| 
                 
              ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED
               Uddrag af rapport fra
              havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996 
              arrangeret af Landsforeningen
              Levende Hav 
              i samarbejde med Den Grønne Fond.  
              Kapitel 12 
              Jan G. Larsen 
              1. En vild fisk er ligesom alle andre
              fritlevende væsner i sig selv økologisk. 
              2. Den økologiske kvalitet kan fratages
              fisken, hvis den fiskes eller distribueres med metoder, der ikke
              er bæredygtige, herunder unødigt energikrævende metoder eller
              metoder, som er til skade for havmiljøet. 
              3. Et økologisk fiskeri er et fiskeri, der
              bevarer fiskens økologiske kvalitet. 
              4. Et økologisk distributionsnet er et
              distributionsnet, der bevarer fiskens økologiske kvalitet. 
              5. Ligesom en økologisk landmand ikke kan gøre
              noget ved den luftbårne forurening fra f.eks. industrien, der
              forurener hans mark, så kan en fisker ikke gøre noget ved den
              vandbårne forurening fra eksempelvis industri og landbrug, der
              forurener hans fisk. 
                
              ad 1. En fisk er udtryk for en naturlig
              tilstand. Der er ikke blevet gjort noget til skade for miljøet
              for at anbringe fisken i havet; fisken er en del af havmiljøet.
              Der har heller ikke været brugt ressurcer på at producere
              fisken; fisken er ressourcen i sig selv. Derfor er fisken økologisk,
              og den kan ikke være andet. 
              ad 2,3 og 4. Der må defineres nogle
              kriterer. Det er kommisoriet for arbejdsgruppen. 
              ad 5. Hvis vi fokuserer mere på fisken som
              fødevare, kan vi håbe på, at det vil medvirke til at stoppe
              havforureningen. Hvis Levnedsmiddelkontrollen var en gud med
              globalt ansvar, ville der øjeblikkeligt blive nedlagt påbud om
              at standse den kortslutning mellem affald og mad, der foregår i
              havet, alene af etiske årsager. 
              Hvis vi tror, at fangst og distribution af
              økologisk fisk kan være en nicheproduktion, der kan medvirke til
              at bevare lokale fiskerier, så er det en fin bifangst. Men vi må
              så væbne os mod de kræfter, der vil bruge et økologikritere
              som argument for rationel stordrift. 
              Hvis en eller anden skulle finde på at
              distribuere økologisk fisk, med henvisning til at forbrugerne
              derved medvirker til et bedre miljø både i havet og på
              landjorden(energikriteriet) og til bedre forvaltning af
              fiskeressurcerne, skal den økologiske fisk (ligesom den u-økologiske)
              under alle omstændigheder være sikker og sund spise. Hvis vi
              ikke har tillid til myndighedernes kompetence og kontrol på dette
              område, må denne forbedres. Hverken den økologiske eller den
              ikke-økologiske fisker kan se på en fisk, om den skulle være
              forgiftet. 
              Kiterer for en økologisk fisk må nødvendigvis
              også indeholde krav til den levenesmiddelhygiejniske og
              gatronomisk kvalitet af produktet. Ikke fordi fisken bliver mere
              økologisk af at være frisk og nænsomt behandlet, men hvis den
              ikke er det, så kan den ikke konkurere med fisk fanget og
              distribueret traditionel vis, og så tjener de økologiske fiskere
              og distributører ikke penge og så udebliver den forventede
              effekt på miljø og ressurcer. 
              
              ©  |