Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

"Økologiske dambrugsørreder" - Økologisk forurening skriver Jan G. Larsen den 6/4 2005 

 

De økologiske fisk findes allerede - i havet

Der er ingen grund til at jagte økologiske fisk - de findes allerede og lever på bedste økologisk vis i det økologiske hav.

Økologisk produktion drejer sig om at producere vore levnedsmidler og andre organiske produkter, med mindst mulig skade for natur, miljø og mennesker. En økologisk produktionsmetode skal selvfølgelig have klare natur- miljø- og sundhedsmæssige fordele frem for eventuelle andre produktionsmetoder. Der er for eksempel tilfældet i landbrugets dyre produktion. Men hverken grise eller laks bliver økologiske af, alene at blive fodret med økologisk foder.

Uanset at vi kalder fiskefoder økologisk, og uanset hvor miljømæssigt forsvarligt vi producerer det, kan det aldrig i hele verden konkurrere med, at fisken selv svømmer rundt og finder sit foder i havet.  

Dertil kommer de miljømæssige problemer med fiskeproduktion. Det er forurening fra dambrug og havbrug, spredning af sygdomme, medicinering af fiskene, stressende livsbetingelser og genetisk forurening af vilde fiskebestande. Disse problemer er der ikke taget alvorlig fat på i de nye regler for danske Ø-mærkede ørreder, som Politikens bagside præsenterede mandag.

Den nye danske Ø-mærkede fisk vil betyde, at en dambrugsopdrættet fisk, opfodret i trange forhold på fabriksfremstillet foder, vil komme til at ligge i køledisken og være "økologisk", men en ægte vildfanget fisk, der selv er svømmet rundt og har fundet sit hamrende naturlige økologiske foder ude i selve det skrubnaturlige hav og er fanget af fanget af en ægte fisker, vil ligge ved siden af og være ikke-økologisk. Det, vil bagsidens intelligente læserskare kunne indse, er det rene vrøvl.

Tirsdag aften var der prøvesmagning af "økologisk" burlaks i Københavns Miljøkontrol. Jeg var ikke til stede, men jeg ved, at der ikke blev uddelt smagsprøver af vildfangede laks til sammenligning - det gør man ikke hvis man vil sælge burlaks, for de vildfangede laks vinder nemlig smagskonkurrencen hver gang!

For alle der vil til bunds i problematikken angående økologiske fisk og "økologiske" fisk, se denne hjemmeside

http://gl.levendehav.dk/politik/oekoligiske_fisk/okologisk-fiskeri.htm

med venlig hilsen

Biolog Jan Gruwier Larsen

Hedegårdsvej 6

8585 Glæsborg

Medlem af Levende Hav

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os