Af KURT BERTELSEN
CHRISTENSEN Formand for Levende Hav
Ministeren har underskrevet lov om
økologisk fiskeri, men nu bryder han sig ikke om det mere
I fisk
Fødevareminister Henrik Dam
Kristensen fik fredag den 3. september, i Debat om EU, 30
minutter til at forklare os radiolyttere noget om dansk og
europæisk fiskeri. Det fik vi ikke meget ud af, bl.a. fordi
ministeren flere gange måtte indrømme, at han ikke kendte
til de nærmere omstændigheder omkring de spørgsmål, han
blev stillet. Mere sikker blev ministeren, da han gjorde
klart, at han ikke bryder sig om et økologisk fiskeri, det
er, som han sagde, "et misbrug af økologien."
Men hvordan kan nogen misbruge økologien,
når ministeren selv har underskrevet lov nr. 404, Fremme af
økologisk fiskeri med henblik på etablering af et blåt Ø-mærke?
Der kan selvfølgelig ikke være
tale om et misbrug, når en lov er blevet vedtaget i
Folketinget. Derimod misbruger ministeren bæredygtighedsbegrebet.
Ministeren har ansvaret for at Danmark har en bæredygtig
fiskeripolitik. Det har vi ikke, og det får vi ikke, før
ministeren går i gang med at forvalte fiskeriet.
Misforvaltning
Ministeren forsøger at forvalte
fiskeressourcerne og overlade forvaltningen af fiskeriet til
fiskerne selv. Denne misforvaltning har ført til, at der er
alt for få fisk tilbage i vore farvande. Efterspørgslen og
prisen stiger, og fordi vi ikke har en bæredygtig
fiskeripolitik, tillader politikerne, at der fiskes langt
over, hvad der er biologisk bæredygtigt.
Nu vil ministeren have et
kvalitetsmærke i stedet for et Ø-mærke. Men han stikker os
blår i øjnene ved at fremme et kvalitetsmærke på
bekostning af det Ø-mærke, han selv har skrevet under på -
hvis mærket vel at mærke skal indeholde andet end, hvad der
ligger i begrebet 'frisk fisk', f.eks. et bæredygtigt
fiskeri. Og det skal mærket vel, hvis det overhovedet skal
give mening at gå i gang med den øvelse!
Vi vil have et økologi-mærke,
fordi det er udviklet, og det kan sættes i gang, når den
politiske vilje er til stede. Og ligeså vigtigt: Mærket
foregøgler ikke forbrugerne, at den fisk, de køber, er
biologisk bæredygtig. Ø-mærket sikrer alene de kriterier,
som fiskeren er herre over: Måden der fiskes på,
energiforbruget, hvem, hvor og hvordan der fiskes. Det er
fiskere, som fisker under disse kriterier, forbrugerne skal støtte
via et Ø-mærke.
Ligesom landbruget har kunnet
vedtage økologiske spilleregler, skal fiskeriet vedtage
regler, der handler om at fiske skånsomt, med større masker,
med et lavt energiforbrug, ingen udsmid osv. Denne konkrete
handling og den affødte debat, vil - som i landbruget -
presse forvaltningen mod et højere mål af bæredygtighed i
fiskeriet.
Indtil nogen stiller med et bedre,
vil vi - uanset ministerens kovending - fortsat foreslå et
statskontrolleret blåt Ø-mærke for et økologisk fiskeri.
(Forkortet af red.)