Udsmid i dansk fiskeri

udsendt i April 2002

 

   

 

   

Discard, på godt dansk ”udsmid” i fiskeriet, dvs. fisk som ikke holder mindstemålet og derfor smides ud igen, som regel døde. Et andet udsmids problem er de kvotebestemte, hvor fiskerne sorterer fangsten for kun at lande de større og dyre fisk, et voksende problem med de år for år lavere og lavere kvoter.

For 7 år siden startede Danmarks Fiskeriundersøgelser DFU en undersøgelse af problemets omfang og siden slutningen af 90’erne har vi alle ventet på denne rapport. Undervejs har undersøgelsen dog været til intern debat i fiskeriet. Og udmeldinger og mindre udsnit af undersøgelsen, fortæller os, at Danmarks Fiskeriforening DF og biologerne i DFU ikke mener, at udsmid er noget problem i dansk fiskeri. Samtidig husker de altid at minde os om, at udsmids problemerne findes i det hollandske, engelske og skotske fiskeri. De fortæller os også det meget overraskende, at de største problemer i dansk fiskeri, når det gælder udsmid, finder de i bundgarns - og snurrevods fiskeriet.

I Fiskeri Tidende den 4. april bliver der igen åbnet en flig til denne undersøgelse. Chefredaktøren må have læst rapporten for han skriver, at rapporten vil blive et glimrende våben imod de grønne organisationer. Og fiskernes formand Bent Rulle bliver citeret for ”Nu får vi endelig tallene og kan vise, at mistænkeliggørelsen er helt hen i vejret”. DFU biologen Henrik Degel siger ”at der ikke er problematiske discarder, men at der er tale om sunde fiskerier”.

At DFU og DF står sammen i denne sag er velkendt inden for den verden som beskæftiger sig med fiskeriet. I udvalg, nedsat af Fødevareministeren, har vi og andre undrende måttet høre på, at DFU skulle have accept og tilladelse fra DF til offentliggørelsen af mindre dele af denne undersøgelse. Vi har også måtte lægge ører til DFU biologer som forklare os, at bomtrawl- og hummertrawlfiskeri giver mindre udsmid end bundgarn og snurrevod osv. Der er et utal af eksempler på at DFU og DF ikke ser udsmid som noget problem i dansk fiskeri.

-         Hvorfor pokker tager det så mange år, at få denne for fiskeriet meget vigtige oplysning ud i den danske offentlighed?