Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Spørgsmål til Fødevareministeren vedr. tobis  

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Holbergsgade 2

1057 København K

 -         Vedr. Fødevareministerens svar til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 23. juni J. nr. 367/37588 og J. nr. 367/37586.

Kære Fødevareminister Mariann Fischer Boel

I maj 2004 sendte Landsforeningen Levende Hav et brev til Folketingets Miljøudvalg, hvor vi opfordrede udvalget til at få afklaret, om det danske tobisfiskeri er bæredygtigt. Den 24/6 modtog vi kopi af et brev fra dig til Folketingets Miljøudvalg og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Heri oplyser du udvalgene om, hvor mange tons tobis fiskerne havde fanget til og med uge 23 i 2004. Med brevet fulgte en kopi af et notat udarbejdet af Danmarks Fiskeriundersøgelser DFU, med DFU’s forklaringer på de lave tobisfangster i 2003 og 2004.

Udvalgene synes tilfredse med det svar de har fået fra dig, det er vi ikke, dertil er situationen i tobisfiskeriet alt for alvorlig. I år er meget af tobisfiskeriet ex. foregået helt inde ved kysten efter kysttobis, det er en ny udvikling som du bør se på med den største alvor, da det fiskeri kan medføre store skader på det marine liv i kystzonen, med deraf negative følger for kystfiskeriet.   

Notatet fra DFU giver ingen svar, tværtimod. I notatet skriver DFU bl.a.: ”I perioden frem til primo juni (uge 24) er der kun fanget ca. 20 % mere end i den tilsvarende periode i 2003. Årsagen hertil er den før omtalte lille 2002 årgang og en 2003 årgang, som er lige under middel”.

I efteråret 2003 var DFU på tobistogt i Nordsøen og derfra oplyste DFU, at det så godt ud og at alt tydede på et normalt tobisfiskeri i 2004, dvs. 5-600.000 tons. Alle interesser politikerne og embedsværket (op til EU’s fiskeriforhandlinger i december 2003) fiskerne, industrien og Fiskeriøkonomisk Institut, som udarbejder de økonomiske prognoser, tog vel imod disse oplysninger og så frem til at få rettet op på katastrofeåret 2003.

Set i bakspejlet, nu hvor tobisfiskeriet i 2004 ikke blev til noget, siger DFU, at årsagen er en lille 2002 årgang som gjorde sig gældende i 2003 og en 2003 årgang under middel, som nu gør sig gældende i 2004. I efteråret 2003 sagde DFU, at 2003 årgangen lå mellem superåret 1996 og 1999 som lå lige under gennemsnittet. Det var den biologiske viden i 2003 indhentet af biologerne. Nu siger man, uden forklaringer, at 2003 bestanden er under middel, altså ikke mellem superåret 1996 og middelåret 1999, men under middel. Hvordan kan det nu være? Da biologerne i 1996 (superåret) talte tobisen nåede de frem til ca. 2000 mill. stk. tobis i 1999 talte de ca. 700 mill. tobis fremgår det af DFU notatet. Hvor er alle de tobis blev af i den korte periode - de er med en 100 % garanti ikke fanget af fiskerne?

Hvert år udarbejder DFU en oversigt og bestandenes tilstand ”Fiskerbestande og Fiskeri” til brug for den biologiske rådgivning. Her skriver DFU, at data kan være behæftet med fejl pga. fiskernes fejlrapporteringer. Det er klogt af DFU at tage disse forbehold, for fiskernes fangster ser ud til at være den viden som biologerne har og ikke ret meget mere.

I fiskemelsindustriens nyhedsbrev nr. 3 www.999.dk giver den danske fiskemel og fiskeolieindustri deres forklaring på, hvorfor man skal tage DFU’s prognoser og anbefalinger med et stort forbehold: ”The poor biologists don’t have a snowball’s chance in hell to be able to offer serious predictions of the size of future individual fish populations. The Danish Institute for Fisheries Research has only had two men for only four years just to collect data on sand eel. But they know very little”.

I de forløbende år har Levende Hav hvert år spurgt de skiftende Fødevareministre om tobisfiskeriet er bæredygtigt og hver gang har vi fået svaret ”Tobisfiskeriet er bæredygtigt”. I dette sidste brev fra dig ser vi for første gang, at en dansk fødevareminister undlader at svare på spørgsmålet om tobisfiskeriet er bæredygtigt.

Det er Levende Havs påstand at tobisfiskeriet er ubæredygtigt og derfor mener vi at det bør være regeringens ansvar, i overensstemmelse med den danske lovgivning, enten at få dokumenteret at  tobisfiskeriet er bæredygtigt, eller også fået ændret Fiskeriloven, så det igen bliver tilladt at fiske på et ubæredygtigt grundlag.

Spørgsmålet til regeringen var og er fortsat: Er tobisfiskeriet bæredygtigt?

DFU forsøger i notatet, at give Folketinget det indtryk, at nedgangen i de danske tobislandinger, over de seneste 12 år, ikke er et udtryk for et biologisk problem, men at Norge og Sverige nu fanger de tobis, som danske fiskere er holdt op med at fange. I notatets figur 2 kan man se at Sverige ikke fanger tobis af betydning og Norges tobisfiskeri følger de danske landinger, så den forklaring holder ikke vand. 

Men påstanden rejser et par oplagte spørgsmål. De norske landinger af tobis hentes sikkert i den norske zone. Hvad er forklaringen på, at de norske tobisfiskere åbenbart totalt har udkonkurreret deres danske kollegaer i denne zone? Faktum er det i hvert fald, at danske fiskere er holdt op med at hente de mere end 120.000 tons tobis i norsk zone som de har kvote til, og det selv om de danske fiskere og deres industrier skriger efter tobis i disse år.

  1. Har de danske tobisfiskere stoppet deres tobisfiskeri i norsk zone pga. af bifangster?
  2. Bliver de norske tobislandinger i Danmark kontrolleret på lige fod med de danske?

ICES data for gydebestand og rekruttering fra 1982 og frem til i dag er data hentet i DFU. Men DFU selv og industrien som før nævnt siger jo, at DFU ikke har meget viden på området. Det fremgår også af notat J.nr.:2003-222-0016 11. juni hvor DFU skriver, at man åbenbart først i 2003 startede en mere systematisk og konkret dataindsamling fra tobislaster og ved eget fiskeri, for at få mere viden om rekrutteringen. Denne mangel på viden kom tydelig til udtryk i 2002 og i 2003, hvor DFU forudså et normalt eller endog over gennemsnittet tobisfiskeri – 2003 blev en katastrofe. 2004 bliver tilsyneladende ikke ret meget større end 2003. Hvordan har denne og for den sags skyld tidligere regeringer kunnet konkludere, at tobisfiskeriet var bæredygtigt, på et viser det sig meget spinkelt grundlag? 

I notatet og i de årlige rapporter fra DFU er det understreget flere gange, at tobisfiskeriet foregår på flere arter og at der kan være store lokale forskelle. 2004 tobisfiskeriet har også været unormalt i forhold til fiskerimønstret på 2 vigtige områder:

  1. Der er foregået et betydeligt tobisfiskeri (med de store fartøjer og trawl) tæt inde under land på vestkysten, sandsynligvis efter kysttobis. Kystfiskerne er utrygge ved den udvikling, hvad mener du om den udvikling?
  2. Vi hører, at de tobisfiskere som fisker tæt ved land udsmider hele fangster pga. af bifangstreglerne. Hvordan har fiskerikontrollen fungeret i tobisfiskeriet i år? Hvor mange tobislaster har de danske fiskere landet i år til og med den 1. juli. Fra alle laster af industrifisk, skal der efter de nye kontrolregler og efter aftale med EU, udtages automatiske prøver til kontrol, vi har hørt at denne kontrol endnu ikke er kommet i gang. Hvis det er tilfældet, hvor mange af tobislasterne i 2004 til og med 1. juli har kontrollen så undersøgt manuelt?

Vi håber at få svar på spørgsmålene da tobisfiskeriet fortjener den største opmærksomhed. Der er med rette en voksende interesse for denne sag også i udlandet og da Danmark råder over tobisen i EU’s fiskeripolitik, må det også være Danmark som har ansvaret for at tobisfiskeriet er bæredygtigt. Bæredygtigt i forhold til de fisk, fugle og havpattedyr som også lever af tobis og bæredygtigt målt på de 4-5 arter tobis der fiskes på og bæredygtigt lokalt, dvs. at det ikke gør skade på mindre områder, som f.eks. i år hvor meget tobisfiskeri er foregået tæt inde under den jyske vestkyst.

Med venlig hilsen

for Levende Hav

Kurt Bertelsen Christensen

Formand

Ferring Strand den 1/8 2004

-         er sendt i kopi til:

-         Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

-         Folketingets Udvalg for Fødevare, Landbrug og Fiskeri.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os