Tungestop inden fiskeriet kom i gang

Udsendt april 2002

 

     

  

 

Tunge og rødspætter i Nordsøen

Danmark har en meget lille tungekvote, ca. 4% af den samlede kvote for Nordsøen. I år bliver det til 605 tons tunger ud af en samlet TAC på 15.000 tons. 605 tons er ingenting i forhold til de fiskere som gerne vil fange tunger og i år har der været mange om buddet - og nu er kvoten meget tæt på at være opfisket. I år fik kystfiskeriet 3 dage hvor der var tunger, og så er det sket. Fra 1. maj må de højst fange 250 kg. pr båd om ugen, og efter den 5. maj er det meget sandsynligt, at der igen kommer et total stop for landinger af den værdifulde søtunge.

Enten er det et helt bevist strategi fra de store fartøjers side (de ønsker at få fanget kvoten så hurtig som muligt, for at komme i gang med fiskeriet efter torsk og kulmule), eller også er det et udtryk for slendrian i forvaltningen, at man ikke fik bremset op i midten af april, så det såkaldt ”fixpunkt” på 305 tons var blevet respekteret. Nu er er der i vel 100 tons tilbage på kvoten og de vil blive opfisket på en uge.

Dertil kan lægges, at den danske tungekvote er blevet solgt til en meget lav pris. Sidste år vil de 600 tons have indbragt fiskerne ca. 50 mill. kroner – i år er den blevet solgt for 30 mill. kroner. Men som fiskernes formand Bent Rulle har sagt flere gange i år ”stop klynkeriet” det går jo godt i dansk fiskeri!

Ja det går godt! Faktisk så godt, at de danske fiskere også har råd til at forære rødspættekvoten væk. De har nu fanget 5000 tons af kvoten på 13.000 og solgt den til priser langt under hvad den vil koste i højsæsonen. Sidste år ville de 5000 tons rødspætter, solgt i højsæsonen, have indbragt ca. 200 mill. kroner. I år har de solgt 5000 tons til en pris på under 100 mill. kroner.

-         Og det usædvanligt store udtag af kvoten så tidligt på året vil medføre fiskestop i flere måneder af 2002, måneder hvor rødspætterne er deres højeste målt på kvalitet og pris.

Ovenstående mangel på økonomisk fornuft i fiskeriforvaltningen af vore fælles ressourcer, er desværre ikke en ny situation. Det samme er sket i 2000 og 2001 og Levende Hav har råbt op om det idiotiske i, at forære de dyre fladfisk bort til spotpriser, førend fiskens kvalitet er på toppen. Vi har sagt det igen og igen, at forvaltning må forvalte fiskeriet, for de forsøger at forvalte ressourcerne (hvad de heller ikke har evner til).

Det må forvaltningen fordi fiskerne ikke evner at forvalte de tildelte fiskekvoter, og fordi vi som samfund også har rettigheder til de fisk som findes i havet. Vi kan forlange,  at fisken sælges så dyrt som overhovedet muligt. Og  vi kan forlange, at fiskeriet foregår på en måde, som sikrer så mange fiskere som overhovedet muligt et fornuftigt udkomme. Vi kan også forlange at vore havne bliver opretholdt, ved at vi sikrer så mange fartøjer i dansk fiskeri som muligt.

Dertil kan vi kræve en ophugning som fjerne de fartøjer som skal have de meget store mængder af fisk, for blot at ”holde skruen i vandet”. Vi ser igen som helst grund til, at de for hvert år færre og færre fiskeressourcer bruges til at forrente, vedligeholde og drive et trawl- og vodfiskeri, som i samme takt som nedgangen i fiskebestandene, bliver mere og mere brutalt.

Her i slutningen af april 2002, med udsigten til stop for tunge- og rødspættefiskeriet, skal vi også minde om, at den årsmængde regulering som vi arbejdede på i 2001 skulle blive en virkelig attraktiv regulering for de danske kystfiskere (ca. 450 fartøjer), kunne være blevet det redskab, som havde sikret kystfiskerne deres tunge- og rødspættefiskeri, hvis vel at mærke fiskeriforvaltningen og Danmarks Fiskeriforening havde arbejdet for sagen. Det modarbejdede og gav kystfiskerne et ”tilbud” som de ikke kunne tage imod.   

Vi skal også minde om, at der hvert år efterlades flere tusinde tons tunger på de europæiske tungekvoter, fordi lande som Holland, Tyskland, Belgien og England ikke evner at fange deres kvoter. Men på grund af dansk modstand mod at give køb på de historiske rettigheder, kan det ikke lade sig gøre at få tildelt danske tungefiskere en større tungekvote - 1000 tons tunger mere på den danske tungekvote, ville virkelig have betydet en forskel for de danske kystfiskere. Men fordi det danske tobisfiskeri skal bevares, med en årlig kvote på mere ned det dobbelte af hvad de danske tobisfiskere kan fange, skal der ikke røres ved princippet om de historiske rettigheder.