Søtunger - en meget vigtig art for det danske kystfiskeri 

Fakta:                                 

Solea solea søtunge el. gråtunge søger bl.a. ind under den jyske vestkyst hvert forår for at gyde. Vandets temperatur bestemmer hvornår tungerne kan fanges af de danske kystfiskere. Er det for koldt forbliver tungerne oppe i overfladen hvor vandet er varmest, men efterhånden søger de mod bunden og bliver derved tilgængelige for fiskeri med tungegarn. 

 

Det er en meget værdifuld fisk som koster mellem 70 - 120 kroner til fiskerne pr. kg. Fiskeriet starter normalt i april og stopper i juni, enten fordi kvoten er opfisket eller fordi taskekrabberne sætter en stopper for tungefiskeriet med tungegarn. 

Det danske tungefiskeri fra havne som Hvide Sande og Thorsminde er et relativt gammelt fiskeri med mange traditioner. Bl.a. deltager der mange fiskere fra de indre danske farvande og de sejler på vestkysten når Limfjorden igen bliver sejlbar efter der har været is. 

TAC'en på tunger i Nordsøen er i 2002 på 16.000 tons hvoraf den danske kvote kun udgør ca. 600 tons. Holland har sat sig meget tungt på tungerne da Holland ved hjælp af et meget intensiv bomtrawl fiskeri har fået opbygget de historiske rettigheder til tunger i Nordsøen. 

Tungebestanden i Nordsøen har været på retur de sidste år og i 2001 fik man ikke fanget den TAC der var afsat. Den lille danske kvote blev hurtigt opfisket og de danske fiskere vil kunne fange mere end det dobbelt af den danske kvote hvid de fik muligheder for det. De hollandske, belgiske, tysk og engelske fiskere kan ikke fange deres kvoter og derfor kunne det være rimeligt at de danske fiskere fik en større kvote. Men det forhindre de historiske rettigheder i den fælles europæiske fiskeripolitik.         

 

 

Nedenfor finder du information om Landsforeningen Levende Havs arbejde i forbindelse med tungefiskeriet og de problemer der er forbundet med dette fiskeri