| 
                 
              ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED 
              Uddrag af rapport
              fra havpolitisk forum i
              Bønnerup,.marts 1996 
              arrangeret af Landsforeningen
              Levende Hav 
              i samarbejde med Den Grønne Fond. 
              
              Kapitel 10 
              
              Claus Heinberg 
              
              Claus Heinberg er geolog og medlem af Det Økologiske
              Råd. 
              
              Jeg spørger mig selv, hvad det er, der er
              problemet for disse mennesker, der er samlet her og ønsker at
              definere en "økologisk fisk". Hvad er problemet? Som
              emnerne er blevet diskuteret på dette seminar, forekommer der at
              være tre problemer: afsætningen af fisk, fiskernes livsform
              (dvs. miljøet i små havnelandsbyer), og det levende hav. 
              Det er klart, at fiskerne skal have afsat
              deres fisk, og at det ville være godt, hvis danskerne spiste mere
              og bedre fisk, og for mig er det også klart, at samfundet
              generelt bliver et bedre samfund, hvis vi kan bevare de små
              lokale fiskersamfund, sådan som Knud Andersen beskrev det i sit
              oplæg. Men hvis man vil tale om økologi og bæredygtighed er det
              ikke til at komme uden om: har I overhovedet noget at byde på, når
              det gælder "det levende hav"? 
              Jeg har ikke hørt meget om de konkrete miljøproblemer
              o.lign., som fiskeriet kan være med til at løse ved at indføre
              et økologisk fiskeri. Er det fordi, de problemer, fiskerne står
              med her idag, først og fremmest er afsætningsproblemer og
              livsformsproblemer, og at det derfor i virkeligheden ikke handler
              så meget om at skabe et bedre havmiljø? 
              Der forekommer at være en tydelig forskel
              mellem diskussionen om et "økologisk fiskeri", som vi
              har ført den i dette forum, og så de problemer, der affødte
              indsatsen for at skabe et økologisk landbrug. Dengang
              havde man konkrete miljø-mæssige problemer, der måtte løses,
              (drikkevandet f.eks.), og som kunne løses ved hjælp af ændringer
              i landbrugets produktionsformer. Der er en direkte forbindelse
              mellem, hvad landmanden putter i jorden, og hvilken kvalitet,
              vores drikkevand får med tiden. Og bemærk, at der også er en
              direkte forbindelse mellem, hvad landmanden (og industrien) putter
              i jorden, og hvilke omgivelser, fiskene i det levende hav, lever
              i! Der er ikke nogen lige så direkte forbindelse mellem fiskeriets
              produktionsformer og det hav, fiskene lever i. Faktisk afhænger
              fiskenes genetiske og sundhedsmæssige tilstand altså snarere af,
              hvor megen forurening, der påføres havet fra land, end af, på
              hvilken måde de bliver fanget og distribueret. Eller sagt på en
              anden måde: det havmiljø, som fiskerne skal leve af og med, er i
              højere grad et politisk problem, der involverer industri og
              landbrug på land, end det er et rent fiskeri-erhvervsligt
              problem, der kan løses af fiskeriet. 
              Dette forhold må man have med, når man
              skal diskutere mulighederne for at skabe en økologisk fisk eller
              et økologisk fiskeri. For hvis der er noget, der hedder en økologisk
              fisk, så må der også være noget, der ikke er en økologisk
              fisk. Og hvordan skelner man mellem disse to, når deres sundhedsmæssige
              kvalitet og det miljø, de lever i, er ens for dem - og de i den
              henseende ikke er direkte påvirket af de mennesker, der kommer
              til at stå som producenter af dem, men i højere grad af noget
              udefra kommende, som ingen fisker kan kontrollere, selvom han nok
              så gerne vil? 
              Hvis en vare skal sælges som økologisk, må
              den opfylde bestemte kriterier, og det er ikke hvilke som helst
              kriterier. Det er spørgsmål om sundhed, ressourcer, fråds og
              miljø, som en økologisk madvare må være svar på, mens dens
              kvalitet som madvare iøvrigt ret beset er ligegyldig i denne
              sammenhæng. Hvis der skal diskuteres økologisk fødevareproduktion,
              er det helt nødvendigt, at der ikke fokuseres så meget på en
              madvares gastronomiske kvalitet, at de nævnte spørgsmål
              negliceres. Derfor må en eventuel økologisk fisk være et bud på
              konkrete svar på disse spørgsmål, og en sådan fisk har jeg svært
              ved at få øje på. Man kan selvfølgelig angribe problemet om
              fangst-metoder osv., men en fisker, der fisker skånsomt fra en
              lille båd, deler ikke desto mindre vilkår med alle andre
              fiskere, når det gælder påvirkningen af fisken og havmiljøet
              fra især landbruget og den kemiske industri. 
              
              Bemærk: teksten er ikke identisk med Claus
              Heinbergs oplæg, men et referat af det i citatform. 
              
                
              SPØRGSMÅL & KOMMENTARER: 
              
              JAN G. LARSEN: Selvom man måske ikke kan
              skelne afgørende mellem sundheden af en fisk, der er fanget
              "økologisk forsvarligt", og en der ikke er det, så kan
              man vel godt definere nogle regler for, hvilken effekt fiskeriet må
              have på miljøet for at være økologisk forsvarligt. Når jeg køber
              økologiske landbrugsvarer, gør jeg det først og fremmest for at
              være med til at nedsætte udvaskningen - ikke først og fremmest
              på grund af sundheden i den vare, jeg køber. 
              CLAUS HEINBERG: Det forstår jeg godt, og
              det gør jeg også, men det tror jeg ikke, den almindelige
              forbruger gør. Jeg tror, at hvis en vare skal sælges som økologisk,
              må der være en konkret forskel ved den i forhold til en ikke-økologisk. 
              
              ©  |