Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Der var engang et Jysk Rev. Marts 2004

Der er kun en vej til og fra Thyborøn, samt færgen til Agger. Vejen går på Harboøre Tange hvor man først passerer giftfabrikken Cheminova og en række store vindmøller og lige før man ankommer til Thyborøn, oplever man sig som værende kommet ind i et månelandskab. Til højre for vejen ligger den ene høje bunke grus og ral efter den anden. Bunkerne stammer fra Jyske Rev (25 sømil vest for Thyborøn) som firmaerne Thyborøn Nordsøral A/S, NCC Råstoffer A/S Vesterhavsral, RN Shipping A/S og Kroghs A/S er ved at fjerne fra søkortet. (Marine råstoffer som sten, ral. grus og sand er en voksende forretning for mange firmaer og fra Thyborøn nu også en vigtig økonomisk aktivitet for Thyborøn Havn).

Man skulle tro at den voksende folkelige opmærksomhed om det gode miljø, økologi osv. også havde bredt sig til de virksomheder som udnytter råstofferne fra havets bund – men det er ikke tilfældet. Disse virksomheder, som tidligere omdannede det åbne land til et månelandskab, gennem deres grusgravning, er nu tvunget på havet af kravene til grusgravning i land hvor man skal naturgenoprette efter at man har hentet sine råstoffer. På havet kan man gøre lige hvad der passer én og Skov og Naturstyrelsen giver firmaerne lov til alt - mod god betaling forstås. Er det større projekter, som ex. strandfodring og firmaer som sælger ral og grus i større mængder, så skal de udarbejde en WWM redegørelse. Det gør de også og dem har vi læst i Levende Hav og det er fra ende til anden noget utroværdigt – men meget dyrt – betalt vrøvl, uden andet formål end at støtte op om de firmaer der betaler konsulentfirmaerne for disse opgaver.

Det der nu bringer sindene i kog er disse firmaers fortsatte ønsker om ekspansion og nu vil de have lov til at efterforske i store områder på og inden for Jyske Rev, efterforskninger som pr automatik også vil føre til en senere indvindings tilladelse og dermed et farvel til det sidste kystnære fiskeri fra Thyborøn og til stor skade for det kystnære fiskeri der stadig foregår fra Torsminde i syd til Hanstholm i nord.

Levende Hav har dags dato sendt denne klage over sagen og som sagen er oplyst for os, vil vi forfølge denne sag, med de få midler og ressourcer vi har til rådighed. 

Miljøministeriet

Skov- og Naturstyrelsen

Landskabs- og Råstofkontoret

Haraldsgade 53

2100 København Ø

Vedr. Tilladelse til efterforskning efter råstoffer i 3 områder i Nordsøen betegnet 7321-0022A, 7321-0022B og 7321-0022C

-         Klagesag i forhold til råstoflovens § 26

På vegne af Landsforeningen Levende Havs medlemmer, som fisker kystnært, fra Thyborøn, skal vi anmode Naturklagenævnet om behandle en klage over denne efterforskning. En efterforskning som fiskerne frygter, vil og kan føre til en egentlig indvindingstilladelse.

Levende Havs naturinteresser i denne sag bygger på foreningens kritik af den voksende råstofindvinding til havs. En naturudnyttelse, som efter foreningens mening, finder sted uden de nødvendige sikkerheder for skader på havets økosystem, på fiskebestande og derfor klart også til skade for det ellers naturskånsomme kystnære fiskeri, som foregår med passive redskaber som garn og kroge.

I det område som nu skal efterforskes henter 14 mindre fartøjer fra Thyborøn deres årsindtægt og dertil kommer fiskere fra Torsminde og et større antal fiskere fra østkysten som fisker i fra Thyborøn og Torsminde hvert forår.

De vil ikke have ødelagt deres sidste fiskepladser. Mange års strandfodring på den jyske vestkyst har efter deres og vores mening, været en betydelig medvirkende årsag til, at garnfiskeriet efter torsk og rødspætter, syd og nord for Thyborøn og op til 6 mil fra kysten er forsvundet. Den indvinding som har fundet sted på Jyske Rev i flere år har også haft en negativ indflydelse på fiskeriet i det område. Hvis man nu går i gang med at hente råstoffer i større skala i ovennævnte område, vil det der er tilbage af det kystnære fiskeri fra Thyborøn helt forsvinde.

Denne klage er derfor meget alvorlig og også en klar besked til de interesser der senere ønsker at hente råstoffer i dette område - det kan og vil disse fiskere med Levende Hav ikke acceptere. Har de nævnte virksomheder: Thyborøn Nordsøral A/S, NCC Råstoffer A/S Vesterhavsral, RN Shipping A/S og Kroghs A/S, brug for flere råstoffer i deres forretning, må de hente dem et andet sted.

Den råstofindustri som er bygget op de senere år i Thyborøn har selvfølgelig også rettigheder, det samme har Thyborøn Havn, som vil få økonomiske problemer, hvis havnen ikke modtager råstoffer. Men det ændrer efter vores mening ikke ved det faktum, at her er der tale om en konflikt mellem to erhvervsinteresser, de nævnte virksomheders ønsker om at hente flere råstoffer i havet op mod det naturskånsomme kystnært fiskeris eksistensgrundlag. Derfor fortjener sagen efter vores mening den største opmærksomhed.

-         Og netop opmærksomhed, formidling, inddragelse af berørte parter osv. har været meget fraværende i denne sag.

Derfor klages der også over at ingen af de benævnte fiskere er blevet hørt i sagen. Vi ser at Danmarks Fiskeriforening er blevet hørt, men foreningen har ikke orienteret de berørte fiskere. I Thyborøn er 3 ud af de 14 fiskere medlemmer af Danmarks Fiskeriforening, de har intet hørt fra foreningen i denne sag. De øvrige 11 står uden for Danmarks Fiskeriforening og de burde måske være blevet varskoet af Levende Hav. Men desværre har vi i Levende Hav ikke været opmærksomme på denne sag. (Levende Hav modtager ugentlige breve om råstoffer m.m. men da Levende Hav fungerer som en forening af frivillige, dvs. uden fastansatte, kan vi ikke behandle alle sager, men det var en fejl fra Levende Havs side, at denne sag ikke blev behandlet i høringsfasen).

Fiskere fra Torsminde og til Hanstholm er oprørte over ikke at være blevet orienteret om denne sag, og det kan man med rette bebrejde Danmarks Fiskeriforening. Men da myndighederne er klar over, at Danmarks Fiskeriforening ikke organiserer mere end godt 2000 ud af 5000 fiskere, må det være de berørte myndigheders ansvar, at få orienteret og inddraget de fiskere der fisker i dette område.  

Myndighederne kan ikke bortforklare den manglende offentlige høring med henvisning til Danmarks Fiskeriforening.

Vi skal derfor også anmode Naturklagenævnet om, at der pålægges Skov- og Naturstyrelsen det ansvar, at der afholdes en offentlig høring i Thyborøn, hvor alle interesser kan blive hørt, inden der tages endelig stilling til denne efterforskning.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os