| 
                 
              ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED
               Uddrag af rapport fra
              havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996 
              arrangeret af Landsforeningen
              Levende Hav 
              i samarbejde med Den Grønne
              Fond.  
              Kapitel 4 
              Peter Thias Nielsen 
              Peter Thias Nielsen er fisker gennem 31 år. 
              Jeg vil sige lidt om, hvilke
              fiskeri-tekniske muligheder, der eksisterer i fiskeriet for at gøre
              det mere selektivt, og om hvad der kræves for at kunne gennemføre
              en mere selektiv og miljøvenlig fiske-metode. 
              Fiskeriets muligheder for at gøre erhvervet
              mere miljøvenligt og eksempelvis skabe et mere selektivt fiskeri
              er faktisk ikke så meget et spørgsmål om den forhåndenværende
              fiskeriteknologi, som især to punkter, nemlig: 1. fiskerens
              samvittighed og 2. forbrugerens vilje til at betale prisen. 
              Fiskerne har alle dage fisket selektivt.
              Uanset om man fisker med trawl, garn, krog eller snurrevod, kan
              der fiskes mere eller mindre selektivt. Hver for sig kan alle
              redskaber anvendes nænsomt, så de ikke skader miljøet, eller
              mere skødesløst, så de forvolder skade. Det afhænger af måden,
              de anvendes på. I dette ligger der efter min mening et krav til
              fiskerens samvittighed: hvilken måde ønsker han at fiske på -
              hvilke muligheder for fiskeri ønsker han at videregive til de næste
              generationer? 
              Der er mange måder at fiske selektivt på,
              dvs. kun tage de ønskede fisk med op, og de har altid været
              anvendt - bl.a. fordi vores dovenskab forbød os andet.... 
              Ét eksempel på selektivt fiskeri kunne være
              fiskeri efter rejer, hvor bl.a. torsken er uønsket, og man i et
              trawl derfor indsætter en rist, så den kan gå ovenud gennem
              trawlet, mens rejerne fortsætter ind i "posen". 
              En teknik, jeg har haft lidt kig på, er
              fiskeri med de krog-redskaber, der har været brugt førhen, og
              som stadig bruges bl.a. syd for Lolland og ved Bornholm i mindre
              skala (efter at det har været helt væk der). 
              Med kroge kan man stort set vælge, hvilke
              fisk man vil fange. En langline, der lægges ud på bunden med
              kroge, som holdes én meter over bunden, vil eksempelvis give
              mange kuller, men ingen torsk. Ved at regulere måden, linen og
              krogene lægges ud på, kan man regulere fangsten - og dertil
              kommer selvfølgelig, at krog-størrelsen er med til at regulere,
              hvilke fisk, man får på. 
              Kvalitetsmæssigt er fordelen ved
              krog-fiskeri, at fiskene ikke kommer op med mærker fra garn eller
              trawl, og desuden har teknikken den fordel, at den ikke "støvsuger"
              et område for fisk, som visse trawl, så bestanden af den fisk,
              man fisker efter, heller ikke lider overlast, ligesom bunden ikke
              ødelægges. Man arbejder dog på forsøg med kunstig agn for at
              øge procentdelen af de fisk i området, der bider på, idet
              tallet, som det ser ud nu, kun er ca. 20 %. 
              Man kan fiske med kroge fra enhver kutter,
              og anskaffelsen af udstyret behøver ikke være noget stort
              problem. En højtudviklet teknisk installering kan koste omkring
              en million kroner, men der er mange andre og billigere muligheder,
              så der kan sættes igang for blot et par tusinde kroner. 
              Selektivitetens pris 
              Det er altså muligt at fiske meget
              selektivt, og det er bl.a. op til fiskerens samvittighed, hvordan
              han behandler havet, men hvis der skal fiskes 100 % selektivt og
              skånsomt, bliver priserne uvægerligt dyrere, og så er det spørgsmålet,
              om forbrugerne vil betale prisen. Det er ikke så meget
              anskaffelsen af nye redskaber eller omlægningen til mere
              selektivt fiskeri, der vil blive et problem for fiskerne, men
              snarere det forhold, at en meget selektiv fangstmetode i sagens
              natur betyder, at man får mindre fangster og stort set ikke andet
              end de arter, der specifikt fiskes efter. Og når en torske-fisker
              fanger pighvar, så er det selvfølgelig en bifangst, men det er
              altså en bifangst til 70 kroner kiloet! Man kommer simpelthen til
              at mangle de andre arter i fangsten, og dét kan blive et problem
              for fiskerens økonomi. 
              Bemærk: teksten er ikke identisk med Peter
              T. Nielsens oplæg, men et referat af det i citatform. 
              
              ©  |