Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English
 

MSC mærket = et blålys

Hvis man vil vide mere om hvad der foregår pt. i og omkring miljøcertificeringen af dansk fiskeri kan det anbefales, at man i dag søndag den 7/2 kl. 13.03 tænder for radioen og lytter til DR1 programmet ”Klima og Miljø” og hvor den sag er på programmet. Og her skal man bl.a. lægge mærke til følgende usandheder.

Danmarks Fiskeriforenings konsulent Jonathan Broch Jacobsen siger bl.a. at det er fiskerierhvervet som selv betaler de mange millioner MSC mærket koster. Det er løgn. Det er forbrugerne der betaler hele gildet fra hav til bord. Og det kan man bl.a. læse på Folketingets hjemmeside, hvor fødevareministeren den 16/7 2009 skriver til både Danmarks Fiskeriforening og Levende Hav i sagen.

Hun skriver til Danmarks fiskeriforening som har bedt hende om 15 mio. kroner til brug for MSC miljøcertificeringen ”Jeg er enig i, at opgaven er meget omfattende og stiller både økonomiske og ressourcemæssige krav til fiskerierhvervet. Fødevareministeriet og den Europæiske Fiskerifond (EFF) har allerede støttet arbejdet, først i forbindelse med kodeks projekterne og efterfølgende med mere konkrete certificeringsprojekter. Med hensyn til jeres forslag om, at der afsættes en særskilt finansiel ramme til arbejdet over de næste 4 år, synes jeg det fortjener nærmere overvejelser. I givet fald må der ske nogle justeringer af regelsættet for ordningen med Fælles Initiativer under Fiskerifondsprogrammet”.

Og overlader derefter sagen til Direktoratet for FødevareErhverv som udbetaler fiskeriet flere hundrede millioner om året.

Samme dag modtager Landsforeningen Levende Hav et brev fra ministeren som svar på vores kritik af, at det offentlige skal betale for en miljøcertificering, som vi mener ikke er noget værd, tværtimod. I det brev skriver ministeren ”Jeg er enig i, at industrien selv bør bære de egentlige udgifter til certificering, herunder især afgifter og gebyrer til MSC og akkrediterede bureauer”.

Så konsulenten lyver når han siger at branchen selv betaler og det ved han om nogen for han er selv aflønnet af de millioner (6-7 mio.) som det offentlige indtil videre har givet branchen inklusiv WWF Danmark som er syltet ind i denne sag. Og nu vil de samme parter have 15 mio. mere.

Men kunne man spørge - er der egentlig den store forskel på sanddrueligheden hos begge parter?

Det er altså forbrugerne (skatteyderne) der betaler for et miljømærke som er det rene blålys. Og blålyset fremgår af radioprogrammet, hvor Danmarks Naturfredningsforening dokumenterer, at det er tilfældet og hvor verdens for tiden mest kendte og troværdige havbiologiske kapacitet Daniel Pauly, professor i fiskeri ved University of British Colombia i Canada  bl.a. siger om MSC mærket, at det er ”latterligt”.

Men lyt selv her eller på radioen.

Kurt Bertelsen Christensen

Levende Hav feb. 2010    

                                                        

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os