Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Svar til Jyllands Posten. 23.12.2005

 

Jyllands Postens leder (23/12) er tilfreds med det seneste EU fiskeriforlig i Bruxelles. Efter min mening burde den tilfredshed drukne i udsmidet af gode spisefisk, som nu slår alle rekorder. ”På fire timer fangede vi otte måneders rationer på torsk” (Fiskeri Tidende den 22/12). ”Vi trawlede på få timer den mængde torsk, vi må lande på en måned. Det siger sig selv, at resten af de 22 dage hvor de trawler hummer, så må smide torsken, døde tilbage i havet, eller forsøge at få dem solgt uden om systemet.

 

Fangsten af jomfruhummer med trawl, er en grusom og forfærdelig oplevelse. Mange fiskere går i land efter første tur. Det er et fiskeri uden for en hver beskrivelse, og det vil ex. aldrig nogensinde komme på TV, for så var det forbudt dagen efter.

 

Forestil dig en større trawler i Kattegat, som trawler med en motor, som på papiret har 299 HK, men i virkeligheden har 800 HK, slæbe af sted med 2 eller flere trawle. Hver trawl monteret med halve og hele meter høje ruller, bobler, kæder og indimellem disse børster og koste, som skal forhindre at trawlet sætter sig fast i stenene. Det slæber 4-6 timer af gangen over stok og sten. Så tages trawlet ind og poserne tømmes for indhold.

 

I en enkelt pose er det ofte mere end en tons fisk, skaldyr og bunddyr. Det hele er dødt, fordi det er syltet ind i sand og mudder. Efter brug af mange tons vand kommer der lidt hummer og fisk til syne. Det er et ubeskriveligt svineri, men det foregår hver eneste nat. Og grunden til at udsmidet af torsk vokser eksplosivt i disse år, er hummertrawlerne, som nu også er kravlet op i stenene. Indtil for et par år siden fangede hummertrawlerne hummer på den glatte bund. På den bund er der kun få torsk og andre fisk, men de store trawlere kan ikke længere leve af hummer alene. Nu skal de så op i de for hummertrawls vedkommende, jomfruelige hummerbanker for at få torsk, tunger og andre fisk.

 

Dette er blot i lille Kattegat, hvor der i sammenligning med resten af EU’s hummerfiskeri, fanges en beskeden mængde jomfruhummer. I alt må der fanges mere end 30.000 tons hummer i EU (2005). Ingen fornuft kan begribe de ødelæggelse der følger med dette forholdsvis nyere fiskeri, i hvert fald ikke i sammenhæng med andet fiskeri og genopretningsplaner for torsk.

 

Jyllands Postens leder noterer med tilfredshed at kvoten på jomfruhummer er steget i 2006. Men den eneste forklaring på, at hummerkvoten hæves, er hummerfiskerne udrydder torsk og andre fisk, der ligesom købedygtige forbrugere også kan lide jomfruhummer.

 

Der er ingen grund til at være tilfreds med fiskeriforliget i EU 2005

 

Kurt Bertelsen Christensen

Formand for Levende Hav

    

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os