende, blot kan konkludere, at deres aktiviteter ikke skader på hverken miljø eller fisk.

Levende Hav sidder tilbage i et af de få udvalg som ikke blev slagtet. Her skal vi vurderer om andre faktorer end fiskeriet er skyld i at fiskebestandene bliver mindre og mindre. Her giver vi og andre medlemmer stor opmærksomhed til ovenstående aktiviteter.

I maj i år starter vi en kampagne i og omkring Limfjorden under spørgsmålet ”Hvor blev fisken af?” og her vil ødelæggelserne af den jyske vestkyst få stor opmærksomhed. Vi vil bl.a. samarbejde med dykkere for at få en overblik over de større områder med stenbund nord for Thyborøn. Vi mener at disse relativt store stenområder er blevet lagt ned i det fine sedimenter som aflejres efter indvinding og strandfodringen.