Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Jomfruhummer i skidtfisk mængder

Der fanges jomfruhummer for tiden i meget store mængder og priserne er raslet ned til under det halve af det normale. Det er i Kattegat nord for Læsø eventyret finder sted. Det er der intet overraskende i, i hvert fald ikke for os som følger ilt situationen i de danske farvande.

I de områder og et godt stykke ind i Skagerrak, har der i flere uger været voksende problemer med lave koncentrationer af ilt ved havbunden. Det kan man se på DHI’s vandudsigtshjemmeside hvor der i de områder ikke er mere ilt ved bunden end vi ser syd for Fyn, hvor der hvert eneste år er iltsvind.

Ifølge kortet er der nu store områder hvor der iltsvind og også områder hvor der er kraftigt iltsvind, dvs. under 2 mg pr liter og det betyder fiskedød.

Iltsvind giver hummerfiskeriet med trawl store fangster. Det er ikke noget at råbe hurra for da de mange hummer der fanges nu, vil mangle i det lange løb. Og det lagt sammen med store prisfald viser også at det aktuelle hummereventyr er alt andet end bæredygtigt målt på alt der kan måles på.

Men hører vi noget til det? Nej intet. Fiskerne er tavse som østers og de myndigheder vi har, ligeså. Vi har omfattende iltsvind i store havområder og fisken flygter og hummerne ligger frit fremme oppe af deres huller og trawlerne skraber til sig – og alle med ansvar er tavse. Det rager dem tilsyneladende en høstblomst.

Derimod så vi her til morgen fiskerne fra Bønnerup i TV2 beklage sig over at der skal opføres en stor vindmøllepark i Kattegat fordi den vil tage lidt fiskevand fra dem. Det kan de klage over, menes de er tavse om det døde hav der breder sig i Kattegat, fordi landbruget stadig taber alt for mange næringsstoffer til vandmiljøet.

Hvorfor klager de ikke – svaret er grusom enkel, de tjener jo også på det. For netop hummer trawlfiskeriet har haft det mere end svært med de høje oliepriser. Fangsterne har ikke kunnet dække omkostningerne og derfor var mange hummerfiskere slået over på fiskeriet efter rødspætter. Men nu ligger hummerne frit fremme, lige til at skovle op og så er der økonomi i det fiskeri også selv om priserne rasler ned.

Vi er nu i slutningen af august og først i næste måned starter iltsvindssæsonen, hvis vel at mærke efterårsstormene ikke sætter ind i starten af september. Ingen ved hvad der vil ske, men vi kan allerede nu se, at udebliver stormene i september, så er fanden løs i vore farvande. .

Sådan ser det ud lige nu og kun storm og kuling kan redde os fra det. Så miljøforvaltningen, miljøministeriet, miljøstyrelsen og hvad de nu hedder alle natur- og miljøforvaltere med Lund Poulsen i front forvalter intet i dette spørgsmål. Det sidder på hænderne el. med foldede og beder til højere magter om et elendigt efterårsvejr i 2008, dvs. så meget blæst derude der kan holde dem ansvarsfrie.

Vi husker, at "ikke en, ikke en fisk, ikke en frø har fået det dårligere som følger af regeringens miljøpolitik" men bør ikke glemme at regerings landbrugspolitik, oppløjer brakmarkerne bruger gift som aldrig før og fortsætter med at lægge havet øde.    

Dansk miljøforvaltning anno 2008, har regeringen lagt i Guds hænder.

Kurt Bertelsen Christensen

Levende Hav

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os