Økologisk eller
naturlig fisk
Af KURT
BERTELSEN CHRISTENSEN formand for Landsforeningen Levende Hav
Der er sået tvivl på det økologiske
marked. En voksende mistillid til økologiske produkter kan
resultere i fremtidige naturlige fødevarer, herunder fisk
FØDEVARER
Når vi fortæller økologer, at
den vilde fisk skal være økologisk og have et blåt ø-mærke,
er deres umiddelbare reaktion: "En vild fisk kan da ikke
blive økologisk, når vi ikke har kontrol over hvad den æder
og hvor den æder", underforstået: havet kunne være
forurenet. Noget tyder på,
at økologi handler mere om vores sundhed, end om det miljø,
der skulle forbedres. De finder lidt mere fornuft i en økologisk
produceret fisk, f.eks. en burlaks. Tankegangen er enkel:
burlaks og høns er noget, der produceres, derfor kan de blive
økologiske.
Vegetar-fisk
Accepteres denne tankegang må de
burlakseproducenter, som vil sælge økologiske laks, være nødt
til at oprette hav- eller dambrug, hvor de producerer
vegetar-fisk ved hjælp af en eller anden art økologisk
foder, måske soja. Disse fisk kan så formales til foder, i
stedet for de vilde sild og tobis, der bruges som lakse-foder
i dag. I Norge produceres
der ca. 300.000 tons laks/år (danske fiskere fanger i alt ca.
400.000 tons vilde spisefisk/år). I Norge har man i flere år
arbejdet på at få godkendt en økologisk burlaks, men der
indgår ikke vegetar-fisk i de planer, derimod indgår de
vilde arter som skal formales og laves til laksefoder. For
kort tid siden blev producenternes planer afvist i det råd (DEBIO,
Norges ø-mærke), som behandler så-danne ansøgninger, men
med et snævert flertal: fire for og fem imod.
Svært at forstå
Fire mennesker, som afgør de økologiske
produkters skæbne på det norske marked, mente at burlaks
kunne blive økologiske. Det er svært at forstå. Hvis det
bliver muligt at få godkendt en økologisk burlaks, så må
sild og tobis nødvendigvis defineres som økologiske i sig
selv. Eller i hvert fald så økologiske som det kræves i
landbruget i dag, hvor 75 pct. af foderet skal være økologisk.
Men hvad så med den laks, torsk,
rødspætte, kuller etc. der svømmer rundt sammen med disse
fremtidige foderfisk? Hvis ikke industrifiskeren fangede
tobisen, kunne den jo risikere at blive ædt af torsken.
Den torsk må så også være økologisk,
men så enkelt er det tilsyneladende ikke.
Et økologisk fiskeri
Fiskeren fanger den fire år gamle
og stadige vilde Kattegat-torsk. Han har ingen foderplaner,
som fortæller hvad den har ædt, men må gå ud fra at
torsken har ædt det, den har gjort i tusinder af år: lidt
bunddyr og de fisk som er mindre end den selv. Fanges
torsken med et redskab, som ikke gør skade på havbunden, som
ikke medfører udsmid, og ved brug af et minimum af fossile brændsler,
og er torsken inden to døgn ude hos forbrugerne hel og fin
med røde gæller og blanke øjne, er det så ikke et økologisk
produkt? Fiskeren kan gøre rede for alt hvad han har
foretaget sig siden torsken blev fanget, hvor den er fanget,
hvornår o.s.v. Produktet,
torsken, kan ikke være noget problem, så opgaven må være
at få defineret produktionsmetoderne for et økologiske
fiskeri. Lignende problemer har landbruget løst og de
arbejder på at gøre definitionerne bedre, overskudskalve,
energi, de 25 pct. de mangler etc. I
fiskeriets omstilling til et økologisk fiskeri kunne de første
opgaver blive: at få de naturødelæggende fiskeredskaber
bestemt. F.eks. et bomtrawl i den ene ende af skalaen og en
fiskekrog i den anden. Og få udarbejdet energiregnskaber for
de enkelte fiskerier, f.eks. et snurrevodsfiskeri, som fanger
fem-seks kg fisk pr. liter brændstof, og igen et
bomtrawlfiskeri, som bruger en til to liter brændstof pr. kg
fisk. For blot at nævne to helt centrale kriterier. Efter
et par år må arbejdet forventes at være afsluttet og
fiskerne kan få licenser, der forpligter dem på de økologiske
aftaler. Overholder man ikke aftalen, indrages den. Det samme
skal ske på land, hvor behandlings- og distributionssystemet
kan opnå en godkendelse til behandling og markedsføring af
økologiske fisk. Omstilling til et økologisk fiskeri,
produktion og forhandling burde kunne lade sig gøre.
En økologisk fisk
Når man nu har så svært ved at
forstå vore bestræbelser, kan det være fordi, at problemet
i virkeligheden er, at den vilde fisk er tættere på et
harmonisk - naturligt om man vil - kredsløb, end den tamme
gris. Derved kommer den
vilde fisk foran det mål, som økologerne satte sig i 70'erne
- for ikke at nævne det energi kriterium, som landbruget
endnu har foran sig? Fisken
kommer fra havet, en økologisk fisk fra et økologisk
fiskeri. En gris kommer fra landbruget, en økologisk gris
kommer fra et økologisk landbrug. En af landbrugets
produktionsmetoder er at bruge gift, er det usundt, må det
forbydes - mere kan der vel ikke være at sige om det?!
Fisken er vild
Fisken er vild, og vi har ikke
mange vilde grise i naturen i Danmark, men sådan er det, det
kan vi ikke rigtig gøre noget ved, men de forskelle har intet
med produktionsmetoder og vor fælles natur at gøre. Så selv
om fisken er vild fortjener den, nu da økologi og kvalitet
(det med sundheden) er blevet det samme, en plads blandt alle
andre økologiske produkter. Giver
vi ikke fisken denne plads, så risikerer vi, at fisken havner
på en ny plads kaldet 'et naturprodukt', og 'naturlige fødevarer'
bryder vi os ikke om. I praksis kan vi operere inden for og
uden for et lovbestemt økologibegreb, med 'natur'-begrebet
bliver det vanskeligt, forhåbentlig umuligt. Landsforeningen
Levende Hav ønsker ikke, at fisken skal være mere natur end
andre fødevarer. For det levende hav, hvor fisken hentes,
adskiller sig ikke væsentligt fra kulturlandskabet. Havet
formes og præges af fiskere og af os, der udleder til havet.
Og en fiskers livsform er at fange fisk i dette vor fælles
hav. Om Gud har sået fisken er sagen uvedkommende.Det kan
ikke være anderledes.
Fiskeren og bonden
Et punkt adskiller fiskeren fra
bondemanden - bonden sår, før han høster. Men rækker vores
fantasi ikke længere end til bondesjælen i os - at man skal
så, før man må høste - bliver det svært at se, hvordan økologien
kommer til at betyde andet og mere end det vi putter i munden
- og det skal økologien. Var
det røde ø-mærke nu lavet for producenternes egen skyld, så
behøvede fiskerne ikke noget blåt mærke. Men det er ikke
tilfældet, mærket er til for forbrugerne. De har krav på
alle de oplysninger, der kan medvirke til, at de vælger den fødevare,
som giver bedst miljø for pengene, det der også kaldes et
politisk forbrug. Den vilde
fisk - fanget, behandlet og solgt via et sæt
statskontrollerede økologiske regler, som inkorporerer et skånsomt
fiskeri, et lavt energiforbrug, et fleksibelt og varieret
fiskeri, lokal selvforvaltning, skånsom behandling, kort
transport, velfungerende fiskersamfund etc. - er ikke noget
naturprodukt, men det er det tætteste vi kan komme på et økologisk
produkt. Selvfølgelig skal den vilde fisk have et blåt ø-mærke.