ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED
Uddrag af rapport fra
havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996
arrangeret af Landsforeningen
Levende Hav
i samarbejde med Den Grønne
Fond.
Kapitel 2
Leif Hansen
Leif Hansen er fisker og auktionsmester i
Grenå og en af aktørerne i det nye Thorfisk/Dansk
Supermarked-projekt, der skal få danskerne til at spise mere og
friskere fisk.
Mængde eller kvalitet
Efter murens fald er der sket en forrykkelse
af fiskemarkedet i hele verden, så markederne i vest oversvømmes
af billige fisk fra østeuropa og Rusland. En dansk skipper kan
ikke konkurrere på mængde og pris med en russisk skipper, der
tjener 3500 $ om året, så hvis fiskeriet i Danmark skal
overleve, må der satses på niche-produktioner og først og
fremmest på at levere en frisk fisk af høj kvalitet.
Idéen bag Thorfisk og Dansk Supermarkeds
nye initiativ var at lancere et nyt produkt, der skulle basere sig
på en større opmærksomhed omkring især håndteringen af
fisken, fra den kommer op af vandet, til den sælges. Kravet til
behandlingen af fisken er, at der højst må gå én time fra den
kommer op, bliver renset, skyllet og pakket, til den kommer på køl.
Derudover må der fra fangsten til salget i butikken maximalt gå
48 timer, hvor fisken konstant er på køl. Med denne strategi har
man kunnet sælge en bedre og friskere fisk, og der er siden
starten i august sidste år ikke indkommet én eneste reklamation.
Forbrugerne er klar til at betale lidt mere, når de ved, hvad de
får.
Certificering
Fremtiden bliver en certificering af fisken.
Det danske fiskeri kan konkurrere på kvaliteten ved at opstille
generelle regler for behandlingen af fisk, således at
forbrugeren, til gengæld for at måtte betale mere for sin fisk,
får et troværdigt og sundt produkt. En certificering skal
garantere et højkvalitetsprodukt, men den kan ikke og skal ikke være
en "økologisk" certificering. Al fisk er i sig selv økologisk,
men kun så længe den er i havet! Så snart fisken er fanget, er
den ikke længere økologisk, idet der er brugt udefra kommende
energi. Man kan sagtens opstille kvalitets-kriterier for
behandlingen af fisken med henblik på at kunne tilbyde et sundt
produkt, men det giver ikke mening at kalde en sådan fisk "økologisk".
Vi har stillet krav, der langt overgår
fiskerikontrollens, men hvis nogen vil sælge en "økologisk"
fisk, må den i princippet landes og sælges levende.
Jeg hilser selvfølgelig nye tiltag i
fiskebranchen velkommen, men tror altså ikke på en økologisk
fisk. Det kan iøvrigt også blive et stort problem for helt små
fiskesalg at give aftageren leveringssikkerhed. Det gælder om at
skabe en troværdig og hurtig levering af kvalitetsfisk til ex.
supermarkeder, hvor små "butikker i butikken" kan nå
ud til et stort marked med den friske fisk, der i
Thorfisk-modellen er benfri og højst må ligge fire dage i køledisken,
før den ryger ud til højre.
Bæredygtigt fiskeri
Hvis man istedet for økologi vil tale
om et bæredygtigt fiskeri, (og det kan man selvfølgelig for så
vidt som det er et fiskeri, der kan opretholdes på et nogenlunde
stabilt niveau), så prøv at se på tallene for eksempelvis det
danske torskefiskeri. Før 1972, og det vil altså sige før
indmeldelsen i EF, lå det danske torskefiskeri ganske stabilt på
60.000 T i Østersøen og 10.000 T i Kattegat. Det er omtrent den
mængde, naturen er i stand til at reproducere.
Men efter '72 skete der en markant stigning
i fiskeriet, dels pga de ændrede politiske forhold,
effektiviseringen, og dels fordi fiskerne af biologer blev
opfordret til bare at fiske løs. På toppen af kurven (dvs. ca.
1989) blev der fanget 101.000 T torsk i Østersøen og 18.000 T i
Kattegat, men så knækkede kurven, bestandene gik drastisk ned,
og tre år senere var tallene blot 9.500 T i Østersøen og 4.000
i Kattegat. Det er først nu, at disse tal er ved at blive
stabiliserede, så vi igen kan nå op på et niveau som tidligere.
Så hvis man spørger, hvad der er et bæredygtigt
fiskeri, må svaret være et fiskeri, som det fungerede før EF.
Bemærk: teksten er ikke identisk med Leif
Hansens oplæg, men et referat af det i citatform.
SPØRGSMÅL & KOMMENTARER:
MORTEN TAUS RASMUSSEN: Hvorfor skulle en
fanget fisk ikke kunne sælges som økologisk? Det er dog
menneskehænder, der behandler den, havvand, der bruges til
rensning osv.?
MARIANNE LYNÆS LARSEN: Jeg mener heller
ikke, at den holder med, at en fisk mister sin økologiske
kvalitet, bare fordi den er blevet fanget. En økologisk gris
kommer jo trods alt heller ikke levende på panden...
HANNE MOGENSEN: Det er vigtigt at
holde det klart, at økologi og "økologi" ikke er det
samme. Økologi er jo naturen som sådan; som den biologisk
fungerer i sig selv, men derudover er "økologi" idag
altså også noget andet, idet kontrollen af "økologiske
levnedsmidler" simpelthen har taget patent på begrebet. Dvs.
at en økologisk fisk er en realitet i handelen, hvis der lovgives
omkring den, men ikke før. Økologi kan idag betyde to ting:
naturen, som den fungerer i sig selv - OG fødevarer, der lever op
til fastsatte krav.
© |