Tamme torsk
Norges oliemilliarder har fået opbygget en
produktion af tamme laks (ca. 450.000 tons/år). En produktion som
sidste år gav Norge indtægter på 10 mia. kroner. Til
sammenligning solgte Danmark fiskeprodukter for ca. 15 mia.
kroner.
Der er mange penge i opdrættet fisk og nu
satser Norge også meget stort på opdræt af torsk.
I Danmark har vi også opdræt i saltvand,
ca. 7000 tons ørreder om året og nu vil vi også i gang med opdræt
af torsk.
Et nyt firma har fået en pose penge af
Direktoratet for FødevareErhverv til formålet og man taler om at
den danske produktion kunne blive i størrelsesorden 20.000 tons/år.
Det er en ikke ubetydelig mængde som svarer til lidt under
halvdelen af den samlede torskekvote (TAC’en) i Nordsøen
Med disse voksende produktioner af laks, ørreder,
torsk, pighvarrer skal der fanges større og større mængder af
foderfisk (tobis, hvilling, lodder, brisling osv.) i havet. Og
dette fiskeri er en alvorlig trussel mod havets fødenetværk
(tidligere kaldet ”fødekæden”).
Dette netværk, som også kan forklare havets
økosystem, er på flere led meget følsomt og på andre meget
robust. Men ifølge ICLARM, som er et internationalt institut for
fiskeriforskning, er det forbundet med store risici at fiske lavt
i fødenetværket. Det at man fjerne store mængder småfisk til
fiskemel og olie for bl.a. at føde opdræts fisk, har allerede nu
fået alvorlige konsekvenser for det for konsumfiskeriet
interessante fødenetværk.
I Nordsøen er den samlede biomasse i havet gået
tilbage med 30% de seneste 20 år, og eneste forklaring på denne
voldsomme tilbagegang er at vi fisker i blinde, at vi faktisk ikke
er klar over konsekvenserne for vores forvaltning og fiskeri. ICLARM hævder bl.a. at aldrig tidligere har vi forvaltet så
meget, brugt så mange midler på forvaltning og aldrig tidligere
har det stået så galt til med fiskeri og bestande. Konklusionen
er den enkle, at vi må revurderer vores opfattelse af fiskens
betydning i økosystemet, at vi må sikre basis produktionen i
havet og så høste af de mere robuste produktioner. Mennesket er
sidste led i havets fødenetværk, det ved vi, og vi må
respektere denne viden. Det betyder ikke at vi kun skal æde
hvaler, som er næstsidste led, men at vi må gøre os klart, at
fanger vi f.eks. al kril i havet, så dør bardehvalerne af sult.
Og fanger vi al tobis så dør mange konsumbestande også af sult.
Tobis er først og fremmest føde for andre
fisk, sæler, fugle og hvaler og er der noget tilbage efter dette
måltid, så kan mennesket nyttiggøre dette ”overskud”.
Sådan foregår tobisfiskeriet ikke i dag.
Tobisen er blot en bestand som andre kommercielle bestande og som sådan forvaltes den. Man ser udelukkende på
tobisbestandens robusthed i sig selv og tillader et fiskeri, som
ikke tager højde for tobisens placering i fødenetværket.
Med udviklingen af en større og større
produktion af tamme fisk, og et tilsvarende større og større høst
af fisk til foder, bliver havets økosystem tilsvarende mere og
mere følsomt og forarmet.
|