Tilbage til forsiden


................Folketingsvalget 2007

og det mener vi i Levende Hav

En Fiskerikommission

Erhvervsfiskeriet er ikke noget hot emne i valgkampen og det er måske forståeligt. Men det er alligevel en sag, som de partier der gerne vil af Fogh regeringen, ikke må glemme i valgkampen. De skal huske, at i fiskeripolitikken er der ingen slinger i valsen. Den førte fiskeripolitik er alene dvs. udelukkende sanktioneret af VKO, alle andre i Folketinget er naturligvis* imod.

Udelukkende fordi de alle partier med undtagelse af DF, er blevet holdt uden for indflydelse i fiskeriforhandlingerne. Det er dokumenteret, at partierne i de sidste store forhandlinger, som førte frem til en vedtagelse af individuelle omsættelige kvoter i 2006, ikke kunne redde kystfiskeriet fra denne kapitalisering. Se: http://gl.levendehav.dk/politik/dansk-fiskeripolitik/analyse-forlig-nov-2005.htm og andre sider på samme hjemmeside.

*Naturligvis er de andre partier imod fordi fiskeripolitikken er længere væk fra det bæredygtige, målt på alle de områder, som den nogensinde har været i historien. Der er så enkelt som det kan siges, intet positivt i den førte fiskeripolitik og det er heller aldrig set tidligere i dansk politik, at fiskeripolitikken har skilt partier som tilfældet i dag.

Mange vil nu automatisk spørge ”Det kan vel ikke passe at der intet positivt er”, men sådan ligger landet altså. At fiskeriet selv, dvs. det der er tilbage af det, gør alt hvad de kan og mere til for at få det til at fremstå positivt, har intet med virkeligheden at gøre, men udelukkende med det faktum, at ejerne af de tilbageværende fartøjer nu også ejer deres egne kvoter.

Kvoter er ikke længere fælles ejendom, de er netop blevet privatiseret, dvs. kapitaliseret. Og deraf følger helt naturligt, at når nogen har en ejendom, så har de selvfølgelig ingen interesse i selv at sætte spørgsmålstegn ved ejendommens værdi. Og der store værdier. Fartøjer selv har ingen værdi af betydning, men når kvoterne lægges oveni, så stiger værdien voldsomt. Fartøjer som før kvoterne blev omsættelige ikke kunne sælges for en mio. sælges de for op 6 mio. kroner. Så fiskeriet er selvfølgelig ”godt” set ud fra de få og de selskaber de har oprettet, samt og ikke mindst er fiskeriet positivt set fra de ansvarliges side. De ansvarlige er regeringen, VKO politikerne, embedsværket, styrelser og direktorater.

Det naturskånsomme fiskeri rundt i de mange havne og det danske samfund betaler den store pris. Vi mister fiskeriet som vi kender det og som vi alle holder af og vi mister muligheden for at få et mere bæredygtigt fiskeri målt på havet og dets ressourcer.

Partierne S, SF, R, Y, Ø og KD skal og bør i dette valg til Folketinget stille VKO til ansvar for ødelæggelsen af dansk fiskeri. Og bliver det en ny Socialdemokratisk ledet regering så bør den så hurtig som muligt få nedsat en Fiskerikommission i 2008 til at få ryddet op efter VKO’s ødelæggelser.

Viden om og inspiration til hvordan det gøres, kan partierne hente i Norge hos deres søsterpartier som overtog regeringen efter at de borgerlige partier tabte valget i okt. 2005.  

Det er vores valg