ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED
Uddrag af rapport
fra havpolitisk forum i
Bønnerup,.marts 1996
arrangeret af Landsforeningen
Levende Hav
i samarbejde med Den Grønne Fond.
Kapitel 10
Claus Heinberg
Claus Heinberg er geolog og medlem af Det Økologiske
Råd.
Jeg spørger mig selv, hvad det er, der er
problemet for disse mennesker, der er samlet her og ønsker at
definere en "økologisk fisk". Hvad er problemet? Som
emnerne er blevet diskuteret på dette seminar, forekommer der at
være tre problemer: afsætningen af fisk, fiskernes livsform
(dvs. miljøet i små havnelandsbyer), og det levende hav.
Det er klart, at fiskerne skal have afsat
deres fisk, og at det ville være godt, hvis danskerne spiste mere
og bedre fisk, og for mig er det også klart, at samfundet
generelt bliver et bedre samfund, hvis vi kan bevare de små
lokale fiskersamfund, sådan som Knud Andersen beskrev det i sit
oplæg. Men hvis man vil tale om økologi og bæredygtighed er det
ikke til at komme uden om: har I overhovedet noget at byde på, når
det gælder "det levende hav"?
Jeg har ikke hørt meget om de konkrete miljøproblemer
o.lign., som fiskeriet kan være med til at løse ved at indføre
et økologisk fiskeri. Er det fordi, de problemer, fiskerne står
med her idag, først og fremmest er afsætningsproblemer og
livsformsproblemer, og at det derfor i virkeligheden ikke handler
så meget om at skabe et bedre havmiljø?
Der forekommer at være en tydelig forskel
mellem diskussionen om et "økologisk fiskeri", som vi
har ført den i dette forum, og så de problemer, der affødte
indsatsen for at skabe et økologisk landbrug. Dengang
havde man konkrete miljø-mæssige problemer, der måtte løses,
(drikkevandet f.eks.), og som kunne løses ved hjælp af ændringer
i landbrugets produktionsformer. Der er en direkte forbindelse
mellem, hvad landmanden putter i jorden, og hvilken kvalitet,
vores drikkevand får med tiden. Og bemærk, at der også er en
direkte forbindelse mellem, hvad landmanden (og industrien) putter
i jorden, og hvilke omgivelser, fiskene i det levende hav, lever
i! Der er ikke nogen lige så direkte forbindelse mellem fiskeriets
produktionsformer og det hav, fiskene lever i. Faktisk afhænger
fiskenes genetiske og sundhedsmæssige tilstand altså snarere af,
hvor megen forurening, der påføres havet fra land, end af, på
hvilken måde de bliver fanget og distribueret. Eller sagt på en
anden måde: det havmiljø, som fiskerne skal leve af og med, er i
højere grad et politisk problem, der involverer industri og
landbrug på land, end det er et rent fiskeri-erhvervsligt
problem, der kan løses af fiskeriet.
Dette forhold må man have med, når man
skal diskutere mulighederne for at skabe en økologisk fisk eller
et økologisk fiskeri. For hvis der er noget, der hedder en økologisk
fisk, så må der også være noget, der ikke er en økologisk
fisk. Og hvordan skelner man mellem disse to, når deres sundhedsmæssige
kvalitet og det miljø, de lever i, er ens for dem - og de i den
henseende ikke er direkte påvirket af de mennesker, der kommer
til at stå som producenter af dem, men i højere grad af noget
udefra kommende, som ingen fisker kan kontrollere, selvom han nok
så gerne vil?
Hvis en vare skal sælges som økologisk, må
den opfylde bestemte kriterier, og det er ikke hvilke som helst
kriterier. Det er spørgsmål om sundhed, ressourcer, fråds og
miljø, som en økologisk madvare må være svar på, mens dens
kvalitet som madvare iøvrigt ret beset er ligegyldig i denne
sammenhæng. Hvis der skal diskuteres økologisk fødevareproduktion,
er det helt nødvendigt, at der ikke fokuseres så meget på en
madvares gastronomiske kvalitet, at de nævnte spørgsmål
negliceres. Derfor må en eventuel økologisk fisk være et bud på
konkrete svar på disse spørgsmål, og en sådan fisk har jeg svært
ved at få øje på. Man kan selvfølgelig angribe problemet om
fangst-metoder osv., men en fisker, der fisker skånsomt fra en
lille båd, deler ikke desto mindre vilkår med alle andre
fiskere, når det gælder påvirkningen af fisken og havmiljøet
fra især landbruget og den kemiske industri.
Bemærk: teksten er ikke identisk med Claus
Heinbergs oplæg, men et referat af det i citatform.
SPØRGSMÅL & KOMMENTARER:
JAN G. LARSEN: Selvom man måske ikke kan
skelne afgørende mellem sundheden af en fisk, der er fanget
"økologisk forsvarligt", og en der ikke er det, så kan
man vel godt definere nogle regler for, hvilken effekt fiskeriet må
have på miljøet for at være økologisk forsvarligt. Når jeg køber
økologiske landbrugsvarer, gør jeg det først og fremmest for at
være med til at nedsætte udvaskningen - ikke først og fremmest
på grund af sundheden i den vare, jeg køber.
CLAUS HEINBERG: Det forstår jeg godt, og
det gør jeg også, men det tror jeg ikke, den almindelige
forbruger gør. Jeg tror, at hvis en vare skal sælges som økologisk,
må der være en konkret forskel ved den i forhold til en ikke-økologisk.
© |