Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Industrifiskeriet bliver godt i 2008. Sept. 2007

Industrifiskeriets ansvarlige skriver hvert år: Næste år bliver det igen godt at være industrifisker. 2007 udgaven kom i går og den kan læses på dette link:

Dansk industrifiskeri - En flerårig strategi

Et par timer efter offentliggørelsen af en rapport som ser positivt på industrifiskeriet i 2008, udsender Fiskeribanken en meddelelse den 25/79 2007, at industrifiskerne ikke behøver at betale de næste terminer, men at de kan vente til næste år. Kriterierne for at få mere henstand er ”at den enkelte har brug for det”. Det er svært at se bort fra sammenhængen i ovenstående.

Men lad det ligge, mere interessant er det hvorfra kommer så denne rapport der ser så positivt på fremtidens industrifiskeri? Kommer den udefra el. indefra fiskeriet? Er det en uvildig analyse? Nej det er det bestemt ikke. Alt i den rapport kommer indefra erhvervet, der er intet udefra i den rapport, ikke selv det mindste pip eller syn. Så den har udelukkende den værdi erhvervet, biologerne og politikerne lægger i den. Og da de parter kun har formået at dokumentere at de ikke har begreb om og styr på det danske industrifiskeri og dets mange komplekse sammenhænge, bør andre ikke tillægge den mere værdi end de selv kan finde i den.

Og der er værdier i den, jeg har registreret, at de ansvarlige nu tager ansvaret for de ødelæggelser som industrifiskeriets ansvarlige står for. Måske derfor er ingen navne i rapporten, men kun de fiskeriforeninger og offentlige kontorer som står bag rapporten.

Det er tyndt og den ligner da også til forveksling rapporten som frikendte industrifiskeriet for alle anklager i starten af 2000 og som dengang fik den nytiltrådte fiskeriminister Ritt Bjerregaard helt op at køre, da hun med rapporten udtrykte ”Nu har jeg det meget bedre ved at være fiskeriminister. Det danske industrifiskeri blev dengang benævnt som det mest bæredygtige fiskeri der findes i EU”.

Det sagde hun i starten af 2000 og siden svandt, som alle ved, industrifiskeriet ned til det det er i dag, noget nær ingenting. Ikke pga. af kvoteproblemer, men fordi industrifiskeriet havde fjernet de fisk i havet som industrifiskerne lever af. Op til 75 % af industrifiskeriet er siden forsvundet ud af fiskeriet, med hjælp fra hundrede af millioner offentlige støttekroner.

Denne rapport ”frikender” nu klimaet og andre udefra kommende faktorer for tobiskollapset i 2003 og årene efter. I rapporten læser man, at tobisbestandene er i bedring, fordi fiskeritrykket er faldet. Og det er det trykket naturligt nok fordi industrifiskeriet er blevet skåret ned til næsten ingenting, siden 2003.

Og bemærk at det er helt nye boller på fiskesuppen. For lige siden 2003 og kollapset i bestandene, har de ansvarlige danske biologer ofte forsøgt at frikende selve fiskeriet, ved at henvise til udefra kommende faktorer som ex. den globale opvarmning og dermed frikendt sig selv og fiskeriet for skandalerne.

I rapporten står der (min understregning): "Analysen, som endnu ikke er evalueret af ICES indikerer, at bestanden i 2008 efter en række år nu er indenfor sikre biologiske grænser. Den positive udvikling skyldes ikke en markant forbedring i rekrutteringen (2005 og 2006 årgangene var kun 60 % henholdsvis 70 % af langtidsgennemsnittet), men et markant fald i fiskeridødeligheden fra 2005 til 2007 med deraf følgende god overlevelse af 1-årige fisk frem til gydemodenhed."

Og nu da de samme biologer skal forsvare fremtidens tobisfiskeri, ja nærmest et tobiseventyr, kan de naturlig nok ikke længere bruge den globale opvarmning til ret meget. De må ty til de kendte faktorer. Og det gør de og forudsiger at der er gode muligheder for, at fangsterne i 2008 bliver over 500.000 og for at understrege dette, påstår de at fangsterne også kan kom over de 700.000 i 2008 det mener de der 25 % chance for. Dvs. fangster som da tobisfiskeriet var på det højeste. Og dermed beviser de danske fiskeribiologerne endnu engang sandheden om, at har man sagt A kan man ligeså godt sige B, eller er man først slået ind på overdrivelsernes kurs, er der ingen vej tilbage. 

Til Ritts undskyldning i 2000 skal nævnes, at hun var nytiltrådt og uerfaren, da de ansvarlige i foreninger, departement og direktorater lagde den rapport og den pressemeddelelse hun skulle læse og udsende på hendes bord.    

Det er Eva Kjer Hansen også i 2007 og hun citeres for følgende: ”Heldigvis ser alle væsentlige industrifiskebestande ud til at være i bedring. Den udvikling skal vi forstærke. Vi må have dokumentations- og styringsmekanismer, så Danmark selv kan tage ansvar for en forsvarlig udnyttelse af industrifiskeressourcerne,” siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Der er intet i denne rapport som kan retfærdiggøre denne optimisme. At Danmark selv skal tage ansvaret for industrifiskeriet i fremtiden er der intet nyt i, det har altid været et dansk ansvar. Eneste undtagelse er 2007 hvor EU i aftalen med Norge måtte stoppe tobisfiskeriet fordi det ikke kunne opfylde de betingelser for at fortsætte som de danske ansvarlige selv havde accepteret inden fiskeriet gik i gang i foråret 2007. 

At tobisfiskeriet bliver så godt i 2008 som de ansvarlige påstår i denne rapport, er rene postulater.

At sperling fiskeriet kan åbnes i 2008 fordi bestanden har det godt, dvs. er biologisk bæredygtigt, er ligegyldig i forhold til sperlingsfiskeriets bifangstproblemer. Forhold som denne rapport behandler endog meget stedmoderligt.

Det er min vurdering, at selv om denne rapport er mere end dobbelt så lang som tidligere rapporter af slagsen, så er der ikke mere nyt under solen. De ansvarlige for dansk industrifiskeri fortsætter på den kurs de har været i mange år, nemlig ned af bakke, postulerende at næste år vender bøtten og alt vil igen blive godt.

Det gør de fordi det selvfølgelig er beskæmmende for de ansvarlige, at de i de seneste år har postet flere hundrede millioner offentlige EU og danske kroner i industrifiskeriet, uden at have fået andet end nedtur ud af det. Men fordi regeringen og Dansk Folkeparti bygger deres fiskeripolitik på påstande, besværgelser og usandheder, bliver det ikke bedre. Det er sandheden i dansk fiskeripolitik anno 2007 og derfor står Levende Havs farvel til dansk industrifiskeri ved magt også efter denne rapport.

For et trawlfiskeri efter fiskeolie, som skal bruge 3-4 gange så meget dieselolie, målt i tons end det kan fange i havet, har fremtiden bag sig. Det danske trawlfiskeri efter industrifisk er uden tvivl en økologisk katastrofe, men det er også en katastrofe, målt på dette fiskeris store forbrug af olie, i en tid hvor alle bør arbejde for at nedbringe udledningerne af drivhusgasser til atmosfæren i forsøget på at bremse den globale opvarmning og deraf følgende klimakatastrofer.

Kurt Bertelsen

Projektkoordinator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os