Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Produktion af ørreder til havs

 - Har Lomborg instituttet begreb om fisk? - Nej 

Institut for Miljøvurdering (IMV)har udarbejdet en rapport som giver grønt lys for en større produktion af ørreder i danske farvande. Se rapporten på www.imv.dk

Det er en hurtig læst rapport, da dens niveau ligger på et første andet års universitets studie. Det er nu ikke usædvanligt på IMV rapporter, men mere underligt er det, at instituttet har afsat ressourcer til denne opgave. Der er intet nyt under solen, da det er afskrift efter de rapporter der er lavet af industrien og Danmarks Fiskeriundersøgelser.

Rapporten konkluderer derfor, at det er miljø- og økonomiske forsvarligt og rentabelt at lade den årlige danske produktion på ca. 7000 tons ørreder i saltvand, stige. Om denne stigning kan/må blive 10 gange så stor (dvs. 70.000 tons/år) som havbrugerne ønsker, forholder rapporten sig ikke til, da den beskæftiger sig med at ”analysere” et tænkt anlæg som producerer 5000 tons/år.

Et sådant anlæg er forsvarligt for der er penge i denne produktion og miljøpåvirkningerne er til at leve med, dvs. også samfundsmæssigt forsvarligt.

I hver eneste af rapportens konklusioner som peger mod denne forsvarlighed, understreges det af forfatteren (der har kun været et eneste menneske ((Morten Kohl fra IMV)) og så også uden tvivl Jacob Bregneballe, formand for fra akvakultur industrien i Danmark, at konklusionerne hviler på et meget usikkert grundlag, da data er begrænset).

Det forhindrer dog ikke forfatteren i at konkludere, at havbrugs produktionen i Danmark kan og bør udvides.

De meget problematiske sider af produktionen lader han dog ligge. Det fremgår klart, at ørredrognen udgør det faktiske økonomiske grundlag for den danske produktion af ørreder i saltvand. 50 % af indtægterne stammer fra rognen. Men forfatteren kommer på intet tidspunkt ind på rognproduktionens miljø og etiske problemer. For at kunne producere den store mængde rogn (der i vægt svarer til 10 % af den samlede produktion) så skal der bruges forholdsvis store mængder af medicin og hormonale hjælpestoffer. Det er dybt problematisk for miljøet og sikkert også for folkesundheden. Dertil kommer de etiske aspekter. Ørreder slipper ud i naturen og jo flere man producerer, jo flere slipper der ud. Hele problematikken om udslip af ørreder og disse fisks ophold i de åbne farvande, forbigår forfatteren i tavshed.

Endelig er det problematisk, at denne rapports konklusioner bygger på et fiktivt anlæg, et eller andet sted i landet, som producerer 5000 tons/ørreder. For til sidst i rapporten bemærker forfatteren at der findes et anlæg i de danske farvande som er ved at være oppe på en produktion på 5000 tons. Men denne bemærkning er kun brugt til at understrege, at en produktion på 5000 tons/år i danske farvande ikke er utopi.

Men må vi spørge Institut for Miljøvurdering – hvorfor pokker har man så ikke vendt hver eneste miljø- og økonomiske sten i dette anlæg, i stedet for at fremstille en rapport på 40 sider som på hver eneste side, med beklagelse må sætte spørgsmålstegn ved egne konklusioner fordi tallene er usikre?

Kurt Bertelsen Christensen

Ferring Strand den 22/2 2006

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os