Årsberetningen 2001

(uden billeder)

 

     

  

  Landsforeningen Levende Hav

Årsberetning 2001


Indledning

2001 blev et turbulent år for Levende Hav og foreningens projekter. Den vigtigste begivenhed blev Levende Havs køb af AS 165 Anton af Fiskerikollektivet af 1978. En bevilling på finansloven på i alt 4.8 mill. kroner gjorde det muligt at købe og få ombygget Anton til foreningens projektfartøj, hovedkvarter og kontor.

Levende Hav fik også en omfattende opgave i bestræbelserne på at få skabt en bedre forvaltning af kystfiskeriet gennem årsmængder for de enkelte fartøjer, også på andre områder inden for fiskeriet var foreningen i fokus i 2001.

Regeringsskiftet og regeringens oplæg til nedlæggelser af råd og nævn, vil også ramme LLH økonomisk. Vi frygter selvfølgelig mest for at miste de midler til ombygningen og driften af M/S Anton som blev afsat på finansloven, men hvor vi indtil nu kun har fået en bevilling på det halve. Vores ansøgning til Den Grønne Fond om støtte til den daglige drift af Levende Hav i 2002 gav kun det halve af den støtte vi har modtaget de tidligere år. Og det har betydet at vi må spare og da bevillingen er støtte til løn, har vi sammen med Peder taget den beslutning at vi nedlægger kontoret i Grenå og Peder stopper i Levende Hav. Beslutningen skal også ses i lyset af at Den Grønne Fond sikkert bliver nedlagt og så vil vi også i de kommende år får store vanskeligheder med at finde de penge som skal dække den daglige drift med en ansat. Så under denne generalforsamling skal vi så sige farvel til Peder Pedersen som daglig leder af LLH. Peder fortsætter dog som frivillig i LLH, med ansvaret for udstyrstransporterne til Kazakstan.

Fra denne beretning skal det lyde en stor tak til Peder for hans indsats i Levende Hav og bestyrelsen er særlig glad og tilfreds med at Peder har fået styr på den daglige drift af LLH, herunder få bragt underskuddet ud af verden ved hjælp af et omfattende ansøgnings arbejde til private fonde. Han har også stået for et revisionsskifte, som har medført, at LLHs udgifter til revision er mere halveret.

Den nye regering og de nye ministre på miljø og fødevareområdet, samt det nye folketing, vil også sætte en ny dagsorden for LLH fortsatte strategi. Som andre organisationer, skal vi også til at opbygge en større kontakt til befolkningen, hvis vi vil have indflydelse på miljø og fiskeripolitikken.  Siden 1995 har foreningen brugt meget tid på at få indflydelse på den førte politik på de to områder, gennem de direkte kontakter til myndighederne. I de kommende år skal vi bruge energien på offentligheden i bred forstand. Vi skal ikke gøre os håb om, at få nogen reel indflydelse på den førte politik og derfor må vi grave dybt i sagerne, for gennem offentligheden og medierne, at få lagt pres på myndighederne til fordel for en mere bæredygtig politik.

Levende Hav har spillet en fremtrædende rolle i bestræbelserne på at få myndighederne til at revurderer forvaltningen af skarver. Og sammen med fiskere og andre er det bl.a. lykkes at få gennemført en forvaltningsplan for skarver på Hirsholmene. Og denne udvikling har også betydet, at andre områder hvor der er mange skarver har fået vind i sejlene og i 2001 blev det vedtaget at Skov- og Naturstyrelsen skulle få udarbejdet en et forslag til den fremtidige forvaltninger af skarver i Danmark. Planen er nu i høring og Levende Hav følger nøje sagen.

Oplysninger om Levende Havs virksomhed i Kazakstan og de spæde forsøg i Ghana har bredt sig i den store verden og i 2001 fik vi flere besøg fra folk fra Somalia, som ønskede at Levende Hav ville få udviklet fiskeriprojekter i Somalia. Det er dog ikke kommet videre idet der sidst på året udbrød nye kampe mellem de mange klanledere i Somalia.

Levende Hav blev inviteret til Bruxelles af kommissær Poul Nielson som ønskede at få de europæiske NGO’er til at arbejde med kystfiskerprojekter i den 3. verden. Sådanne projekter er der ikke ret mange NGO’er som arbejder med, men vi tog til Bruxelles og havde møder med Poul Nielson og hans embedsmænd. Samtidig benyttede vi lejligheden til at have møde med DG 14 for fiskeri og herunder at få afleveret ECOast Fish rapporter. Levende Hav deltog også ved Knud Andersen i en større konference i Bruxelles om EU's Grønbog til fremtidens europæiske fiskeri.

Levende Hav har fulgt udviklingen omkring Fiskernes Økologiske Netværk FØN og under M/S Antons sommertogt i 2001 havde vi materialer med fra FØN. Vi har også fulgt udviklingen af projektet ”Fra hav til bord” som Knud Andersen har stået for. Projektet slutter i april 2002 hvor det så er planen at Levende Hav og FØN får lavet en status omkring udviklingen af salget af miljømærkede fisk. Levende Hav har specielt brug for denne status til 2002 aktiviteterne med M/S Anton. I 2001 oplevede vi i hver havn at folk ville vide hvornår og hvor de kunne købe miljømærkede fisk.

I 2001 nedsatte Ritt Bjerregaard efter pres fra Danmarks Fiskeriforening et udvalg til afdækning af hvilke miljøfaktorer der kunne være årsagen til de lave fiskebestande. I de senere år har fiskernes formand Bent Rulle har jo ikke for forsømt nogen lejlighed til at påstå, at det ikke er fiskerne som er skyld i de lave bestande, men derimod forureningen fra land og olieudvindingerne i Nordsøen, samt at sæl og skarver æder mange fisk. Udvalget kom også i gang, men uden Danmarks Fiskeriforening som nægtede at deltage i udvalget, hvis Levende Hav skulle sidde med. Det blev der en del polemik omkring, men udvalget besluttede, at det blev Danmarks Fiskeriforenings eget problem og udvalget gik i gang med arbejdet uden deltagelse af DF.

På vegne af Levende Hav, skal bestyrelsen i denne beretning sige mange tak til fonde, virksomheder, medlemmer og private, som har ydet såvel økonomisk som udstyrs støtte til foreningen og dens projekter i 2001.

Medlemmer

Status

Levende Hav har 340 medlemmer, det er 70 mere end sidste år. Ca. 100 af medlemmerne har en professionel tilknytning til fiskeri og salg af fisk Men selv om vi har fået 70 nye medlemmer så må vi også konstatere, at alt for mange ikke husker at få fornyet deres medlemskab.

70 nye medlemmer på et år er sikkert hvad en forening som Levende Hav kan opnå. Men problemet med de manglende kontingent indbetalinger må der gøres noget ved. LLH udsender en større rapport om året, hvor udsendelsen alene koster mere end 10.000 kroner, så også derfor er det vigtigt at få revideret medlemslisten.

Perspektiver

I 2002 vil Levende Hav ikke have en daglig leder som kan tage sig af medlemsplejen. Kontoret vil ligge på M/S Anton og derfra vil der selvfølgelig også være kontakt til medlemmerne, men uden en ansat til formålet på et laverer niveau. De faste 4 årlige Nyhedsbreve vil blive skåret væk og da det nu er vigtigere end nogensinde at få minimeret omkostningerne, vil vi forsøge at få så meget kommunikation som mulig ud på elektronisk form og det arbejde er gået i gang. Med de mange ubetalte kontingenter for 2001 er det bestyrelsens vurdering, at LLH bør være tilfreds med, hvis vi kommer ud af 2002 med 300 betalende medlemmer. Vi lægger op til mindre justeringer mht. kontingenter hvor vi foreslår at enkeltmedlemmer fortsat betaler 150/år. Firmaer og institutioner 350/ og som noget nyt introducerer vi et husstands medlemskab på 250/år.

Med M/S Anton på fulde omdrejninger fra maj 2002 kan vi håbe på, at mødet med de mange mennesker rundt i havnene vil give flere medlemmer. Med Anton på farten vil man få mulighed for at give et støttebidrag til M/S Anton og man vil nu også få mulighed for at tegne en kutteranpart, som bl.a. vil give fordele i forhold til at komme ud at sejle med kutteren.

M/S Anton – for et levende hav

Indkøbet af AS 165 Anton for 550.000 kr. blev Levende Havs største satsning i 2001. I flere år har vi drømt om at få vor egen kutter og vi havde planer med det noget større skib Amanda. Men som begrundet under sidste generalforsamling blev det Anton og med finanslovsbeslutningen i december 2000 om en støtte til Levende Hav på 4.8 mill. kroner over 4 år til formålet havde vi fået skabt et sikkert fundament for dette projekt.

Kutteren overtog vi i maj og hurtig derefter gik Henning Thøgersen i gang med at få gjort Anton klar til sommerens sejladser. Der blev også udarbejdet en udstilling til formålet for 2001 temaet ”Det bæredygtige fiskeri – 2001” og plancher om Levende Hav, M/S Anton og Aralsø projektet. Der blev fremstillet foldere og andet materialer og indkøbt forskelligt udstyr som telt, borde og bænke. Anton fik en større og meget nødvendig kølhaling med en del mindre reparationer. Og i slutningen af juni var M/S Anton – for et levende hav og udstillingerne klar til at tage på togtet rundt i de danske farvande.

Togtet blev gennemført som planlagt og der er udgivet rapport og redegørelser for hele projektet og denne beretning skal henvise til dette materiale for flere oplysninger om M/S Anton aktiviteterne i 2001.

Status

I november påbegyndte vi den store ombygning af Anton til formålet som beskrevet i projektbeskrivelsen og her under generalforsamlingen skulle kutteren være næsten færdig til at genoptage sejladserne fra begyndelsen af maj.

Perspektiver

2002 projekter er planlagt til at starte i Limfjorden med en kortere tur som oplæg til oktober projektet i Limfjorden under titlen ”Limfjorden - hvor blev fisken af?”. Efter pinse er det præsentations sejladser i de indre farvande og i juni og juli er det marsvin safari i Lillebælt i samarbejde med Esbjerg Fiskeri- og søfartsmuseum og derefter er det Østersøen med deltagelse i Baltic Sail og et samarbejde omkring 7 øer i Østersøen. Derimellem deltager projektet i flere mindre og større projekter rundt om i Østersøen og de indre danske farvande.

For flere oplysninger om M/S Anton og billeder fra 2001 aktiviteterne og programmerne for 2002 henvises til: www.levende-hav.dk/anton/anton.htm

Aralsø - projektet

Status

Ser man bort fra M/S Anton og bevillingen dertil, så er Levende Havs projekt ved Aralsøen så afgjort foreningens største succes og det projekt som flest mennesker kender til. I 2001 er projektet blevet kendt ude i Europa i forbindelse med det norske TV program ”Den blå rigdom” som også vises i dansk TV i januar 2002 og hvor Levende Hav deltager i TV studiet.

Vi har haft udsendte til Aralsk sidste år og vi har også haft en transport med diverse grej og hjælpe midler som der er hårdt brug for. Det blev muligt med støtte fra Mellemfolkeligt Samvirkes midler til renovation og forsendelse, en ordning som yder Levende Hav en fornem støtte til disse udsendelser og til indkøb af container og udstyr.

Selve projektarbejdet i 2001 bliver koncentreret omkring de lokalt ansatte og foreningen Aral Tenizi. Henrik var udsendt i efteråret som deltager i generalforsamlingen og som modtager af transporten fra Danmark. Henriks rapport fra opholdet kan læses på

www.levende-hav.dk/projekter/Kasakhstan/rapport-fra-aralsk-2001-henrik.htm

Indsamlingen til projektet startede tilbage ved årsskiftet, men i meget lang tid så det ud til at det ville blive meget vanskelig at skaffe brugbart udstyr. Det lykkedes alligevel i sidste ende at få containeren fyldt med doneret og indkøbt udstyr til en værdi af knap en halv mill. kroner. At det lykkedes skyldes især den store indsat fra Levende Havs menige medlemmer hvor mange, da det kneb, bidrog med hvad de nu kunne i form donationer af udstyr, penge og arbejdskraft. Også Plums Økologifond bidrag med en stor økonomisk støtte til transporten.

Perspektiver

På trods af vanskelighederne med at skaffe udstyr til sidste års transport var der skabt kontakt til mange potentielle donorer som var positive, men som enten ikke nåede at bidrage til projektet i 2001, eller som gerne også ville støtte en ny transport. Derfor besluttede projektgruppen at udnytte disse kontakter og også i år at sende en transport. I modsætning til sidste år, er denne transport kommet godt fra start og målet er at sende transporten af sted før sommerferien.

Kurt tager derud i feb. 2002 for at få aftalerne for 2002 på plads og for at føre det årlige projekttilsyn og afsluttet det lokale regnskab for 2001.

Ghana

Status

I 2001 fik vi kontakt til Care Danmark for udviklingen af et projekt byggende på mindst 3 parter. Det var et af de råd vi fik fra Danida, efter at de havde afvist vores projektansøgning, at vi indgik samarbejde med en større dansk NGO som har kendskab til Ghana. Det resulterede i møder i København og en der blev udarbejdet projektbeskrivelse på dette nye grundlag som skulle inddrage Care International som har et kontor i Ghana.

Nils har været i Ghana et par gange i 2001 for egen regning og han har fået udarbejdet en rapport om forholdene i Ghana i midten af 2001. Han skulle også have været til Ghana i november men pga. af hans fars alvorlige sygdom og senere død, måtte Nils aflyse turen.

Perspektiver

Under et møde med Care i Skagen blev det besluttet at projektets fremtid er afhængig af Nils og at han får samling om en mindre gruppe i Levende Hav som kan tage ansvaret for projektets videre udvikling. Det arbejder Nils på og 2002 vil sikkert afgøre om der kan sendes en ny ansøgning til Danida. Her skal vi selvfølgelig også være opmærksom på at den nye regering planlægger at beskære dybt i den danske udviklingsbistand, og det kan betyde at NGO projekterne også vil blive ramt af nedskæringer og i så fald ved vi at man normalt forsøger at samle kræfterne om de projekter som er i gang, og nye projekter vil få det noget vanskeligere. 

Havforurening

Status

I lighed med sidste år har foreningen gennemført et mindre  forsøg med biologiske kampstoffer som alternativ til den giftige bundmaling. Forsøget er støttet af Århus Amt og er en fortsættelse af sidste års forsøg. I år valgte vi en helt anden opbygning af forsøgsflåderne for at gøre dem bedre end året før og for at kunne udelukke flere usikkerheder. Men det kom til at gå anderledes skyggevirkningen af opdriftsmaterialet vidste sig større end acceptabel og flåderne måtte derfor midt i forsøgsperioden omplaceres. Konsekvensen heraf var at den oprindelige forsøgsplan ikke kunne gennemføres. Det betyder dog ikke at forsøget er ubrugeligt fordi det med en ændret forsøgsplan der også går over vinterperioden kan give brugbare oplysninger i det videre arbejde med at undersøge effekten af biologiske kampstoffer på begroning.

Miljøstyrelsens udvalg om alternativer til giftig bundmaling.

Miljøstyrelsen har kun fundet anledning til et enkelt møde i udvalget, hvor Levende Hav har 2 repræsentanter, i den seneste periode. Men nu er det helt slut – ikke fordi der er fundet holdbare alternativer til den giftige bundmaling – men fordi udvalget er et af de udvalg som den nye regering har valgt at nedlægge. En beslutning som bestyrelsen med beklagelse har taget til efterretning.

Sekretariatet

Status

Kontoret i Grenå har været bemandet mindst 2 gange om ugen. I de øvrige dage har den daglige ledelse foregået fra Peders hjemmeadresse, med omstillet telefon, så alle der har villet i kontakt med Levende Hav har hver dag haft mulighed for det. Levende Havs hjemmeside er blevet ombygget med nyt design i 2001 og den har været holdt opdateret flere gange om ugen. www.levende-hav.dk har haft tæt ved 30.000 besøgende i 2001. Der er udsendt 4 nyhedsbreve og sammen med vores bogholder Bente har Peder sørget for foreningens daglige regnskab.

2001 enkeltsager

Årsmængder for kystfiskerne

I starten af 2001 blev Levende Hav opfodret til at få undersøgt interessen hos kystfiskerne for en ny regulering via ”årsmængder”. En årsmængde vil sige at hvert fartøj for tildelt en mængde fisk som de så selv kan bestemme hvornår de vil fange. En sådan regulering har været i kraft for alle fiskere i Østersøen i flere år og fiskerne har været tilfredse med dette tilbud, for det er et tilbud som man kan vælge eller lade være for at fiske på årskvoten. I Østersøen har det kun været torsken som man kunne få årsmængde på.

Fra Fødevareministeriet fik vi at vide at det kun kunne blive tale om årsmængder for kystfiskerne også selv om der i teksten til den lovgivning som Folketinget var ved at få forhandlet på plads, stod ”kvoter” til kystfiskerne. I teksten stod der også at kystfiskerne skulle have dette tilbud fordi dette mindre fiskeri var under et urimeligt hårdt pres med de lave kvoter som betød at kystfiskerne ikke kunne konkurrerer på lige fod med de store i fiskeriet. Vi måtte tage til efterretning at sådan ville det blive også fordi Danmarks Fiskeriforening ville kæmpe imod kvoter til kystfiskerne med alle til rådighed stående midler.

I slutningen af april afleverede vi vores redegørelse til ministeriet og i den 16. maj vedtog Folketinget bl.a. at kystfiskene skulle have tilbudt en regulering baseret på årsmængder.

Derfra gik Fiskeridirektoratet efter hvad vi fik at vide i gang med at få udmøntet denne lovgivning i et regelsæt kunne vedtages i efteråret 2001. Vi blev ikke spurgt om noget som helst og da vi sidst på året fik aktindsigt i sagen fik vi også syn for sagen. Referaterne fra de meget få møder der var blevet afholdt viste en meget stor uinteresse for sagen og Danmarks Fiskeriforening som sad med i dette ekspert udvalg viste også deres interesse ved ikke at deltage. Først i efteråret da det gik op for Danmarks Fiskeriforening at man var ved at vedtage en sæt regler som lå tæt op af de anbefalinger som Levende Hav var kommet med gik Danmarks Fiskeriforening i gang og fik gennemtrumfet et sæt regler som ikke kunne bruges til noget som helst. Imod vore protester skrev den nye Fødevareminister under og virkeligheden blev da også, kystfiskerne kunne ikke bruge dette ”tilbud” og tog ikke imod det. Fødevareministeren har skrevet til os og oplyst at nu må vi se hvordan det går i 2002 og skal det ændres i reglerne så må det ske for 2003.

Hvis fiskerne ønsker det genoptager vi sagen i slutningen af 2002, men kun hvis vi bliver opfordret til det. Det er en tung og arbejdskrævende indsats der skal til, hvis vi skal gøre os håb om at få vristet en fornuftig regulering ud af den forstenede top i Danmarks Fiskeriforening.

Skarv

Det var på opfordring fra fiskere i Strandby, at Levende Hav i efteråret 2000 igangsatte en debat om skarvens udbredelse på Hirsholmene. Starten på debatten blev et møde vi fik op at stå i Strandby i slutningen af november, hvor der var op mod hundrede deltagere, de fleste fiskere. Det lykkedes at få en for os noget uventet regulering af skarvbestanden på Hirsholmene. Svend Auken godkendte i marts 2001 at bestanden på Hirsholmene reduceres til 600 reder, den største regulering af skarvbestanden i Danmark nogensinde.

Der blev nedsat en lokal brugergruppe og Nils Tvilling er medlem af gruppen. I efteråret blev der afholdt et møde om skarver i Thorsminde. Det var skarverne på Nissum Fjord der var til debat. Levende Hav deltog i arbejdet for gennemførelsen af mødet, men vi trak os ud af arbejdet da der kom tvivl om den dagsorden som skulle forsøges gennemført.

Levende Hav støtter aktiv op om den nye forvaltningsplan for skarven som skal vedtages i 2002. Og vi vil presse på for at planen taget et vidtgående hensyn det kystnære naturskånsomme fiskeri som beviseligt er under pres af skarven. Men vi lægger klar afstand til de yderligere gående synspunkter, som desværre alt for mange fiskere har – at skarverne skal udsættes for en regulering som reducerer bestanden ned til nær nul. Vi vil ikke være med til noget der ligner et hævntogt i mod skarver eller noget der blot minder om ”skadedyrs” bekæmpelse. Vi støtter en jagt på skarver og stop for nye kolonidannelser. 

Fiskeripolitik

I 2001 har Levende Hav været meget optaget af kystfiskeriet og årsmængder. Men bifangster i industrifiskeriet har også været på dagsorden, bl.a. sendt vi flere begrundede opfordringer til ændringer i kontrol procedure i tobis fiskeriet. I 2001 tog vi igen fat i problemet om de ulovligt store motorer i fiskekutterne. Der bygges stadigvæk 130 tons trawlere med 299 hk motorer så problemet er ikke blevet løst. I 2002 vil vi rykke kraftigt på denne sag og vi vil forsøge at få et program som ”Journalen” til at se på sagen. Levende Hav har bidraget med redegørelser, forslag og kommentarer til EU Grønbogen, Folketingets 2 fiskeripolitiske debatter og til fiskerimyndighederne. Vi har deltaget i møder og konferencer her i landet og i udlandet.

Fiskeri og lystfisker turisme

I forbindelse med ECOast Fish projektet beskæftigede vi os også med dette emne. Og i 2001 blev vi meget opfordret til at gå ind i eller se dybere på en sag i Lillebælt som har kørt i et par år og som er ved at udvikle sig til direkte konfrontationer mellem erhvervsfiskere og lystfiskerne. Der har været episoder hvor fiskerne er sejlet ind i lystfiskerfartøjerne og hvor de har optrådt truende over for de mindre joller som også bruges til lystfiskeri i Lillebælt.

Vi blev bedt om at gå ind i sagen af lystfiskerparten og efter nogen overvejelser gjorde vi det også fordi turistinteresserne i Middelfart meldte sig ind i Levende Hav og derved fik Levende Hav en større legitimitet i sagen.  

Den organiske forurening

I april 2001 gik det helt galt på den jyske vestkyst. Midt i tungesæsonen måtte fiskerne opgive fiskeriet pga. af alger. Garnene var fuldstændig syltet ind i algerne og fiskeriet blev umuligt. Efter en uges tid begyndte det at lysne og efterhånden kunne kystfiskerne fra Thyborøn og Thorsminde genoptage fiskeriet. Men der var stor vrede blandt fiskerne og det er helt forståeligt. De der har prøvet de store algeangreb kender til de dybe frustrationer de fører med sig. For det første er det næsten ikke holde ud at se på den sorte/brune tykke pølse der fuldstændig har skjult garnene når de hales op af vandet. Der er ingen fisk overhovedet og hele kutteren er syltet ind i alger. Og fiskerne ved med 100% sikkerhed at årsagen til disse meget kraftige forårs opblomstringer er udledningerne af alt for store mængder næringsstoffer fra land.

Dialogmøder/sejladser med landmænd

Efter noget avisskriveri og skarp kritik af de vestjyske landmænd blev Levende Hav inviteret til et dialogmøde med en gruppe landmænd. Det blev en udmærket dag, hvor vi (4 fra LLH 12 fra landbruget) var på gårdbesøg og derefter på besøg på havnen i Thyborøn hvor der var en snak mellem landmænd og fiskere. Dette forgik i maj og vi lovede at når vi til sommer ville komme forbi Ringkøbing og Viborg amt med M/S Anton så ville vi invitere landmænd på havture.

Det gjorde vi fra Thorsminde og Hanstholm og disse ture ud til fiskerne på fiskepladserne fik gang i debatten ombord og det er ikke sidste gang vi gennemfører sådanne dialog sejladser med landmænd og andre grupper som på land bidrager til udledningerne til havs. 

Sandpumpning og sandfodring på den jyske vestkyst

I tidligere år har vi været fokuseret på strandfodringen og havets råstoffer. Men her i 2001 har Levende Hav været meget aktiv omkring de spørgsmål. Der er blevet udarbejdet en skarp kritik af den VVM redegørelse som lægger op til mere strandfodring på den jyske vestkyst. Vi har sendt flere indsigelser også omkring Århus Bugt i forbindelse med udvidelsen af Århus Havn og de råstoffer de dermed vil tage ude fra bugten.

I det kommende år vil disse sager få en høj placering på Levende Havs dagsorden. 

Fremlagt på LLHs ordinære generalforsamling i Lemvig fredag den 26.april 2002

v/bestyrelsesmedlem Kurt Bertelsen Christensen

 

 

Adresser

Landsforeningen Levende Hav

Juelsgårdsvej 27, Ferring Strand

7620 Lemvig

telefon 9789 5455

mail llh@levende-hav.dk

www.levende-hav.dk

 

Bestyrelsesmedlemmer 2001

Formand                              Gunnar Jacobsen. Esbjerg

Næstformand                       Jan G. Larsen. Glesborg

Kasserer                              Kurt B. Christensen. Lemvig

Medlem                               Henning Thøgersen. Lemvig

Medlem                               Henrik Jøker Bjerre. Århus

 

Suppleanter

Pia Rørbeck. Samsø           

Børge Jacobsen. Ebeltoft

Mikkel Thrane. Århus


Liste over foreningens projekt rapporter og ansøgninger 2001

(De fleste kan fås i kopi på sekretariatet)

LLH har fået offentliggjort ca. 40 artikler og udsendt 18 pressemeddelelser, disse vil alle kunne læses på LLH s hjemmeside, sammen med nedenstående rapporter og redegørelser samt breve og anbefalinger til Folketing og regeringen. 

 

·        ”Grønbog – Den fælles fiskeripolitiks fremtid”. LLH kommentar og forslag

·        Ansøgning til Den Grønne Fond. M/S Anton for et levende hav.

·        Opbygget ny hjemmeside

·        Ansøgning til MS – transport 2001

·        Rapport fra Ghana. Nils Tvilling

·        Udarbejdet og fået fremstillet slutrapporten ECOast Fish. ”European Inshore Fishery”

·        Ansøgning til Århus Amt, Alternative bundmalinger

·        LLH sekretariatet, ansøgning til Tips og Lotto

·        Ansøgninger Plums Økologifond, JL fondet, Græsrodsfonden, Frimodts Fond m.fl. om støtte til fiskerne ved Aralsøen

·        LLH sekretariatet, ansøgning til den Grønne fond

·        Ansøgning Tips- og Lotto, driftsstøtte

·        Rapporter fra de danske udsendte til Aralsøen

·         Afrapportering til Mellemfolkeligt Samvirke. Transport 2000

·         Torskekvoter og årsmængder - redegørelse m.v. til folketing og minister

·        Rapport vedr. spørgsmålet om der er andre faktorer end fiskeriet der er skyld i de lave fiskebestande, faktorer som havpattedyr og fugle skulle spille en væsentlig og overset rolle i den sag.

·        Høring om fiskeriet i EU  - oplæg til regeringen vedr. Grønbogen.

·        Levende Havs redegørelse vedr. på udkast til Havbrugsplan 2001

·        Redegørelse vedr. strandfodringen på den jyske vestkyst – kritik af VVM redegørelse

·        Udarbejdet og fået fremstillet plancheudstilling ”Det Bæredygtige Fiskeri – 2001”

·        Udarbejdet og fået fremstillet plancheudstilling om projektet ved Aralsøen, om LLH og om M/S Anton

·        Udarbejdet og fået fremstillet foldere om Aralsøen, Det bæredygtige fiskeri og M/S Anton

·        Høringssvar vedr. Århus Havn og råstofindvindingen i den forbindelse

·        Opfølgende notat om den utilsigtede bifangst af marsvin

·        Levende Havs redegørelse for omfanget af ulovlige bifangster i forbindelse med industrifiskeriet

·        Udarbejdet rapport om fiskeri og turisme i Lillebælt

·        Udarbejdet grundlaget for hjemmeside www.aralsk@net Aralsø projektet

·        Rapport om forsøg med alternative bundmalinger

·        LLH Årsberetning 2001