| 
                 
              ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED
               Uddrag af rapport fra
              havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996 
              arrangeret af Landsforeningen
              Levende Hav 
              i samarbejde med Den Grønne Fond. 
              
              Kapitel 5 
              Hans Fisker Jensen 
              
              Hans Fisker er fjerde-generations fisker i Bønnerup. 
              
              Hvad kan vi gøre som fiskere idag, vil vi gøre
              noget, og vigtigst: kan vi overhovedet blive enige om at lave
              nogle nye anderledes tiltag for at få solgt vores fisk til en
              anstændig pris? Hvad kan vi egentlig gøre... 
              Vi har mange muligheder for at lave noget
              fornuftigt, men desværre har fiskere svært ved at blive enige om
              tiltag, der kan hjælpe, for vi er så bange for, at kollegaen
              skal tjene en krone mere end os selv. Hvis vi laver alternative
              salgsmuligheder, er der straks nogle, som vil slå bak og være
              imod, fordi de føler sig forbigået, da de har baseret sig på mængde
              og ikke pris. 
              Et erhverv, som vi måske kan lære noget
              af, er landbruget. Se f.eks. på griseproduktionen: der produceres
              på rene fabrikker. Hvis der skal være økonomi i det, er det
              faktisk samlebåndsproduktion. Vi har set stadigt færre og større
              gårde, hvor resultatet bliver en ringere vare. Skal vi som
              fiskere også fortsætte af denne vej, som vi egentlig har kørt
              et stykke tid på? Lad os sige, at vi fortsætter af vejen lidt
              endnu, så tror jeg hovedparten af de mindre både (50 tons og
              nedefter) vil forsvinde, og eksempelvis vil der her i Bønnerup
              (hvis ikke havnen lukkes) kun være få både tilbage, som, kunne
              jeg forestille mig, vil være en form for bestillingsfiskere, hvor
              én ringer og siger, at han skal bruge 300 pund af en given art
              til torsdag kl. fire. 
              Ja, det lyder lidt vildt, men se, hvordan
              det ser ud idag: vi sælger fisk til priser som for 20 år siden,
              og det er ikke bare torsk: en kollega kunne i sidste uge ikke
              engang holde 40 kr kiloet for hummer. Det er al fisk, vi
              taler om. Mange fiskere ønsker større kvote, men til hvad? Vi
              kan ikke forvente, at befolkningen vil finde sig i, at minken skal
              have førsteklasses varer. Mindsteprisen falder, så skal vi fange
              noget mere, og bestanden går ned. Det er der ikke noget nyt i. 
              Min farfar blev 89 år og fiskede al sin
              tid, og han sagde, at der i nogle år var mange torsk, så
              forsvandt de, så kom der nogle gode år med rødspætter osv. Sådan
              var det bare, og hvorfor kunne han ikke give nogen forklaring på,
              men når der ikke rigtig var nogen fisk, så fik de lidt mere for
              det, de fangede. 
              Men sådan ser det ikke ud idag, for verden
              er transportmæssigt set ikke ret stor længere. Der er ingen
              problemer i at få fat i råvarer. Priserne vil ikke stige, selv
              om danske fiskere ikke rigtig kan fange noget, for der er fisk nok
              i verden. Men for dansk fiskeri må det korte af det lange være: vi
              kan ikke fiske til de priser, vi ser idag, det går kun baglæns. 
              Prøv at se, hvad vi er oppe imod: en enkelt
              nordmand har fisk for 7 mia. i et enkelt land. (Danske fiskere
              fangede for 3 mia. i 95, så det er forkert at sige, at det er
              danske fisk, der trykker verdensmarkedet...) Der kommer rigtig
              meget fisk fra østlandene, og dem kan vi ikke hamle op med, fordi
              deres levestandard er langt mindre end vores, så de kræver ikke
              ret meget vestlig valuta, før de er tilfredse. Norge som også
              har utrolig meget fisk, får kilo-tilskud, dvs. fiskeren får en
              10-12 kr. kiloet, men staten sælger til vores marked under vore
              mindstepriser. 
              Skal vi forlange højere toldmure omkring
              EU, ligesom EU har tvunget borgerne til at spise dyrere bananer
              til en ringere kvalitet? Det kan vi godt kræve, men fiskeriet i
              EU er ikke i særlig høj kurs i forhold til samhandelen i og uden
              for EU. 
              Netop derfor må vi gå andre veje - og
              helst uden om vores hovedforening. Igen vil jeg pege på landmændene:
              I den spæde start med øko-mælk så vi både organisationerne og
              især MD Foods give producenterne af øko-mælk en unfair
              konkurrence; de slog det hen som et modeflip, og folk havde miljø
              på hjernen osv. Hvorfor gjorde de det? Jeg tror, det var fordi,
              det var for besværligt at lave flere varianter af samme vare. Jeg
              plejer gerne at sige, at siden MD købte Riberhus osten, har den
              ikke været noget værd. Det har noget at gøre med, tror jeg, at
              vores fødevarer helst skal være billige, ensartede og ikke smage
              af for meget. Men heldigvis krævede en lille del af befolkningen
              økologisk mælk. Hvad ser vi nu? Vi ser, at dagligvare-butikkerne
              ikke kan - eller har svært ved at skaffe den øko-mælk, de kan sælge.
              Derfor skal vi blande vores hovedforening langt uden om de nye
              veje, fiskere ønsker at gå. 
              Foreningen forsøger efter bedste evne at
              lave nye tiltag, men det er svært, når de skal tilfredsstille
              alle fiskere. Det seneste tiltag er alle fisk over offentlig
              auktion. Tanken kunne have været meget god, men jeg mener, den er
              20-30 år for sent ude. Idag er der desværre alt for få, ja næsten
              ingen eksportører tilbage. Der er godt nok opkøbere, men de sælger
              til de samme få eksportører, så auktionspligt vil ikke hjælpe
              på priserne, men tværtimod kun skade mindre og sunde havne. Så
              den vej skal vi ikke gå. 
              Derfor hilser jeg og mange andre fiskere
              dette tiltag velkommen, men der er selvfølgelig et men, det er jo
              klart, og der er nogle ting, som forhåbentlig bliver afklaret her
              i weekenden: er navnet økologisk det rigtige? Idag har jeg læst,
              at alle fisk er ens. Og bliver der mere til fiskeren? Skal vi
              stadig se den store forskel fra første led til butikkerne? Det er
              nogle ting, vi skal have styr på inden i morgen aften, hvis dette
              forum ønsker solid opbakning fra de fiskere, som stadig fisker
              fornuftigt. 
              ©  |