Tilbage til forsiden


................Folketingsvalget 2007

og det mener vi i Levende Hav

Den socialdemokratiske natur

I Folketingsvalget 2007 vil vi give en kort beskrivelse af de enkelte partiers indsatser når det gælder klima, natur og miljø.

Den Socialdemokratiske klima- og naturpolitik blev skabt i 90’erne af Svend Auken, som satte alle de kræfter ind på sagen, som han fik frigjort, da Poul Nyrup overtog lederskabet af partiet og Danmark i 90’erne.

Før den tid var der ingen natur og miljøpolitik i Socialdemokratiet. Vi glemmer aldrig, at det var Svend Auken, som på Socialdemokratiets partikongres i Vejle sagde ja til bygningen af Storebæltsbroen, broen som virkelig satte gang i den private biltrafik.  

Men i 90’erne blev det bygget op og det kulminerede i 1997 i Kyoto hvor Svend Auken ifølge sig selv og andre, tog det helt store lederskab i kampen for at få bremset den globale opvarmning. Og i den kamp har Svend Auken stået siden, i hvert fald på den retoriske scene.

Forskellige socialdemokratiske miljøpolitiske ordførere har siden 2001 forsøgt at løfte arven efter Auken, men uden på noget tidspunkt at komme blot i nærheden af et program som kunne svare på de store udfordringer som vi står over for.

Nu igen her i Folketingsvalget 2007 er Svend Auken tydeligvis udpeget til at tage ansvaret for klimasagen. Og hvordan går det så? 

Det går ikke særlig godt. Svend Auken er tydeligvis ikke i klimatopform og han trænger ikke igennem i en sag hvor han har alle forudsætningerne for at kunne brager igennem. Det er ikke lovende for klimapolitikken de næste uge.

Torben Hansen tager sig af natur og miljø og der sker heller ikke ret meget. Enten holder de herrer igen, i loyalitet med en formand, som er placeret helt central i valgkampen. Eller også evner de ikke mere. Det sidste er meget bekymrende for Klimavalget 2007 som vi og andre har døbt dette valg.

Det er svært at se hvordan Socialdemokratiet igen kommer ind på denne kurs, for vi frygter, at det socialdemokratiske klima står og falder med Svend Auken.

På partiets hjemmeside ser vi at S har udsendt godt 40 pressemeddelelser siden valget blev udskrevet og deraf er der kun to som beskæftiger sig med klimaet og tre som beskæftiger sig med natur og miljø. Det er bekymrende få og dertil kan lægges at klimanyhederne først kom partiets valgnyheder den 30/10 en uge inde i en knap 3 ugers valgkamp. Det er i hvert fald ikke ambitiøst nok. 

Det er ikke godt nok. Formanden gør det bedste også bedre end de fleste havde forventet på de udadvendte liner, men da det er så tamt generelt på de indre liner, hos hendes folk, må det konkluderes at Socialdemokratiet ikke slår til.