Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Den kreative bogføring for fuld skrue

Dansk fiskeri bruger et økonomisk støtteprogram til energieffektiviseringer i fiskeriet, til støtte for fartøjer som allerede er taget ud af fiskeret.      

Til Lemvig Folkeblad lørdag den 6/6 siger fiskerikonsulent Bent Bro fra Thyborøn Fiskeriforening, at han og ”hyrede ekstra advokater” er sat på ”overarbejde” for at få at et større puslespil til at nå sammen, således at fiskerne kan udnytte den ”kattelem” som man har fundet og tænkt sig at udnytte i EU’s nye mia. støtte til fiskeriet - en helt igennem speget sag.

Hensigten med olieprogrammet er støtte til fiskeriet i en omstilling til et fiskeri som bruger mindre brændstof.  På papiret en fornuftig støtteordning til brug for en omstilling fra et energislugende trawl, som kom i klemme med de høje oliepriser i 2008 til ex. vod, garn og kroge. Men trawlerne har ikke så meget brug for sådanne omstillinger, som de har brug for penge til støtte for ophugningen af deres inaktive fartøjer og støtte til nye fartøjer, effektiviseringer og nyt grej. Og dertil har de danske myndigheder og fiskeriet få strikket ordningen sammen, så den dækker det behov. Ved brug af den kreative bogføring skal EU og den danske stat nu betale for ophugningen af deres ”spøgelsesfartøjer”. Fartøjer som ligger og rådner ved kajen som resultat af ny regulering fra 2006, hvor fiskerne fik foræret ejendomsretten over kvoterne, med det meget klare politiske formål, at sammen med ejendomsretten fik fiskerne også overdraget hele ansvaret for, at ophugge de fartøjer de fik med i købet.

Nu sidder fiskeriets konsulenter og advokater og samler et puslespil som ender op med at det bliver EU og den danske stat som betaler for ophugningen af spøgelsesfartøjerne. Det der foregår pt. omkring dette olieprogram er måske ikke svindel på papiret. Men det er svindel og humbug målt på hensigterne med dette program og ikke mindst hensigten med ny regulering. Og 50 % af omkostningerne betales af den danske stat og pengene tages fra EU’s Fiskerifond. Penge som skulle støtte og udvikle hvor fiskeriet er gået i står pga. af regeringens privatisering af fiskeriet, bruges nu til nybygninger og effektiviseringer i fiskeriet. 

Det er svært at finde ord som dækker over den harme som sådan en sag udløser og spørgsmålet er helt enkelt – er der overhovedet ingen grænser for hvad regeringen og Dansk Folkeparti tillader i forsøget på at redde deres helt igennem fejlslagen fiskeripolitik? Tilsyneladende ikke.

Kurt Bertelsen Christensen

Juni 2009

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os