Fiskeriprojekter i den 3. verden 

 

 

     

  

   

Til organisationer og personer

som arbejder med udviklingsprojekter

 

Emne: Møde om kystfiskeri i den tredje verden

Tid: Mandag de 23/9 kl. 10.30

Sted: Holmen, Christianshavn /V Arkitekternes Hus

Anledning:

I forbindelse med det danske EU formandskab afholdes der møder mellem lande i Asien og EU det såkaldte "Asem" samarbejde. I forbindelse med det officielle møde i Bella Centret holder NGOérne deres møde på Holmen i perioden den 19.- 22. September. 

I den forbindelse stiller Levende Hav op med M/S Anton telt og udstillinger. 

På Holmen vil vi forsøge at få gennemført det møde som blev aflyst i Helsingør. Kan det ikke lade sig gøre vil vi meget gerne have besøg af danske NGO'er og personer som har interesse i fiskeri og udvikling. Og derfor afsætter vi mandag den 23/9 til formålet. 

Spørgsmålet er stadig: "Hvorfor støtter de danske udviklingsorganisationer ikke kystfiskerne i den tredje verden?"

Sidste år blev vi inviteret til Bruxelles af EU kommissæren for udvikling Poul Nielsson. Han ville gerne vide mere om, hvorfor de europæiske NGO’er tilsyneladende ikke interesserer sig for verdens kystfiskere. Selv ønskede han, at EU's udviklingsbistand skulle spille en større rolle i forbindelse med, at EU-lande køber fiskerirettigheder i den tredje verden - først og fremmest i de afrikanske lande.

Vi forsøgte vi at få andre med, men uden held. Så mødet i Bruxelles blev et mindre møde med fire andre europæiske organisationer. Og spørgsmålet består. Derfor vil vi gerne benytte lejligheden hvor EU's udenrigsministre er samlet, til også at samle NGO’erne og nå nærmere en afklaring af to spørgsmål:

  1. Hvorfor støtter de danske udviklingsorganisationer ikke kystfiskerne i den tredje verden?
  2. Er der muligheder og interesse for at ændre dette forhold i fremtiden?

 Efter mødet vil de vigtigste konklusioner blive opsamlet og overgivet til den danske udenrigsminister og formand Per Stig Møller.

Baggrund:

Danmark er som bekendt EU’s største fiskerination og kystfiskeriet fra de danske havne var tidligere en betydelig del af dansk fiskeri - det er det ikke længere. Tilbage har dansk fiskeri til gengæld mange fiskere som har mulighed og interesse for at yde en indsats i nye positive projekter indenfor kystfiskeriet, og ude omkring i de danske fiskerihavne står der nu rigtig meget grej som kan erhverves for små penge.

Det har Landsforeningen Levende Hav gjort brug af i flere år, og megen viden og udstyr er blevet nyttiggjort i et fiskeriprojekt ved Aralsøen i Kazakstan. Vi har også været på vej med et projekt i Ghana og er blevet opfordret til at lave noget lignende i Somalia, Malawi og senest i Eritrea.

Vi kan nu en del, men vi mangler landeerfaringer og derfor vil vi også være afhængige af et samarbejde med andre organisationer fra Danmark, for at kunne gå i gang med eventuelle fiskeriprojekter i syd.

Mødet i Helsingør skulle gerne åbne for en fremadrettet dialog om, hvordan vi kan være med til at fremme et velfungerende kystfiskeri i syd som kan fungere uden at blive sejlet over ende af de store fartøjer fra f.eks. EU. Danmark er et af de lande i verden, der burde have de bedste betingelser for at bidrage til dette arbejde: Vi har stærke traditioner både i kystfiskeriet og i udviklingsarbejdet, og hvis disse to ender kan mødes kan vi måske endda være med til at starte en bredere europæisk indsats.

Vi inviterer derfor til dette møde, hvor der er mulighed for at møde andre organisationer og personer, der kunne have interesse i, og har den relevante baggrund til, at være med til at sætte denne udvikling i gang.