Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Britisk vrede over det danske tobisfiskeri.

 

 

Det norske Intrafish skriver i dag, at de skotske og britiske fiskere er vrede over at de selv skal beskæres hårdt i deres kvoter, samtidig med at det danske industrifiskeri efter tobis kan fortsætte uændret. De britiske forskere mener, at det er ”uomgængeligt” at det store udtag af tobis, har en negativ indflydelse på genopretningen af torskebestanden i Nordsøen.

De britiske biologer er dermed uenige med de danske biologer og myndigheder som mener at tobisfiskeriet er bæredygtigt også i forhold til de andre fiskearter.

Der er ikke meget nyt under solen i den britiske kritik og de skotske og britiske fiskeres vrede over det danske tobisfiskeri, den har været udbredt i mange år. Hver uge, også i denne uge, er der vrede læsebreve og indlæg fra britiske og skotske fiskere, som anklager det danske industrifiskeri for at være skyld i de faldende fiskebestande. Når vreden nu vokser, så hænger det sammen med det mystiske faktum, at industrifiskeriet ikke er blevet beskåret i 2003, selv om fiskerne, videnskaben og myndighederne mener, at fisketrykket er alt for højt i bl.a. Nordsøen. Mange mener, at det samlede fiskeri bør sænkes med op til 40 % i forhold til det fiskeri vi har i dag.

Derfor er det også kun Danmark som forsvarer industrifiskeriet og et uændret fiskeri efter tobis, al den stund at mere end 90 % af tobisfiskeriet udføres af de danske fiskere.

Men måske er nye og stramme tider på vej for det danske industrifiskeri:

-         I forbindelse med reformforhandlingerne har EU besluttet, at det danske industrifiskeri skal undersøges, analyseres og vurderes. Et sådant studie kan meget vel ende op med en betydelig reduktion i industrifiskeriet, både af hensyn til industrifiskeriets indvirkning på andre fisk som af hensyn til de forholdsvis meget store bifangster af konsumfisk, som i dag må fanges til brug for fiskemel og olie.

-         Et andet initiativ synes at være et mere akut indgreb. I dag udsender det danske Fiskeridirektorat et udkast til en bekendtgørelse om dokumentation ved modtagelse af industrifisk. I denne bekendtgørelse, pålægges fiskeindustrien, at foretage en 100 % kontrol af alle de landinger de modtager om året, ca. 9000 landinger. For hver landing skal der udarbejdes et dokument, som giver oplysninger om fartøjet og dets landinger og fra hver last skal der tages prøver af lasten og resultaterne skal dokumenteres i et skema hvor alle de fiskearter som prøverne viser skal opføres. Kommer man igennem med denne bekendtgørelse og bliver den efterfølgende fulgt op af de nødvendige initiativer, som en logisk og håndterbar manual til prøvetagning, analyse og dokumentation, samt en troværdig stikprøvekontrol fra Fiskeridirektoratets side, så er dette bestemt et skridt i den rigtige retning, når det gælder en brugbar overvågning af bifangsterne i industrifiskeriet.

Til det sidste skal tilføjes det uundgåelige faktum, at en 100 % kontrol vil automatisk føre til et ukontrolleret udsmid af de fisk som ikke må landes. Her skal der følges op med politiske initiativer.

Men direktoratets initiativ er godt. Det kan bl.a. være med til at give en fyldestgørende dokumentation for hvor tæt de enkelte landinger ligger på de regler der er for hvor meget konsumfisk der må være i en last industrifisk.

 

Kurt Bertelsen Christensen

Ferring strand 24. jan. 2003 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os