Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

Minister ser på fisk

 

Tidlig mandag morgen 3/2 kl. 6.45 kunne man opleve fødevareminister Mariann Fischer Boel i Thyborøn Fiskeauktion.

Omgivet af flere TV stationer radio og den skrivende presse, viser Thyborøn fiskernes formand rundt i auktionen, hvor ministeren kommer rundt til alle de fisk som skulle sælges denne morgen. Fisk, minister, et folketingsmedlem, ministerens embedsmænd en fiskeriformand var foruden de som arbejder på auktionen, de eneste der havde fundet vej til Thyborøn Fiskeauktion denne råkolde mandag morgen.

Ministeren ser fisk, men ingen fiskere. De havde åbenbart ikke fundet det ulejligheden værd. Mange er selvfølgelig undskyldt fordi de er på havet, men der lå dog omkring 40 fartøjer i havnen, så der må være 2-300 fiskere som ikke er på havet. Måske var der ingen fiskere fordi fiskerne er godt tilfreds med reguleringen og det fiskeri ministeren giver dem, eller også har de givet op, eller også gider de ikke at tale med deres minister, samtidig med at de får stukket et TV kamera op i hovedet.

Jeg talte efterfølgende med en gruppe af fiskere som fisker med de mindre fartøjer, og de siger samstemmende, at det er fuldstændig ligegyldigt hvad de mener, der bliver overhovedet ikke lyttet eller taget hensyn til deres ønsker og behov. F.eks. havde de fået besked om at ministeren skulle se et af de mindre fartøjer som fisker med garn og de var så gået i gang med at gøre sig klar til dette ministerbesøg. Men så blev det aflyst, og nu skal ministeren kun se et moderne vod og trawlfartøj og en knap så moderne.

Det er ingen tvivl om hvorfor en minister med følge, møder op i en menneske tom auktionshal en tidlig mandag morgen. Det er ikke for at tale med fiskere, men det er for at få en kulisse, når hun spiller rollen som minister for fiskeriet. Ministerens pressefolk må have været på overarbejde for at få såvel TV2 fra Odense og det lokale TV2 samt TV1 radio og aviser til at møde op så tidlig en mandag morgen for at den danske befolkning skal se på en minister der ser på fisk.

Ministeren ser på fisk, men selv ville jeg gerne havde stillet hende følgende spørgsmål:

  1. Her ser du en lang række kasser med havtaske. Ved du hvordan disse havtasker er fanget og ved du hvor meget torsk, kuller og andet fisk man må smide ud som dødt udsmid, for at kunne lande så mange havtasker? Det ved hun selvfølgelig ikke, og det får hun heller ikke viden om, for ingen vil stille hende det spørgsmål.
  2. Det er jo mere reglen end undtagelsen at fiskerne er tidlig oppe, og de kommer også forbi auktionen, også de fhv. fiskere og pensionisterne. Hvorfor tror du, at du denne morgen kun er omgivet af den presse, som du selv har fået til byen?
  3. Efter auktionen skal du drikke morgenkaffe i Fiskeriforeningen. Hvis du kikker ud af vinduet, ud over havnen, så vil du se meget få skibe i de bassiner, som for ikke så mange år siden var fyldt op med fiskefartøjer. Og hvis du løfter blikket og ser ud over kanalen, så vil du se en slæbebåd med en nybygning på vej til Hvide Sande for færdiggørelse. Det er mindst det tredje offentligstøttede fartøj som er kommet her forbi i år. Hvorledes kan du forsvare at bruge offentlige midler til nybygninger og ophugninger på samme tid? 
  4. Kan du give os en fornuftig forklaring på, hvorfor fiskefartøjerne i dag skal være meget store, med store motorer og udstyret med kæmpe vod og trawl? Og hvis den udvikling fortsætter - med større og større fartøjer som fisker i de sidste mindre områder i Nordsøen hvor der stadig er lidt fisk - hvor mange år giver du så fiskeriet inden det må pakke sammen?
  5. Hvad vil du sige til 999 fiskemelsfabrikken når du kommer der i eftermiddag. Uden for fabrikken ligger der store industritrawlere bundet til kajen, fordi de ikke vil eller kan overholde de alt for lempelige bifangstregler. Hvordan vil du få skabt lovlighed og ikke mindst bæredygtighed i industrifiskeriet?

Ovenstående og flere spørgsmål blev vedkommende i forbindelse med at vores Fødevareminister var på visit i Thyborøn. De må nu stilles gennem et brev til ministeren

 

Kurt Bertelsen Christensen

Thyborøn den 3. februar 2003.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os