Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

DONG opgiver kulkraftværk i Greifswald

I ly af FN’s store klimatopmøde i København COP15 ser det ud til, at DONG slipper godt af sted med et strategisk tilbagetog hvad angår DONG og kulkraft. Og selv om Informations Jørgen Steen Nielsen i går skriver, at dette tilbagetog  var ”forudset”, så er det for mig en tvivlsom påstand han bliver nødt til at uddybe ved lejlighed. 

Det så i hvert fald ikke sådan ud for et par år siden. I 2006 og 2007 hvor Levende Hav aktivt demonstrerede i Tyskland sammen med andre folkelige natur- og miljøbevægelser mod DONG’s planer om at opføre et meget stor kulkraft fyret værk i Tyskland ved byen Greifswald, var det svært at forudse at DONG et par år efter ville opgive de planer.

Levende Hav (Læs mere her) deltog aktivt i de demonstrationer hvor foreningens miljøfartøj Miljøkutter Anton blev sat ind i kampen for at få DONG og de tyske myndigheder på bedre tanker dvs. få stoppet det projekt.

DONG forsvarede sig i 2006/2007med, at dette værk var nødvendig og derfor skulle det bygges, og den danske stat, som i virkeligheden ejer DONG, krøb i skjul og mumlede lidt om at DONG's planer stod for DONG's egen regning og videre om at dette kulkraftværk var intet mindre end en revolution målt på CO2 i forhold til de gamle brunkulsværker det skal afløse og så måtte vi i øvrigt også tage og holde os til virkeligheden, som i 2008 i den danske regerings udlægning stadig var styret af kullet til el-produktion.

Siden har Levende Hav også haft fokus på DONG og al anden kulkraft, fordi vi simpelthen mener det er uforsvarligt at bygge nye kulkraft fyrede værker når vi ved at det der er brug for er de alternative energiformer.

Nu opgiver DONG og en af forklaringerne er at ”verden har forandret sig” at modstanden mod kul er blevet større og at man i Tyskland måske vil opgave planerne om at reducere el-produktionen via atomkraft.

Det sidste er selvfølgelig skræmmende og er det tilfældet må der selvfølgelig gribes ind mod mere atomkraft.

Men det skal alligevel ikke få lov til at tage glæden og vinden ud af vore sejl. For DONG trækker i land og opgiver det store kulfyrede kraftværk og det var det mål vi havde og det er nået og hermed fik den danske regering også et velfortjent drag over nakken. .

Tillykke med sejren til alle der stod fast og kæmpede mod unødvendige kulkraftværker.

Kurt Bertelsen Christensen

12/12 2009

 

                                                         

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os