Eller: "Fordi et økologisk svin skal have
økologisk foder,
findes der ikke økologiske fisk!"
Jan Gruwier Larsen, biolog
Landsforeningen Levende Hav
Som det fremgår af Politiken d.
24. august 1998 lader det til, at vi ikke i denne omgang får et
blåt økomærke for vildtfangede fisk, mens der arbejdes videre
på et blåt økomærke for dambrugsfisk. Når fiskere og
forbrugere en dag ser dambrugs- og havbrugsfisk, der er
produceret i forurenende brug, med udledning af medicinrester
til miljøet og ved hjælp af foder fremstillet ved dybt betænkelige
metoder, ligge økomærkede i køledisken side om side med
vildtfangede fisk uden økomærke, så vil selv Danmarks
Fiskeriforening blive nødt til at opbløde sin forstenede
holdning til økologisk fiskeri. Man kan ikke afvise, at det kan
give mening at lave et økomærke til tamfisk, men at lave en økologimærkning
for tamfisk uden at tage de vilde med er absurd. Landsforeningen
Levende Hav var væsentligt medvirkende til at starte
diskussionen om et blåt økomærke. Landsforeningen har en
arbejdsgruppe med fiskere og forbrugere, der p.t arbejder med
udformningen af kriterier for et økologisk fiskeri. Det gode
skib kutter "Anton" sejler i disse dage rundt til et
antal danske havne for blandt andet at få indput fra
erhvervsfiskerne til, hvorledes et sæt økologiske kriterier
kan udformes. På baggrund af arbejdsgruppens rapport vil
bestyrelsen for Landsforeningen Levende Hav til foråret vedtage
et sæt økologiske kriterier og en plan for, hvorledes de skal
kontrolleres.
Det er blevet diskuteret
voldsomt, om vilde fisk kan være økologiske. Selvfølgelig kan
de det - hvordan skulle de kunne være andet? De indgår i
naturens kredsløb og ingen har foretaget sig noget som helst
miljøbelastende for at anbringe dem i havet. Men man kan fjerne
den indbyggede økologiske kvalitet fra fisken ved at fange,
forarbejde og distribuere den med uøkologiske metoder. Debatten
angående de økologiske fisk har været præget af en hel del
forplumret tænkning. De fleste af problemerne stammer
simpelthen fra de mange betydninger af ordet "økologi".
Oprindelig er ordet økologi en betegnelse for den gren af den
biologiske videnskab, der beskæftiger sig med at beskrive,
hvorledes de levende væsener afhænger af hinanden og af deres
omgivelser. For eksempel er en beskrivelse af havets fødekæder
og af planktonalgernes afhængighed af lys og næringssalte
"økologi". Mange biologer (inclusive undertegnede)
ville ønske, at man havde reserveret brugen af ordet til dets
naturvidenskabelige betydning. Men det gjorde man altså ikke,
og det må vi leve med konsekvenserne af. Ved at filosofere over
økologien i naturen er mange kommet frem til et ønske om at
indrette samfundet og produktionen således, at den er mere i
overensstemmelse med noget, man kunne kalde "naturens
orden". Økologien blev en ideologi. Til og med en
ideologi, der endnu ikke har haft sin Marx eller Jesus. Der var
med ét frit slag for alle profeter. Noget kunne pludselig være
mere eller mindre økologisk.
Blandt andet på baggrund af en række
landmænds fantastiske og utrættelige arbejde i samspil med
dygtige embedsmænd, blev økologien endelig til et sæt regler
for en bestemt slags produktion - nemlig landbrugsproduktion. Så
reglerne for økologisk produktion er ikke noget hverken gud-
eller naturgivet. De er vedtaget som en overenskomst mellem
forbruger og producent: "Hvis dine varer bærer dette mærke,
så ved jeg, at de er produceret på denne og hin ganske
bestemte måde, som jeg tror er bedre end den traditionelle, og
derfor køber jeg dem". Fordi disse regler er vedtaget, kan
de ændres. Noget tyder for eksempel på, at reglerne for økologisk
hønsehold trænger til eftersyn og ændringer. Så vidt, så
godt.
Nu kommer der så nogen, der
begynder at snakke om økologiske fisk , og så går det helt
galt. Men spørgsmål Landsforeningen Levende Hav stiller sig
selv, fiskerne, biologerne og forbrugerne er ganske simpelt:
"Hvorledes indretter vi vores fiskeriproduktion så økologisk
som muligt?". Altså så vidt muligt i overensstemmelse med
"naturens orden". Og et af de mest almindelige svar
er, at man jo ikke ved, hvor fisk har været henne, og hvad de
har spist, og derfor kan de ikke være økologiske. Man
projicerer reglerne for økologisk svineproduktion ud i havet og
konkluderer at: "Fordi økologiske svin skal have økologisk
foder, findes økologiske fisk ikke". Det er selvfølgelig
noget sludder. Hvis vi som samfund vedtager, at fisk produceret
på miljømæssigt set ansvarlig vis er økologiske, så er de
økologiske.
Hvis man prøver at regne på de
miljømæssige konsekvenser af at spise et kilo fisk (en hvilken
som helst konsumfisk fra danske farvande eller Nordsøen) og et
kilo gris (en hvilken som helst kommercielt produceret gris
inklusive de økologiske), så er der ikke skygge af tvivl om,
at fisken er mest "økologisk". (Det er selvfølgelig
ikke sagt for at genere de økologiske landmænd - vi vil jo
meget gerne have lidt gris en gang i mellem!).
Et blåt økomærke for
vildtfangede fisk drejer sig ikke om at økologisere alle
fiskeprodukter. Der er store forskelle på miljøpåvirkningerne
fra de enkelte fiskerier, og en økologisk fiskeriproduktion
skal selvfølgelig være væsentlig bedre for det ydre eller
indre miljø end andre sammenlignelige produktionsformer for at
være betegnelsen værdig. En ganske væsentlig grund til at købe
landbrugsprodukter fra økologisk landbrug er netop hensynet til
det ydre miljø. Den økologiske produktionsform giver færre
sprøjtegifte i miljøet, og fordi økologiske afgrøder er kvælstofsultede,
må vi også på lidt længere sigt forvente en forbedring af både
drikkevand og havmiljø. Grunden til at ønske en mærkningsordning
for økologiske fiskeprodukter er ligeledes overvejende hensynet
til det ydre miljø.
Et økologisk fiskeri vil søge
at dække vores behov for fiskeprodukter med et minimum af
skader på miljøet. Fuldstændig parallelt med et økologisk
landbrug er et økologisk fiskeri ikke så meget dét man gør
ved fisken, som dét man ikke gør. I landbruget drejer økologien
sig primært om at lade være med at bruge forurenende stoffer
som kunstgødning og pesticider. I det økologiske fiskeri søger
man at minimere energiforbruget og udsmidet og at undgå hårdhændede
fiskerimetoder. Det kan helt konkret dreje sig om at anvende
faststående redskaber og snurrevod, at bruge større masker end
i det andet fiskeri, at respektere sæsoner for de enkelte fisk,
og at begrænse fangstrejsernes længde og varighed og
energiforbrug. Fuldstændig parallelt med landbruget kan man
ikke stille den økologiske fisker til ansvar for forhold, han
ikke har indflydelse på. Den økologiske landbruger bliver ikke
stillet til ansvar for den luftbårne forurening, der drysser
ned over grøntsagerne, og ligeledes kan man ikke gøre den økologiske
fisker ansvarlig for den vandbårne forurening.
Dansk landbrug har gennemgået en
udvikling, hvor den nylige næsten totale fusionering af
mejerigiganterne er det logiske slutpunkt. Med oprettelsen af
andelsmejerierne i sin tid skete en væsentlig forbedring af
mejeriprodukternes kvalitet. Man slap for hår i smørret og sur
mælk. Noget lignende skete for slagteriernes vedkommende. Vi er
ikke i tvivl om, at den udvikling, der var så glimrende i
begyndelsen, er gået alt for langt og har skabt store miljøproblemer.
Dele af landbruget er kommet så langt ind i en blindgyde, at
det kommer til at tage år og gøre rigtig ondt at bakke ud
igen. Det økologiske landbrug skabte i begyndelsen en modbevægelse
til centraliseringen indenfor det traditionelle landbrug. Lad os
håbe, at det bliver ved med at være tilfældet. I mange år
har mottoet for udvikling i fiskeriet været "større
enheder på alle niveauer". Større fartøjer, færre men
større havne, større forarbejdningsvirksomheder og så videre.
Der er ikke skygge af grund til, at fiskeriet skal gentage
landbrugets fejltagelser, og det økologiske fiskeri kan være
vejen til at forhindre det
Små enheder Centralisering
Selvejere Rederier
Flexibilitet Miljøhensyn
Specialisering
Konkurrence Monopolisering
Nærhed Fremmedgørelse
Centralisering ud over en vis grænse
er til skade for miljøet, fordi der sker en forflygtigelse af
ansvaret. Ved en økomærkning af fiskeprodukter vil
Landsforeningen Levende Hav starte med det kystbaserede
konsumfiskeri. Det vil sige mindre fartøjer, der efter korte
fangstrejser leverer fisk overvejende til ferskvaremarkedet. Det
er klart, at en kystfisker, der fisker på bestande, som han
skal fiske på til næste år og til næste år igen, og som måske
har et håb om, at hans børn vil leve i det samme lokalsamfund,
baseret på de samme ressourcer, kan forventes at udvise et større
miljøhensyn end et stort fartøj, der leverer til
fiskeindustrien og tager fisken, hvor den er. Landsforeningen
Levende Hav vil ikke afvise en økomærkning af industrielt
fremstillede fiskeprodukter, men det må komme i anden række,
og kun i det omfang, det industrielle fiskeri kan foregå uden
skade for kystfiskeriet.
Man kan spørge, om den
centraliseringen indenfor fiskeriet har givet bedre kvalitet af
de fisk, der når frem til forbrugeren. Svaret er helt klart
nej. Der er på det seneste blevet gjort et par hæderlige forsøg
på at distribuere god, fersk fisk, men generelt er fersk fisk
ikke tilgængelig, og når den er det, er den for dårlig. Der
findes fiskere, som gør sig umage med at levere et ordentligt
produkt, men det distributionssystem, der indhandler det meste
af fisken, belønner ikke i tilstrækkelig grad kvalitet. Det
kan bedre betale sig at fiske mere, blive ude længere og
udskyde rensning af fisk til fordel for at fange nogle flere. Og
derfor er det selvfølgelig det, mange fiskere gør. I mange
tilfælde handles de gode produkter desuden til udlandet. Den
gode fisk er læsset på kølevogne og næste morgen solgt på
markeder i Bruxelles, Madrid, Lissabon og Milano, før de i
forvejen halvgode produkter overhovedet er nået ud hos de
danske fiskehandlere. Den affaldskultur, der har præget danske
madvaner, siden vi begyndte at eksportere de bedste udskæringer
fra de bedste svin til England og selv nøjes med soflæsk og
salami, lever stadig i bedste velgående indenfor fiskebranchen.
En økologisk fisk er nødt til
at være en kvalitetsfisk. Mange vil huske de første økologiske
gulerødder, der helst skulle være jordede og deforme for at se
rigtigt naturlige ud, og de første økologiske spegepølser,
der løb ud på bordet, når man punkterede dem med kniven. De
økologiske landbrugsprodukter er siden kvalitetsmæssigt kommet
med i den grad, at de i de fleste tilfælde er bedre end de
tilsvarende traditionelle. En fisk, der er fanget med økologiske
metoder, bliver selvfølgelig teoretisk set ved med at være økologisk
også selv om den er rådden, men det er klart, at et økologisk
distributionssystem må stille det krav, at fisken er af
fremragende kvalitet. Ellers kan den ikke sælges og så er hele
øvelsen ligegyldig. Et par af de ting, der må sættes i værk
for at kontrollere økologiske fisk, vil i sig selv medføre en
bedre kvalitet af fiskeprodukterne. Oplysningerne om hvilket
fartøj, der har fanget fisken samt hvor, hvornår og med
hvilket redskab, må nødvendigvis følge fisken frem til
forbrugeren. Hvis man som fisker har gjort sig umage for at
levere et produkt, der er i orden, og ens navn ligger på en
seddel i kassen, kan man selvfølgelig kun være interesseret i,
at de efterfølgende led i distributionskæden behandler fisken
ordentligt. Og hvis levnedsmiddelkontrollen konstaterer (som det
skete for nylig i Århus), at fiskene ikke er egnet til
menneskeføde, er det muligt at følge fisken baglæns gennem
distributionskæden og placere et ansvar. Alene en fangstdato
skulle garantere, at fisken i hvert fald ikke er for gammel. Om
fiskebranchen så er moden til at håndtere økologiske varer
samtidig med andre fiskeprodukter, eller om vi til en begyndelse
må have et to-strenget system, er endnu ikke afklaret.
Et økologisk fiskeri bør
omfatte kriterier for transport. En papegøjefisk fanget med
spyd af en nøgen mand ud for en stillehavsatol og fløjet ind
til fisketorvet må pr. intuition holde op med at være økologisk
et eller andet sted over ækvator. Her kan de økologiske fisk måske
blive et lokomotiv for en tilsvarende udvikling indenfor det økologiske
landbrug, hvor energiindhold og afstand stadig ikke indgår som
krav til produkterne. En økologisk appelsin kan man måske
forstå, men et økologisk rugbrød kørt her op fra Tyskland?
Tilhængere af et økologisk
fiskeri og et blåt økomærke er blevet beskyldt for, at de vil
have dansk fiskeri tilbage til stenalderen. En rigtig økologisk
fisker skulle således være en skindklædt, harpunbevæbnet
skikkelse i en selvudhulet trækano. I virkeligheden er en tyve
tons garnbåd, som for eksempel det gode skib kutter
"Anton", en besynderlig blanding af ren stenalder og højteknologi.
Et garn er egentlig blot et stykke tekstil, som man hejser ned i
vandet. Derefter venter man på, at der kommer nogen fisk forbi
og bliver viklet ind i garnet, og så haler man garn og fisk op.
Men dette redskab er udviklet og forfinet til det utrolige. Garn
findes i et utal af typer til forskellige fiskerier og kan sættes
på et utal af måder. Kutter "Anton"s skrog er af træ
og bygget i 1948, men er efterhånden udstyret med så megen
elektronik, at det ville have fået en u-båds chef til at savle
af misundelse for bare 10-15 år siden. Elektronisk
kommunikationsudstyr og navigationsudstyr, der hjælper
skipperen med at finde fisken, er jo i sig selv en god ting i
det omfang, det medfører, at man ikke skal brænde dieselolie
af i søgen efter fisken. Vi skal ikke tilbage til stenalderen.
Vi skal blive dygtigere til at bruge de metoder, vi har fået i
hænde til at arbejde med naturen i stedet for mod naturen - også
indenfor fiskeriet.
I forbindelse med økologisk
fiskeri er det nødvendigt med et par overvejelser angående økologi
og bæredygtighed. Dansk fiskeri kan blive med at fiske, som det
gør nu lige frem til næste istid, uden (tror vi nok) at
udrydde nogle af sine målarter. Hvis det er kriteriet for et bæredygtigt
fiskeri, så er dansk fiskeri bæredygtigt. Men skal vi anvende
ordet i dets Brundtlandske betydning, så er dansk fiskeri langt
fra bæredygtigt og bliver det heller ikke foreløbigt. I
virkeligheden bør man anlægge en økosystembetragtning, når
man vurderer virkningerne af fiskeri. Det er fiskeribiologer
ikke vant til. Al den energi, der "løber ved siden
af" de fiskeribiologisk interessante fødekæder og altså
ikke bliver til torsk eller andre konsumfisk, betragtes i vidt
omfang som "spild". Det er på den baggrund, at man
for eksempel erklærer, at de hundredetusinder af tons
industrifisk, der hvert år fjernes fra danske farvande og Nordsøen
i øvrigt "ikke betyder noget". Man overser, at disse
vældige mængder af organisk materiale er med til at opretholde
den biologiske struktur, der er en forudsætning for blandt
andet torskens eksistens. Det betyder ikke, at man ikke må
kunne se en virkning af fiskeriet på de marine økosystemer. De
danske farvande er et kulturlandskab med spredte pletter af
natur, nøjagtig som det landskab, der omgiver os på
landjorden. Det kan ikke være anderledes, når den mest
almindelige dødsårsag for en fisk er at blive fanget og spist.
Det er også i orden. Men så bør vi også behandle havet som
et kulturlandskab og sørge for at pletterne af natur er mange
og store nok til at sikre for eksempel formering af bunddyr, og
at høsten af fisk og den måde ,vi høster dem på kommer bedre
i balance med produktionen.
Hvis nogen stadig nærer tvivl
om, at et økologisk fiskeri, der dybest set er en overenskomst
mellem fiskere og forbrugere, er vejen til et bedre fiskeri, så
lad os se lidt på alternativerne. Vi har haft en fælles
fiskeripolitik i EU siden 1983. Siden da er bestanden af
samtlige konsumfisk i fælles EU-farvand faldet drastisk. De
officielle mellem- og efterhånden overstatslige organer har
haft 15 år til at bevise, at de ikke magter opgaven!! Vi bliver
nødt til at prøve noget andet. Et alternativ kunne være et
totalt boykot af fiskeprodukter med de mange følger af social,
kulturel og ernæringsmæssig art og med tab af den kolossale
knowhow, der ligger i fiskerierhvervet. En uhyggelig tanke og
bestemt ikke en løsning på globalt sigt, idet fiskeprodukter
helt overvejende vil blive erstattet af landproducerede
animalske produkter med endnu større miljøomkostninger! Det er
ikke for sjov, at vi vil have et økologisk fiskeri. Det er et
forsøg på at løse nogle problemer, der er uomtvistelige. Økologisk
fiskeri er ikke et mål i sig selv, men et middel til at opnå
et mere bæredygtigt fiskeri, og kritikerne bør være sig deres
ansvar bevidst, når de fejer forslaget af bordet med de tågede
argumenter, som vi hidtil er blevet præsenteret for.
Det er i og for sig fuldstændig
logisk, forståeligt og forventeligt at fødevareministeren ikke
har skåret igennem overfor Danmarks Fiskeriforenings modstand
og simpelthen har sat et arbejde i gang med at konkretisere
kravene til et økologisk fiskeri. I selve indledningen til den
nye fødevarelov hedder det nemlig i formålsparagraffen, at
eksport af fødevarer skal sikres. Det er lysende klart, at når
den konflikt, der er - og skal være - mellem erhvervs- og
forbrugerinteresser, går midt ned igennem et ministerium, så
skal det føre til handlingslammelse og til, at erhvervenes
interesser kommer til at dominere. I dette tilfælde medfører
det helt konkret, at Danmarks Fiskeriforening (foreløbigt!)
kommer til at bestemme den officielle danske holdning til økologisk
fiskeri. Hvis man prøver at forestille sig, at Axelborg skulle
have dikteret betingelserne for det økologiske landbrug, er
situationens lavkomiske absurditet tydelig. Det er mindre klart,
hvorfor formanden for Dansk Fiskeriforening, Bent Rulle, er så
skræmt af bevægelsen hen imod et økologisk fiskeri. "Økologi
er, når man først ødelægger et eller andet totalt, og så gør
det en lille smule bedre", som han citeres for i Politiken
den 24. august. Hvorfor er han dog så forhippet på at
forhindre de mange danske fiskere, der allerede fisker halvøkologisk,
i at værdiforøge deres fangster ved at omstille til økologisk
drift? Danmarks Fiskeriforening er en stor, dyr forening med en
stor, dyr formand. Danmarks Fiskeriforening finansieres for en
stor dels vedkommende af en procentdel af fartøjernes omsætning.
De store trawlere, industrifiskerne og bomtrawlerne bidrager således
i forhold til deres antal uforholdsmæssigt meget til
foreningens økonomi. Det er lige præcis disse fartøjer der,
hvis man økologiserer kystfiskeriet, vil komme til at fremstå
som ikke-økologiske. Kan der være tale om, at kortsigtede
person- og profitinteresser, her kommer før en langsigtet planlægning
til gavn for både erhvervet som helhed, for miljøet og
forbrugerne?
Landsforeningen Levende Hav er
ikke en forening for et økologisk fiskeri, men for et rent og
levende hav. Vi er bekymrede over, at forureningsdebatten
tilsyneladende er gået helt i stå. Vi er bekymrede over den
radioaktive forurening af Nordsøen, over langtidsvirkningerne
af den store, men diffuse udledning af olie, over de
hormonlignende stoffers indflydelse på fisk, bunddyr og på os,
og over hvorvidt den nye vandmiljøplan (blandt venner kaldet
"igen, igen" eller "nu, er det nu, det er
nu!!") vil virke efter hensigten. Men også her kan et økologisk
fiskeri koblet til en større bevidsthed om havet som kilde til
dejlige fødevarer, der med de rigtige metoder kan ekstraheres
med meget små miljøomkostninger måske medvirke til at bremse
den uhensigtsmæssige kortslutning mellem mad og
affaldsprodukter, der stadig foregår i havet. Vi beder alle
gode kræfter støtte dette arbejde indtil til de, der burde
tage sig af det, lever op til deres ansvar.
|