Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Drama på Aralsøen

38 fiskere reddet fra en drivende isflage på Aralsøen

Det var meget tæt på en katastrofe, da 38 fiskere mellem jul og nytår blev fanget på en drivende isflage på Aralsøen. Alle blev heldigvis reddet med helikopter, men meget udstyr som biler, motorcykler, garn og andet udstyr gik tabt.

I december når isen kan bære, starter Aral fiskerne deres vigtige vinterfiskeri som foregår på isen til marts hvor isen igen bryder op og derfra starter fiskeriet med både. Men vinterfiskeriet må også tit afbrydes, i kortere el. længere tid, fordi isen indimellem bliver for usikker til transport af fisk som foregår med slæder og biler. I dec. 2006 lagde isen sig relativt hurtigt, og hurtigere end normalt, fordi den østlige del af Aralsøen er blevet til ferskvand i forbindelse med genopretningen af Lille Aral, og fiskeriet kom godt i gang en uge før jul.

Mellem jul og nytår er der så en kraftig storm fra vest og stormen presser det salte og derfor også mere isfrie vand fra den vestlige del ind i det ferske vand. Og denne farlige cocktail af meget vind og det salte vand, medførte hurtig en svækkelse af isen og store flager rev sig løs og drev ned mod flod deltaet. Og en af disse store flager tog de 38 fiskere med sig.

Fiskerne ligger i lejre rundt søen og folkene i land fik slået alarm og efter en del prøvelser fik man sendt helikoptere fra Kyzylorda til Aralsøen og fiskerne bjerget i land.

Hvert år sker der dødsulykker i forbindelse med usikker is. For et par år siden mistede vi, det dansk kasakhiske fiskeriudviklings projekt, seks fiskere og ledende folk fra industrien, da deres jeep gik gennem isen. I forbindelse med denne storm forsvandt der også 3 andre fiskere på deres egen lille flage og de blev ikke fundet før de selv ramte østkysten og kunne gå i land.

Det er meget dramatisk og situationen er blevet mere alvorlig, fordi søen nu er blevet fersk i den østlige del og salt i den vestlige og derved også mere ustabil. Den fryser hurtig til i den ferske del, men en storm kan som nævnt ændrer situationen meget hurtig.

Levende Hav som udvikler fiskeriet på Aralsøen sammen med vore kasakhiske partnere, har vi igen erfaring med erhvervsfiskeri på is, men vi ved en del om sikkerhed, herunder nødvendigheden af en kommunikation mellem fiskerne og land.

I jan. Måned har vi udsendt fhv. fiskeskipper Knud Andersen til Aralsøen og han vil også beskæftige sig med sikkerhed og kommunikation. Desuden skal han lægge det organisatoriske fundament for en fiskernes Indkøbsforening og dertil skal han også vurdere de store tab fiskerne har lidt i forbindelse med denne episode og andre lignende denne vinter.

De 600 fiskere som er knyttet til projektet og andre mister hvert år mange garn når isen pludselig bryder op og går i drift. Og vi skal have udviklet systemer og samarbejde til at man i fællesskab så hurtig som muligt kommer i gang med forsøg på at finde garnene inden isen igen lægger sig. Ellers må man vente til foråret med at lede efter de forsvundne garn. Det kræver samarbejde også fordi de fundne garn gerne skal leveres tilbage til de fiskere som ejer garnene, ellers fungerer det ikke.

KBC

Ferring Strand den 3/1 2007

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os