Hanne Mogensen, dyrlæge, Miljø-
og Levnedsmiddelkontrollen i Randers.
Når vi snakker om mærkning af
levnedsmidler, ophører enhver diskussion om, hvad økologi er, og
om en fisk kan være økologisk.
Indenfor fødevareproduktionen betyder ordet
økologisk nemlig et levnedsmiddel, der fra jord til bord
er fremstillet efter ganske bestemte og lovgivningsmæssigt
fastsatte regler. Ordet økologi er altså lovgivningsmæssigt
beskyttet og begrænset, og det samme er det velkendte Statskontrollerede
økologimærke.
Der er endnu ikke fastsat regler for økologisk
produktion og salg af vildtlevende fisk. Det betyder, at en fisk,
der svømmer rundt i havet og fanges fra en fiskekutter, ikke må
kaldes økologisk.
Det betyder til gengæld også, at det er
muligt at påvirke de kriterier, der skal tages med, når reglerne
for vildtlevende, økologiske fisk skal laves.
Mærkning af fødevarer
I Danmark skal man som hovedregel
registreres eller godkendes, hvis man vil producere eller sælge fødevarer.
Der findes ligeledes et sæt minimumsregler, som skal overholdes,
og der føres offentlig kontrol med virksomhederne.
Kontrollen er fordelt på forskellige
ministerier og direktorater. Fangst, salg og produktion af fisk og
fiske- produkter bliver kontrolleret af Fiskerikontrollen og
Levnedsmiddelkontrollen. Man må ikke reklamere med, at man
overholder minimumsreglerne for salg af fødevarer, da det ganske
enkelt er en forudsætning for overhovedet at kunne sælge sine
varer lovligt.
Ønsker man at sælge sine varer som økologiske,
skal man udover de almindelige grundregler opfylde en række
ekstra krav. Disse krav er fastsat i økologilovgivningen, som
dels bygger på EU-direktiver og dels på ren dansk lovgivning.
Er man registreret eller godkendt som økologisk
producent, har man til gengæld lov til at fremhæve sine varer
ved at mærke dem med økologisk eller med det danske økologimærke.
Der er offentlig kontrol med alle led i den
økologiske produktion, altså f.eks. både med gården,
slagteriet og slagterforretningen, og hvis bare á‚át af
leddene svigter, må varen ikke sælges som økologisk. En
del af kontrollen foregår ved, at kontrollanten går rundt på gården
eller hos slagteren og ser efter, at de fysiske krav er opfyldt.
En anden og nok så væsentlig del er
papirkontrollen. En økologisk producent skal nemlig kunne gøre
rede for både økologisk indkøb, produktionsmængde og hvad der
er solgt eller destrueret.
Det betyder, at hvert enkelt salgs- og købsled
er dækket ind, og at kontrollen til hver en tid kan undersøge,
om et påstået økologisk indkøb passer med et tilsvarende salg
i det foregående led.
Kriterier for økologi-mærkning
Filosofien bag det statskontrollerede økologimærke
er, at det er produktionen, der er økologisk. Der tages hensyn
til det ydre miljø gennem krav til dyrkningsmetoder, gødning og
sprøjtning. Der tages hensyn til dyrene ved kun at godkende
bestemte staldtyper og ved at stille krav til, hvor meget plads
det enkelte dyr har og til selve behandlingen af dyrene m.v. Der
er også fastsat regler om anvendelse af lægemidler og foder.
Der er derimod ikke nogen garanti for, at
selve produktet smager bedre eller har en højere gastronomisk
kvalitet.
Hvis vi ønsker en økologisk fisk på linie
med de økologiske bøffer og det økologiske brød, handler det
altså om, at der opstilles et sæt regler for denne produktion.
Hvilke kriterier skal gælde, når der lovgives om den økologiske
fisk. Her er det nemlig endnu muligt at påvirke lovgivningen.
Indenfor landbrugsområdet er det miljøet
og hensynet til dyrenes velfærd, der er sat i højsædet, men
reglerne bygger blot på, hvad nogle mennesker er kommet frem til.
Vi kan sagtens anvende tilsvarende kriterier
indenfor fiskeriet, og vi kan vælge at udbygge med nogle flere.
Der kan måske ikke stilles så mange krav
til selve den vildtlevende fisks velfærd, men der kan i høj grad
stilles krav til fiskeriet, og der kan stilles krav til
slutproduktet med hensyn til friskhed osv.
Kontrol
Når kriterierne fastlægges, er det vigtigt
at tænke på, at kun krav, der kan kontrolleres i alle led, kan
bruges i forbindelse med en økologisk fisk. Det styrker troværdigheden
overfor forbrugeren, og begrebet statskontrolleret økologisk
kan selvsagt slet ikke anvendes uden at kontrol er mulig.
Fiskeren kender i forvejen både den fysiske
kontrol og kontrollen af fangstjournaler og regnskaber. Nu tages
blot også de økologiske krav med i kontrollen. Det besværligste
kontrolled er på land, hvor det nok vil blive nødvendigt at
acceptere, at der forhandles både økologiske og ikke-økologiske
fisk i samme virksomhed.
Dette stiller krav til fysisk adskillelse og
særskilte journaler, men når det er muligt hos slagteren, er det
vel også muligt hos fiskehandleren.
Markedsføring
Jeg mener bestemt, at det er muligt at finde
brugbare kriterier, der kan anvendes i forbindelse med en økologisk
fisk. Kriterier, der både kan være med til at forbedre miljøet
og sikre forbrugeren bedre produkter på fiskeområdet. Jeg mener
også, at det er vigtigt, at man blander sig i debatten om
udvikling af kriterier for denne økologiske fisk, men man skal
regne med, at der går et stykke tid, før markedsføringen af den
økologiske fisk er en realitet, da kriterierne først skal
igennem retsmaskineriet.
På kort sigt er der en anden mulighed, hvis
man allerede nu vil starte markedsføringen af en fisk, der er
fanget efter et sæt strammede kriterier, f.eks. kriterier, der er
skånsomme for miljøet. Det er nemlig lovligt, at man selv
opstiller en række kriterier for sit fiskeri og herefter kalder
sine fisk et eller andet, f.eks. Levende Hav Fisk. Man kan
så reklamere med, at Levende Hav Fisk bliver fanget på en
bestemt måde, der skåner miljøet.
Dette kan gøres uden at gå rettens tens
vej. Det er en forudsætning, at de kriterier, man opstiller,
går ud over de krav, der allerede ligger i den almindelige
levnedsmiddellovgivning, og det er selvfølgelig en forudsætning,
at man rent faktisk overholder disse skærpede krav.
Produkter, der markedsføres ud fra et sæt
kriterier, som en producent eller forhandler selv har fundet på,
er ikke som de økologiske underlagt en speciel kontrol, men
Levnedsmiddelkontrollen kan til enhver tid kræve beviser for, at
kriterierne overholdes.
Det er altså også her vigtigt, at de
kriterier, der opstilles, kan kontrolleres. Hvis ikke man kan
dokumentere, at kravene overholdes, vil Levnedsmiddelkontrollen
nedlægge forbud imod, at produktet fremhæves på anden vis end
almindelige fisk.
Fra: Landsforeningen Levende
Hav: Økologisk Fiskeri -Et debathæfte fra Landsforeningen
Levende Hav.
|