M/S Anton på tur – den 21.9.02

 

 

     

  

 

September måned blev koncentreret omkring iltsvindssituationen i de danske farvande. For flere oplysninger om iltsvindet www.levendehav.dk/politik/enkeltsager/Havforurening/iltsvind-dag-for-dag.htm

Den 7.9 stillede vi op på Nyborg Havn hvor vi bl.a. deltog i Verdensnaturfondens høring om EU's forslag til fremtidens fiskeripolitik. Vi havde et oplæg vi formand Gunnar Jacobsen om kystfiskeriet og det skånsomme fiskeris problemer i reformforslaget fra EU, se oplægget : www.levendehav.dk/uk/wwf-hearing-2002.htm

Vi havde håbet på, at der ville være kommet nogle fiskere til Nyborg, men der kom ingen. Vi måtte endnu engang tage til efterretning, at når fiskernes utilfredshed skal komme til udtryk i et møde uden for ens havn, så kommer de meget sjældent. Vi havde også indbudt den danske fødevareminister til et besøg på havnen, men den tog hun heller ikke imod (måske er der alligevel en vis sammenhæng i fiskeripolitikken – fiskerne protesterer ikke og ministeren kan tage det roligt, der lægges ikke pres på hende og regeringen fra erhvervets side.

-         Efter mange år i denne kamp for et mere bæredygtigt fiskeri, er vi blevet hærdede. Nyborg blev blot et af mange møder, hvor vi måtte stå uden erhvervets udøvere i kritikken af den førte fiskeripolitik. Spørgsmålet er så om det stadig giver nogen mening for Levende Hav at stå over for myndighederne med denne kritik? Vi mener det giver mening, og det hænger uløseligt sammen med, at vi kender erhvervet indefra. Vi ved at det er tilfældighederne der bestemmer om fiskerne stiller op med deres kritik. For fiskernes kritik er der, også om end den er tavs, og den er mere levende end nogensinde i erhvervet, og det er vores opgave er at være tilstede, overalt hvor vi magter det. For fiskerne selv, der bedriver det gode, det bæredygtige dvs. det naturskånsomme fiskeri, har accepteret deres skæbne i den førte fiskeripolitik, i den ser de ingen fremtid. Men vi må ikke lade stå til og overlade fiskeripolitikken til de myndigheder og det mindretal af fiskere, som lader hånt om de værdier som knytter sig til det naturskånsomme fiskeri. I denne sag skal Levende Hav fortsat stå lige så fast som de foreninger og interesser der kæmper for fælles værdier, som f.eks. Noah der vil have en naturforvaltning som tager hensyn til de generationer der kommer efter os. Vi vil også have et fiskeri i de næste generationer, og det skal være et fiskeri som er forpligtet på den natur de lever af og ikke af de kortsigtede økonomiske interesser der styrer dansk fiskeri dag. Kampen for menneskets rettigheder, naturfolkets rettigheder osv. føres ofte af mennesker og organisationer som har de fornødne ressourcer til denne kamp. I Levende Hav kæmper vi for kystfiskeriet og det naturskånsomme fiskeri med det samme udgangspunkt - vi vil ikke uden kamp miste de værdier der hører til det gode fiskeri.

Efter Nyborg gik turen mod Endelave for et weekendmøde om sæler og sældøden. Det blev et både godt og meget oplevelsesrigt møde beboerne på Endelave. Læs mere her: www.levendehav.dk/anton/indtryk-endelave.htm

 

Fra Endelave gik turen til København via Sjællands Odde havn hvor vi fik oplysninger om iltsvindet fra fiskerne og amtets biologer. Amtets biologer kunne berette, at de ikke kunne se de forbedringer i miljøtilstanden som de kunne læse om i dagspressen. Deres observationer og målinger viste at iltsvindet er meget alvorligt. Fiskerne kunne berette at de oplevede mystiske fangster som f.eks. et sæt med 1200 kg tunger tæt på havnen. Det er et eventyrligt fiskeri, men samtidigt også et fiskeri som viser at fiskene flygter fra iltsvindet og søger hen hvor der er lidt og derved bliver det muligt at fange meget større mængder end normalt. Det unormale ses også tydeligt i, at det er en engangsforestilling, dagen efter er fisken forsvundet.

I København har vi stillet op på Holmen i forbindelse med et NGO møde ”Asem4people” som foregår fra den 19. – 22. september. Under det danske EU formandskab er der flere politiske topmøder og dette møde på Holmen holdes i forbindelse med at statslederne fra Asien og EU holder et møde i Bella Centret.

Mødet på Holmen samler 300 NGO fra Asien og Europa som gennem flere workshops bl.a. diskuterer sociale og demokratiske forhold i de asiatiske lande. Vi havde forventet temaer med fokus på miljø og naturforvaltning, bl.a. gennem landbrug og fiskeri, men disse områder fik ikke megen opmærksomhed. Selv havde vi indkaldt til en workshop hvor vi gerne ville diskuterer om hvorvidt NGOérne bør stoppe med at løbe i hælene på politikkerne for i stedet at bruge energien på konkret handling se: www.levendehav.dk/uk/asem4-holmen-2002.htm men den workshop fik ikke opbakning på Holmen.  

De mere folkelige aktiviteter som boder, udstillinger og andre fysiske udfoldelser, var der ingen af på Holmen. Der er ellers rigelig med plads til sådanne udtryk, men vores telt og kutter var de eneste udendørs aktiviteter, under Asem4people dagene på Holmen. NGO aktiviteterne er i dag meget anderledes end vi forventer. Men også andre undrer sig. De meget få mennesker som havde fundet vej til Holmen, for at et indtryk af begivenheden, ledte også efter det folkelige udtryk. Som f.eks. et asiatisk køkken og andre fysiske indtryk fra Kina, Japan, Vietnam, Malaysia osv. i alt 10 asiatiske lande er repræsenteret under ASEM samarbejdet mellem Asien og Europa. 

Sejlplanen efter København er endnu ikke fastlagt. Skipperen på M/S Anton skal bruge oktober til at få sit eget fiskefartøj ”Gefion” gjort fiskeklar, bl.a. skal motoren have en større overhaling og den anden skipper skal bruge det meste af oktober ude ved fiskeriprojektet ved Aralsøen, så i øjeblikket ser det ud til at oktober bliver en stille måned for M/S Anton. I november og december befinder M/S Anton sig i havnene på den jyske vestkyst med et konkret fokus på EU's fiskerireform som forventes vedtaget under det danske formandskab i december.

Af helt nye fiskeripolitiske spørgsmål, som skal have Levende Havs opmærksomhed resten af i år, er så forslaget fra Danmarks Fiskeriforening til ny regulering af fiskeriet via individuelle kvoter. Et forslag som kan få alvorlige konsekvenser for det mindre fiskeri.