Økologi eller afsætningsproblemer

 
ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED

Uddrag af rapport fra havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996

arrangeret af Landsforeningen Levende Hav

i samarbejde med Den Grønne Fond.

Kapitel 10

Claus Heinberg

Claus Heinberg er geolog og medlem af Det Økologiske Råd.

Jeg spørger mig selv, hvad det er, der er problemet for disse mennesker, der er samlet her og ønsker at definere en "økologisk fisk". Hvad er problemet? Som emnerne er blevet diskuteret på dette seminar, forekommer der at være tre problemer: afsætningen af fisk, fiskernes livsform (dvs. miljøet i små havnelandsbyer), og det levende hav.

Det er klart, at fiskerne skal have afsat deres fisk, og at det ville være godt, hvis danskerne spiste mere og bedre fisk, og for mig er det også klart, at samfundet generelt bliver et bedre samfund, hvis vi kan bevare de små lokale fiskersamfund, sådan som Knud Andersen beskrev det i sit oplæg. Men hvis man vil tale om økologi og bæredygtighed er det ikke til at komme uden om: har I overhovedet noget at byde på, når det gælder "det levende hav"?

Jeg har ikke hørt meget om de konkrete miljøproblemer o.lign., som fiskeriet kan være med til at løse ved at indføre et økologisk fiskeri. Er det fordi, de problemer, fiskerne står med her idag, først og fremmest er afsætningsproblemer og livsformsproblemer, og at det derfor i virkeligheden ikke handler så meget om at skabe et bedre havmiljø?

Der forekommer at være en tydelig forskel mellem diskussionen om et "økologisk fiskeri", som vi har ført den i dette forum, og så de problemer, der affødte indsatsen for at skabe et økologisk landbrug. Dengang havde man konkrete miljø-mæssige problemer, der måtte løses, (drikkevandet f.eks.), og som kunne løses ved hjælp af ændringer i landbrugets produktionsformer. Der er en direkte forbindelse mellem, hvad landmanden putter i jorden, og hvilken kvalitet, vores drikkevand får med tiden. Og bemærk, at der også er en direkte forbindelse mellem, hvad landmanden (og industrien) putter i jorden, og hvilke omgivelser, fiskene i det levende hav, lever i! Der er ikke nogen lige så direkte forbindelse mellem fiskeriets produktionsformer og det hav, fiskene lever i. Faktisk afhænger fiskenes genetiske og sundhedsmæssige tilstand altså snarere af, hvor megen forurening, der påføres havet fra land, end af, på hvilken måde de bliver fanget og distribueret. Eller sagt på en anden måde: det havmiljø, som fiskerne skal leve af og med, er i højere grad et politisk problem, der involverer industri og landbrug på land, end det er et rent fiskeri-erhvervsligt problem, der kan løses af fiskeriet.

Dette forhold må man have med, når man skal diskutere mulighederne for at skabe en økologisk fisk eller et økologisk fiskeri. For hvis der er noget, der hedder en økologisk fisk, så må der også være noget, der ikke er en økologisk fisk. Og hvordan skelner man mellem disse to, når deres sundhedsmæssige kvalitet og det miljø, de lever i, er ens for dem - og de i den henseende ikke er direkte påvirket af de mennesker, der kommer til at stå som producenter af dem, men i højere grad af noget udefra kommende, som ingen fisker kan kontrollere, selvom han nok så gerne vil?

Hvis en vare skal sælges som økologisk, må den opfylde bestemte kriterier, og det er ikke hvilke som helst kriterier. Det er spørgsmål om sundhed, ressourcer, fråds og miljø, som en økologisk madvare må være svar på, mens dens kvalitet som madvare iøvrigt ret beset er ligegyldig i denne sammenhæng. Hvis der skal diskuteres økologisk fødevareproduktion, er det helt nødvendigt, at der ikke fokuseres så meget på en madvares gastronomiske kvalitet, at de nævnte spørgsmål negliceres. Derfor må en eventuel økologisk fisk være et bud på konkrete svar på disse spørgsmål, og en sådan fisk har jeg svært ved at få øje på. Man kan selvfølgelig angribe problemet om fangst-metoder osv., men en fisker, der fisker skånsomt fra en lille båd, deler ikke desto mindre vilkår med alle andre fiskere, når det gælder påvirkningen af fisken og havmiljøet fra især landbruget og den kemiske industri.

Bemærk: teksten er ikke identisk med Claus Heinbergs oplæg, men et referat af det i citatform.

 

SPØRGSMÅL & KOMMENTARER:

JAN G. LARSEN: Selvom man måske ikke kan skelne afgørende mellem sundheden af en fisk, der er fanget "økologisk forsvarligt", og en der ikke er det, så kan man vel godt definere nogle regler for, hvilken effekt fiskeriet må have på miljøet for at være økologisk forsvarligt. Når jeg køber økologiske landbrugsvarer, gør jeg det først og fremmest for at være med til at nedsætte udvaskningen - ikke først og fremmest på grund af sundheden i den vare, jeg køber.

CLAUS HEINBERG: Det forstår jeg godt, og det gør jeg også, men det tror jeg ikke, den almindelige forbruger gør. Jeg tror, at hvis en vare skal sælges som økologisk, må der være en konkret forskel ved den i forhold til en ikke-økologisk.

©