Tungestoppet

 

 

 

 

I uge 19 blev der indført et totalt tungestop, det kunne være undgået, må 2000 nu blive det sidste år hvor der blev indført tungestop før sommerferien. Dertil opfordrer vi bl.a. Boe Willadsen til endnu engang at overveje de udtalelser han kom med i sidste nummer af Fiskeri Tidende.

Han sagde bl.a. "får vi en mild vinter igen så vil vi nok også næste år være i en situation, hvor kvoten meget hurtigt er fisket op". Det må være en fortalelse, ellers er den jo vand på Peter Hyldtofts mølle, der maler til fordel for, at få "reguleret" de mindre fartøjer, helt ud af dansk fiskeri. Det projekt må ikke lykkes, da der er mange og rigtige gode grunde til at få sikret et fornuftigt tungefiskeri langs den jyske vestkyst. Selvfølgelig skal de store som fisker i den engelske kanal have tunger, men de skal, under ingen omstændigheder, have opfyldt deres ønsker om et frit fiskeri, på bekostning af et fornuftigt tungefiskeri langs den jyske vestkyst.

Skulle nogen være i tvivl, så tager et fornuftigt tungefiskeri først og er fremmest udgangspunkt i den mængde tunger der er tilrådighed. Dermed ikke sagt at kvotens størrelse er acceptabel, men blot at størrelsen på kvoten er kendt af alle ved årets begyndelse. Derefter bør og skal de ansvarlige sørge for, at strække kvoten over så lang tid som muligt og til nytte for så mange som muligt, det skal og må være de overordnede kriterier for en fornuftig ressourceforvaltning, som i parentes bemærket også tilgodeser andre behov end fiskernes. Skulle en sådan regulering medføre, at der mangler at blive fisket et par tons ved årets udgang, ja så må det være prisen for, at så mange som muligt får gavn af de sparsomme ressourcer. Uden for de enkelte sæsoner kan man så arbejde på højtryk på at få hævet kvoterne.

Spørgsmålet er nu: Hvorfor tillod formændene og tungeeksperterne Finn Bach og Boe Willardsen, at de store fartøjer blev tilgodeset på bekostning af de mindre fartøjer? Hvorfor tillod de, at en stor del af den danske tungekvote blev solgt til halv pris i Den Helder, på bekostning af større omsætninger i havnene Thorsminde og Hvide Sande? I 1998 og i 1999 – som jo ikke var specielt gode tungeår - blev der fra maj og året ud landet tunger i Hvide Sande og Thorsminde for en værdi for mere end 20 mill. kroner. I år er der landet over 400 tons i Holland. Var størsteparten af disse fisk - hvad de sagtens kunne havde været - blevet landet i Hvide Sande og Thorsminde henover året, ville de havde øget omsætningen i de to havne med 20-30 mill. kroner. Og specielt flere landinger og større omsætninger i Thorsminde og Hvide Sande er jo vigtige, set i sammenhæng med diskussionen om hvem der skal drive havnene. Også det spørgsmål må formændene kunne svare på.

Herunder kunne formændene så tænke over følgende: I starten af april, blev I klar over, at tungefiskeriet hurtigt ville løbe af sporet for det mindre fiskeri. Hvorfor stod I ikke urokkeligt fast på, at få reguleret fiskeriet således, at de mindre fartøjer i jeres havne kunne fortsætte med at lande tunger resten af året? Hvad er jeres begrundelser for at tillade – først et frit fiskeri, derefter et næsten frit fiskeri, for så, da det var for sent den 1. maj at præsenterer noget der kunne minde om en regulering?

Som tungeeksperter viste I, om nogen, at 2000 blev et rigtigt tungeår og som fiskerifaglige rådgivere for regeringen er således i forpligtet på, at sikre den danske tungekvote til gavn for de mange fiskere; til gavn for havnene; til gavn for forbrugerne; til gavn for samfundsøkonomien osv. osv. Det gjorde I ikke – og det skal I og resten af hovedbestyrelsen i Danmarks Fiskeriforening selvfølgelig stilles til ansvar for, det hermed forsøgt.

Fiskeskipper, Gunnar Jacobsen, formand for LLH

Fiskeskipper, Henning Thøgersen, bestyrelsesmedlem i LLH