Home | Dansk fiskeripolitik | EU fiskeripolitik | M/S Anton | Galleri | Aralsø-projektet | Arkiv | Links | Støt os | English |
Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"
Dioxinen i laks og andre fødevarer. 3. april 2004 Den 31. marts stopper fødevareministeren laksefiskeriet i Østersøen. Sammen med Fødevaredirektoratets vicedirektør Henrik G. Jensen, står ministeren frem i medierne og begrunder stoppet med hensynet til forbrugerne og fødevaresikkerheden. Vicedirektøren går endnu videre og siger - med denne ubehagelige form for selvtilfredshed og kynisme der kendetegner mange eksperter og myndigheders foragt for den virkelighed og de mennesker de har magten over - at laksefiskeriet i Østersøen ikke bliver genoptaget i denne generation. - Han ved det ikke, for det kræver mere følsomhed end denne mand råder over. Men da han har ansvaret for vore fødevarer, udsteder han en dødsdom over det ganske erhvervsfiskeri i Østersøen den 31. marts 2004.Efter laksen kommer silden, brislingen og torsken - det er virkelighedens logik i denne sag. Vicedirektør og ministeren er ude i en sag som de helt åbenbart ikke har ofret ret mange tanker på. Og der er derfor ingen vej tilbage, vicedirektøren skal fyres og ministeren skal stilles til politik regnskab for de planer og strategier hun og hendes embedsmænd og kvinder, ikke har foretaget sig inden de gik ”i luften” med dette laksestop, det begrundes følgende: Indledningsvis skal slås fast, at ministeren har det overordnede ansvar for vore fødevarer og er fødevaresikkerheden truet, skal hun prompte gribe ind, ingen tvivl om det. Og det uanset hvor mange fiskere, det være sig nok så skånsomme fiskere som kommer i klemme. Der må ikke på nogen være tvivl om, at myndighederne har styr og kontrol på fødevaresikkerheden her i landet. I sammenhæng med laksestoppet, kan vi slå helt fast, er der ikke er nogen fare. Forbrugerne kan trygt købe og spise laks fanget i Østersøen. Det kan de i Danmark og det kan og gør forbrugerne i de øvrige Østersø lande også. Dvs. at laksestoppet har ikke med fødevaresikkerheden at gøre.
Jeg ved ikke hvor meget Østersølaks du spiser om året, men jeg vil tro at jeg selv (som spiser fisk hver uge) spiser ca. 2-3 kg Østersølaks om året). Dvs. at jeg modtager ca. 10 – 15 picogram fra Østersølaksen om året. Og da jeg ifølge EU reglerne kan indtage 750 picogram om året, er der en meget stor dioxinbuffer tilbage for mit vedkommende. Konklusion: Bortset fra, at vi så hurtig som muligt skal have fyret den sensationslystne vicedirektør og stillet fødevareministeren til politisk regnskab, er der så andet at gøre end at få genåbnet laksfiskeriet og få givet forbrugerne den fødevaresikkerhed der ligger i den gode og oplysende varedeklaration? På alle fødevarer der indeholder dioxin bør der fremover stå hvor meget dioxin varen indeholder, således at forbrugerne selv kan afgøre, om hun/han vil have 500 kg Østersø laks om ugen i stedet for 1 kg. kød. Sådan foregår det jo udmærket med fedt og protein - hvorfor ikke med dioxin? For vælger vi ikke denne fornuftige løsning, så vil den dødsdom som vicedirektøren udstedte over fiskeriet i Østersøen, blive eksekveret inden for de kommende år.
Kurt Bertelsen Christensen
|
Sitemap | Miljødebat | Enkeltsager | Kystfiskeri | Havbrug | Kontakt os |