| 
                 
              ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED 
              Uddrag af rapport
              fra havpolitisk forum i
              Bønnerup,.marts 1996 
              arrangeret af Landsforeningen
              Levende Hav 
              i samarbejde med Den Grønne Fond.  
              
              Kapitel 1 
              
              Niels Heine Kristensen 
              
              Niels Heine Kristensen er ansat på Institut
              for Teknologi og Samfund ved Danmarks Tekniske Universitet i
              Lyngby, hvor han underviser og forsker i økologi og økologisk fødevareproduktion. 
              
              Der har gennem flere år været arbejdet på
              at definere og opstille retningslinier for mere miljøvenlige
              produktionsformer i landbruget og for fødevareproduktionen. De
              mest udviklede i Danmark knytter sig til begreberne - Økologisk
              og - Integreret Produktion (IP). Desuden findes der - specielt
              indenfor det animalske område - en bred vifte af forskellige
              betegnelser som fx. Fritgående grise, Enggrise, Skrabeæg osv. 
              Der er fire væsentlige forhold at fremhæve
              i denne forbindelse: 
              1) kun én af disse betegnelser - den økologiske
              - er tilknyttet en uafhængig, statslig kontrol- og mærkningsordning,
              som omfatter hele kæden fra jord-til-bord. 
              2) kun denne ene af disse betegnelser er så
              generel for primærproduktionen, at den omfatter forskellige
              produktgrupper og flere elementer i produktionen (bl.a. miljø,
              dyrevelfærd, fodring og gødningsanvendelse). 
              3) kun denne ene af disse betegnelser har en
              international overbygning i form af bl.a. et fælles sæt af
              retningslinier for produktionen. Der findes en international
              forening (NGO) og siden 1992 har EU haft en forordning, der
              definerer sligt. 
              4) men når denne ene betegnelse - økologisk
              - kan fremhæves på disse områder, er det nødvendigt at være
              opmærksom på, at der er store bestræbelser på at få etableret
              andre omfattende kontrolordninger, men med mildere krav på nogle
              områder og skærpede krav på andre. 
              Endvidere er der afsat betydelige ressourcer
              på at udvikle nogle generelle miljøvurderingsværktøjer. Det
              drejer sig om begreber som Renere Teknologi, Livscyklus-analyser,
              Miljøstyring og -certificering. Opmærksomheden samler sig her om
              de internationale standardiseringsorganisationer (ISO og BS). Også
              i landbrugs- og fødevaresektoren er der gennemført miljørevisioner
              efter disse retningslinier. Endelig er der i Landbrugsministeriets
              regi sat et arbejde igang, der skal resultere i et Kvalitesmærke
              til fødevarer. Dette omfatter i første omgang kødprodukter. 
              I de offentlige, nationale og overnationale
              ordninger indgår der ikke krav til eksempelvis sociale forhold.
              Det er typisk mere tekniske forhold, der indgår i de statslige
              kriterier. 
                
              
              Fisk 
              
              Idéen for dette indlæg er, at en
              definering af retningslinier for et mere miljøvenligt fiskeri
              kunne lade sig inspirere af blandt andet økologireglerne og
              forbrugernes krav. Dette kunne på den ene side give forbrugerne
              et pejlemærke (mærkning); en mulighed for at skelne, og på den
              anden side kunne et således identificerbart marked (den politiske
              forbruger) blive en løftestang for de spirende interesser for at
              inddrage miljøet, der trods alt er i fiskerisektoren. 
              Jeg har foretaget lidt indledende forskning
              på området og foreløbigt fundet ud af, at der i flere lande
              faktisk allerede ligger udkast til retningslinier for en økologisk
              fisk. Norge markedsintroducerede sågar en økologisk fisk (dog i
              lille skala) i september 1995. Blandt de andre lande er Canada,
              New Zealand, Tyskland og Østrig. Der er dog endnu kun tale om
              aquakultur, altså retningslinier for dambrug og havdambrug, og at
              de er under udvikling. Disse initiativer har været forelagt
              International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM)
              Standardkomité, med henblik på at udforme nogle internationale
              retningslinier for økologiske fisk. Blandt andet på min
              foranledning havde IFOAMs standardkomité på deres møde i
              december en diskussion af, hvorvidt også "fritgående"
              fisk skulle inddrages i disse retningslinier. Holdningen i kommitéen
              er positiv overfor dette, og der skal fremlægges et principielt
              forslag, som også omfatter fritlevende fisk, på den kommende
              generalforsamling i IFOAM. 
              Codex Allimentarius fremlægger
              retningslinier for økologisk landbrug og økologiske fødevarer
              til maj, men der indgår endnu ikke fisk eller fiskeprodukter i
              disse standarder. 
              Jeg er af den opfattelse, at nogle af de
              erfaringer, der er gjort på andre områder, som eksempelvis
              ovenstående, også kunne vise sig at være meget konstruktive i
              en dialogorienteret udvikling og miljøtilpasning af
              fiskerisektoren. 
              F.eks. er det interessant at bemærke, at da
              Danmark i 1987 som det første land indførte en egentlig
              lovgivning for økologisk jordbrug og økologiske fødevarer,
              skete det ved, at man stort set overtog de regler og defintioner,
              som IFOAM, der er en privat organisation, havde udarbejdet. Derfor
              er det ikke uvæsentligt, at IFOAM nu arbejder med en udarbejdning
              af retningslinier for håndteringen af fritlevende fisk. Der indgår
              i deres overvejelser indtil videre emner som: 
              - størrelsen og arten og net og trawl,
              bifangster, fiskestørrelser, fiskeområder, overfiskede arter,
              kontrol, drift og overvågning. 
                
               SPØRGSMÅL
              & KOMMENTARER: 
              
              THYGE JENSEN: Kan det passe, at man ikke har
              inddraget energi-siden i disse overvejelser, altså f.eks. hvor
              megen energi, der anvendes pr. kilo fanget fisk? 
              NIELS HEINE KRISTENSEN: Dette aspekt indgår
              ikke - endnu, men man vil formentlig forsøge at få det
              integreret. Der er bevægelse på området, idet der endnu kun er
              tale om opstarten. Derfor er der også netop nu stor mulighed for
              at komme til at påvirke de definitioner og regler, der kommer.
              Det er f.eks. muligt at gå ad IFOAM-vejen for at sætte præg på
              de retningslinier, der kommer ud af deres arbejde. Oven i købet
              har organisationen netop nu en dansk formand.... 
              ©  |