Tilbage til forsiden

 

Den lovlydige fisker i EU er blevet en truet art.  

I sin pressemeddelelse skriver fiskeriminister Eva Kjær Hansen, at EU fiskerikommissær Joe Borg bør ændre kurs i den torskekrig der er opstået i Østersøen mellem Polen og EU. ”Jeg kan ikke acceptere, at lovlydige fiskere får deres kvoter beskåret, fordi andre blæser på det europæiske fællesskabs regler. Kommissionen må finde en løsning på overfiskeriet i stedet for kollektivt at straffe alle fiskere i Østersøen.

Men her er fiskeriministeren på forkert kurs, for kvotereguleringen er ikke et redskab til at forvalte fiskere med, men et biologisk redskab til en bæredygtig forvaltning af fisken i havet. Hvis polske fiskere i Østersøen, fanger flere fisk end bestandene kan bære, så rammer det naturligvis alle fiskere. Under en fornuftig kvoteregulering er det ”ikke nogen straf” at få mindre kvoter, det er en helt naturlig konsekvens af, at bestandene er under pres, overfiskede osv.  

Fiskeriministerens udtalelse rejser derfor spørgsmålet: Forstår den nye danske fiskeriminister, overhovedet de grundlæggende principper i EU’s fælles fiskeripolitik? Alle vi andre ved, at det er de enkelte lande som kontrollere deres fiskere, ikke EU. Hvis de polske myndigheder tillader el. ser gennem fingrene med overskridelser af kvoterne, så kan EU kommission ikke gøre noget.

I Levende Hav ved vi, at kvotepolitikken aldrig har fungeret efter hensigten, og vi forslår som konsekvens heraf, at de enkelte lande fratages deres herredømme og kontrollen over fiskeriet, for at overlade det hele til EU. Men det vil bl.a. Danmark ikke være med til.

Hvis de polske fiskere overfisker deres kvoter så er det et problem for fiskebestandene og derfor et problem for alle der fisker i Østersøen. Anderledes kan den sag ikke forstås under EU’s fælles kvotepolitik. Og da EU ikke har noget mandat til at stoppe Polen, må kommissionen selvfølgelig sænke kvoterne for alle fiskere, indtil EU’s ministerråd har fået mere styr på Polen. 

Men lur mig om ikke Polen har forudset et angreb i ministerrådet og lur mig om ikke Polen har lavet deres hjemmearbejde. Polen får ikke problemer med at få dokumenteret, at alle EU lande gør hvad det nu passer dem i fiskeriforvaltningen. Ikke altid så åbenlyst som det sker i Polen lige nu, men da Kent Kirk ex. var fiskeriminister her i landet, sendte han også signaler ud i fiskerikontrollen om at fare med lempe over for de systematiske ulovligheder og overskridelser af kvoterne som foregik under ham. Siden har der i dansk fiskeri været et utal af eksempler på at de danske myndigheder så og ser igennem fingrene med omfattende ulovligheder og snyd. Flere hundrede danske trawlere fisker med ulovligt store motorer, i områder hvor det er forbudt. Der omskrives fisk fra arter og farvande, der landes ulovlige fisk og lige nu foregår der et omfattende ulovligt fiskeri på østers i Limfjorden og de danske ansvarlige ved det sker, men de lukker øjnene.

Den danske fiskeriminister forstår ikke de grundlæggende spilleregler i EU’s fiskeriforvaltning, og så tror hun gudhjælpemig, at der stadig findes ”lovlydige” fiskere. Men den lovlydige fisker er mere truet end torsken, han burde derfor sættes på den røde liste.

Kurt Bertelsen

Projektkoordinator i Levende Hav

Juelsgårdvej 27, Ferring Strand

7620 Lemvig