Tilbage til forsiden


................Folketingsvalget 2007

og det mener vi i Levende Hav

 

 

Dagen derpå

Meget kan siges om det valg og den valgaften, men det hele overskygges af en følelse af uvirkelighed. Her tænkes først og fremmest på de skrigende opstillinger fra de Konservative og Venstres valg og valgaften. Der var også tegn i de øvrige partier (I SF f.eks. men om noget parti havde SF retten til at juble i aftes)

Antager vi, at de Konservatives valg og valgkamp er et vink om hvordan fremtidens valg til folketinget vil foregå - så...

Men de virkelig lammende tømmermænd stammer fra valget selv, dvs. vælgernes valg. De valgte Fogh og hans politik. De valgte personlige friværdier og fravalgte det kollektive ansvar. Det står klart for de Konservative, som burde stå vagt om fællesskabet i den borgerlige lejr, tager i dag ikke ansvar for ret meget andet end sig selv. 

Thorning gav vælgerne valget mellem enten at få lidt flere penge i hånden, eller bedre velfærd – de valgte flere penge.

Og så er det de store spørgsmål melder sig - vil de vælgere så i virkeligheden tage ansvaret for vor fælles fremtid, dvs. miljøet og klimaet?

Det er meget svært at tro. For handling på klimaområdet kræver politisk ansvarlighed og handling. Og de borgerlige vælgere, som stemte konservativt med miljø og klimaet som argument, ser ikke ud til at forstå ret meget af situationens alvor. Intet ude fra den valgkamp og den valgaften tyder på at konservative vælgere ønsker at ændre kursen ret meget og da slet ikke så meget som det kræves. De konservative tager selv først hvad de har brug for og så ser de om der er noget tilbage til fællesskabet, og det bliver det ikke. (Det første angreb mod klimaet efter valget kan meget vel blive forslag om at lempe energiafgifterne af hensyn til væksten i samfundet, sammenhængskraften osv.)

Intet i denne valgkamp og denne aften fra den konservative miljøminister el. andre konservative, i særlig grad formanden, giver os håb for de næste år på klima- og natur og miljøområdet.

De helt indlysende konservative mangler på de områder, bliver ikke bedre af, at denne regering også bliver styret af Dansk Folkeparti, sikkert mere end den foregående. For Dansk Folkeparti kan bryste sig af mandatfremgang og at partiet vandt krigen over alle der satte de mange angreb mod dem. Og er det noget Dansk Folkeparti ikke bryder sig om, så er det ikke danskere her i landet og det politiske ansvar for vor fælles natur, klima og miljø.

Det bliver meget op af bakke de kommende år for klimaet.