Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

                                                          

Video overvågning i fiskeriet og Kejserens nye klæder

En fornuftig forklaring på en pressemeddelelse fra DTU Aqua om kameraovervågning i dansk fiskeri, er at der jo er meget snak om video og film som dokumentation for både det lovlige og det ulovlige i det offentlige rum. Og det sammenholdt med at dansk fiskeri og WWF i går var ude med påstande om, at de nu ville samle kræfterne for at få miljøcertificeret dansk fiskeri. For dertil skal de bruge penge og dem vil de have af regeringen og så er det DTU Aqua også må rykke ud.

Lidt langsomt, men dog støt går det så op for de økonomiske ansvarlige i DTU Aqua (og dem er der ansat mange af i det firma) at de hellere må komme på banen med deres projekter, inden de andre løber med alle pengene. Og dertil finder de en halvgammel sag, der sidst var ude i offentligheden i april i år – sagen om kameraovervågningen i dansk fiskeri.

Og hvad handler den så om?

Den rapport som DTU Aqua henholder sig til er fra april i år og her står der sort på hvidt: Teknikken virker. Dvs. at kameraovervågningens teknikker har fungeret og det overrasker tydeligvis de ansvarlige. Der står så intet om de virker 100 % el. mindre, kun at de virker.

Går vi nu som et forsøg ud fra at de virker 100 % så har de fartøjer altså været totalt overvåget i deres fiskeri i et lille års tid. Så langt så godt.

Og så kommer DTU Aqua konklusionen, som fødevareministeren (der på vores vegne betaler hele showet) kan underholde sine kollegaer i EU med - det virker også i virkeligheden!! For de fartøjer, som nu er fuldt overvågede, de er holdt op med at udsmide de mindre torsk, som de i følge gældende lov, ikke må udsmides. (det gør fiskerne ellers af økonomisk gode grunde fordi priserne på de små fisk er meget lavere end på de store, og fiskerne har jo som bekendt betalt i dyre domme (op til 300 kr./kg) for et kg. kvotefisk, og med de priser har de i sagens natur ikke råd til at lande fisk som koster ret meget under de 20 kr./kg)

Men nu har kameraovervågningen altså bevist, at målt på de deltagende fartøjers landinger, ses der en tydelig forskel på fartøjers landinger af små torsk og gennemsnittet af fartøjer.  

Den mindste størrelse torsk, som hedder en 5 torsk, bliver næsten ikke landet af gennemsnittet, men de 6 overvågede fartøjer, lander faktisk også størrelse 5 torsk. De ansvarlige jubler og anmoder selvfølgelig om flere millioner til det videre forsøg som ministeren ligeså jublende afleverer.

Du godeste siger man og spørger sig selv og andre - hvad pokker foregår det? Er det noget man har overset?

Hvis man f.eks. sætter en politibetjent i x antal biler, så er det vel forventeligt, at de biler nok ikke kører så meget for stærkt, som den normale trafik – eller hur?

Ligesom det er også vel dokumenteret, at hvis man sætter en observatør på hvert fiskefartøj og vedkommende er vågen det meste af tiden og ubestikkelig, så virker det ganske enkelt. De fartøjer begår færre ulovligheder, som ex. at udsmide fisk, man ikke må udsmide.

Så mon ikke vi kan konkludere på dette kamera forsøg, at hvis det virker 100 % så kan det måles tæt på 100 % på udsmidet og hvis det virker 50 % så kan det virke 50 % på udsmidet.

Tilbagestår det helt store spørgsmål - hvad fanden kan vi andre som betaler hele gildet, bruge det til?

Kurt Bertelsen Christensen

Levende Hav den 1/9 2009

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os