Motorkraften - den uendelige historie

LLH Nyheder april 2002

 

       

 

Motorkraften i danske fiskefartøjer

Fra alle sider, også fra EU, hører vi nu om at danske fiskefartøjer ikke overholder reglerne om hvor store motorerne må være, hvis fiskerne vil overholde reglerne. F.eks. skal man fjerne motorkraft hvis man vil have støtte til nyinstallationer. Vil man have en fiskeritilladelse til fiskeri med trawl i de indre farvande og tæt på kysten og i ”Rødspættekassen” på den jyske vestkyst, så må man max. have 170 og 299 hk i sit fartøj.

Den lovgivning er blevet overtrådt i mange år og fra Levende Hav har vi gentagende gange gjort myndighederne opmærksomme på, at loven ikke overholdes og at der udbetales offentlig støtte på et tvivlsomt grundlag.

Vi har modtaget breve hvor de ansvarlige ministre forsikre os om, at der vil blive taget fat om problemet, men intet sker, tværtimod. Vi har opfordret myndighederne til at give Danmarks Fiskeriforening og fiskerne en ”vink med en vognstang” om at nu bliver der sat en stopper for den ulovlige praksis, men intet sker, tværtimod.

De 2 seneste nybygninger til dansk fiskeri kommer fra Hvide Sande. 2 trawlfartøjer på hver ca. 130 tons. De er ifølge deres registreringer udstyret med 299 hk til fremdrivning og et par store hjælpemaskiner til el og trækkraft.

Disse to fartøjer har ikke en kinamands chance for at fange den fisk de selv kan spise, med de flertrawls systemer de er udstyret med - hvis de kun bruger 299h!. Og derfor er det da så sikkert som amen i kirken, at de bruger de hestekræfter de har til rådighed, mellem 7-800hk.

Det er ulovligt, men disse fartøjer har intet valg. Og det faktum ved alle som beskæftiger sig med fiskeri, men det fortsætter.

Et andet og vigtigt spørgsmål som sådanne sager rejser er – ville de to fiskere overhovedet have fået bygget disse to trawlere hvis de viste at de ikke kunne få den tilladelse de ønsker, og ville de overhovedet kunne bygge disse to fartøjer uden den offentlig støtte de kan få, hvis de overholder reglerne?   

læs mere her: Brev