Bønnerup 1.4. 1996
MANIFEST OM ØKOLOGISKE FISK
Landsforeningen Levende Hav
1. En vild fisk er ligesom alle andre
fritlevende væsner i sig selv økologisk.
2. Den økologiske kvalitet kan fratages fisken, hvis den fiskes
eller distribueres med metoder, der ikke er bæredygtige, her
under unødigt energikrævende metoder eller metoder, som er til
skade for havmiljøet.
3. Et økologisk fiskeri er et fiskeri, der bevarer fiskens økologiske
kvalitet.
4. Et økologisk distributionsnet er et distributionsnet, der
bevarer fiskens økologiske kvalitet.
5. Ligesom en økologisk landmand ikke kan gøre noget ved den
luftbårne forurening fra foreksempel industrien, der forurener
hans mark, så kan en fisker ikke gøre noget ved den vandbårne
forurening fra eksempel industri og landbrug, der forurener hans
fisk.
ad 1. En fisk er udtryk for en naturlig tilstand. Der er ikke
blevet gjort noget til skade for miljøet for at anbringe fisken i
havet; fisken er en del af havmiljøet. Der har ej heller ikke været
brugt ressourcer på at producere fisken; fisken er ressourcen i
sig selv. Derfor er fisken økologisk, og den kan ikke være
andet.
ad 2,3 og 4. Der må defineres nogle kriterier.
ad 5. Hvis vi fokuserer mere på fiskens som fødevare, kan vi håbe
på, at det vil medvirke til at stoppe havforureningen. Hvis
levenedsdmiddelkontrollen var en gud med globalt ansvar, ville der
øjeblikkeligt blive nedlagt påbud om at standse den kortslutning
mellem affald og mad, der foregår i havet, alene af etiske årsager.
Hvis vi tror, at fangst og distribution af økologisk fisk kan være
en nicheproduktion, der kan medvirke til at bevare lokale
fiskerier, så er det en fin bifangst. Men vi må så væbne os
mod de kræfter, der vil bruge et økologikriterie som argument
for rationel stordrift.
Hvis en eller anden skulle finde på at distribuere økologisk
fisk, med henvisning til at forbrugerne derved medvirker til et
bedre miljø både i havet og på landjorden(energikriteriet) og
til bedre forvaltning af fiskeressourcerne, skal den økologiske
fisk (ligesom den u-økologiske) under alle omstændigheder være
sikker og sund spise. Hvis vi ikke har tillid til myndighedernes
kompetence og kontrol på dette område, må denne forbedres.
Hverken den økologiske eller den ikke-økologiske fisker kan se på
en fisk, om den skulle være forgiftet.
Kriterier for en økologisk fisk må nødvendigvis også indeholde
krav til den levnedsmiddelhygiejniske og gastronomisk kvalitet af
produktet. Ikke fordi fisken bliver mere økologisk af at være
frisk og nænsomt behandlet, men hvis den ikke er det, så kan den
ikke konkurere med fisk fanget og distribueret traditionel vis, og
så tjener de økologiske fiskere og distributører ikke penge og
så udebliver den forventede effekt på miljø og ressourcer.
|