ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED
Uddrag af rapport
fra havpolitisk forum i
Bønnerup,.marts 1996
arrangeret af Landsforeningen
Levende Hav
i samarbejde med Den Grønne Fond.
Kapitel 1
Niels Heine Kristensen
Niels Heine Kristensen er ansat på Institut
for Teknologi og Samfund ved Danmarks Tekniske Universitet i
Lyngby, hvor han underviser og forsker i økologi og økologisk fødevareproduktion.
Der har gennem flere år været arbejdet på
at definere og opstille retningslinier for mere miljøvenlige
produktionsformer i landbruget og for fødevareproduktionen. De
mest udviklede i Danmark knytter sig til begreberne - Økologisk
og - Integreret Produktion (IP). Desuden findes der - specielt
indenfor det animalske område - en bred vifte af forskellige
betegnelser som fx. Fritgående grise, Enggrise, Skrabeæg osv.
Der er fire væsentlige forhold at fremhæve
i denne forbindelse:
1) kun én af disse betegnelser - den økologiske
- er tilknyttet en uafhængig, statslig kontrol- og mærkningsordning,
som omfatter hele kæden fra jord-til-bord.
2) kun denne ene af disse betegnelser er så
generel for primærproduktionen, at den omfatter forskellige
produktgrupper og flere elementer i produktionen (bl.a. miljø,
dyrevelfærd, fodring og gødningsanvendelse).
3) kun denne ene af disse betegnelser har en
international overbygning i form af bl.a. et fælles sæt af
retningslinier for produktionen. Der findes en international
forening (NGO) og siden 1992 har EU haft en forordning, der
definerer sligt.
4) men når denne ene betegnelse - økologisk
- kan fremhæves på disse områder, er det nødvendigt at være
opmærksom på, at der er store bestræbelser på at få etableret
andre omfattende kontrolordninger, men med mildere krav på nogle
områder og skærpede krav på andre.
Endvidere er der afsat betydelige ressourcer
på at udvikle nogle generelle miljøvurderingsværktøjer. Det
drejer sig om begreber som Renere Teknologi, Livscyklus-analyser,
Miljøstyring og -certificering. Opmærksomheden samler sig her om
de internationale standardiseringsorganisationer (ISO og BS). Også
i landbrugs- og fødevaresektoren er der gennemført miljørevisioner
efter disse retningslinier. Endelig er der i Landbrugsministeriets
regi sat et arbejde igang, der skal resultere i et Kvalitesmærke
til fødevarer. Dette omfatter i første omgang kødprodukter.
I de offentlige, nationale og overnationale
ordninger indgår der ikke krav til eksempelvis sociale forhold.
Det er typisk mere tekniske forhold, der indgår i de statslige
kriterier.
Fisk
Idéen for dette indlæg er, at en
definering af retningslinier for et mere miljøvenligt fiskeri
kunne lade sig inspirere af blandt andet økologireglerne og
forbrugernes krav. Dette kunne på den ene side give forbrugerne
et pejlemærke (mærkning); en mulighed for at skelne, og på den
anden side kunne et således identificerbart marked (den politiske
forbruger) blive en løftestang for de spirende interesser for at
inddrage miljøet, der trods alt er i fiskerisektoren.
Jeg har foretaget lidt indledende forskning
på området og foreløbigt fundet ud af, at der i flere lande
faktisk allerede ligger udkast til retningslinier for en økologisk
fisk. Norge markedsintroducerede sågar en økologisk fisk (dog i
lille skala) i september 1995. Blandt de andre lande er Canada,
New Zealand, Tyskland og Østrig. Der er dog endnu kun tale om
aquakultur, altså retningslinier for dambrug og havdambrug, og at
de er under udvikling. Disse initiativer har været forelagt
International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM)
Standardkomité, med henblik på at udforme nogle internationale
retningslinier for økologiske fisk. Blandt andet på min
foranledning havde IFOAMs standardkomité på deres møde i
december en diskussion af, hvorvidt også "fritgående"
fisk skulle inddrages i disse retningslinier. Holdningen i kommitéen
er positiv overfor dette, og der skal fremlægges et principielt
forslag, som også omfatter fritlevende fisk, på den kommende
generalforsamling i IFOAM.
Codex Allimentarius fremlægger
retningslinier for økologisk landbrug og økologiske fødevarer
til maj, men der indgår endnu ikke fisk eller fiskeprodukter i
disse standarder.
Jeg er af den opfattelse, at nogle af de
erfaringer, der er gjort på andre områder, som eksempelvis
ovenstående, også kunne vise sig at være meget konstruktive i
en dialogorienteret udvikling og miljøtilpasning af
fiskerisektoren.
F.eks. er det interessant at bemærke, at da
Danmark i 1987 som det første land indførte en egentlig
lovgivning for økologisk jordbrug og økologiske fødevarer,
skete det ved, at man stort set overtog de regler og defintioner,
som IFOAM, der er en privat organisation, havde udarbejdet. Derfor
er det ikke uvæsentligt, at IFOAM nu arbejder med en udarbejdning
af retningslinier for håndteringen af fritlevende fisk. Der indgår
i deres overvejelser indtil videre emner som:
- størrelsen og arten og net og trawl,
bifangster, fiskestørrelser, fiskeområder, overfiskede arter,
kontrol, drift og overvågning.
SPØRGSMÅL
& KOMMENTARER:
THYGE JENSEN: Kan det passe, at man ikke har
inddraget energi-siden i disse overvejelser, altså f.eks. hvor
megen energi, der anvendes pr. kilo fanget fisk?
NIELS HEINE KRISTENSEN: Dette aspekt indgår
ikke - endnu, men man vil formentlig forsøge at få det
integreret. Der er bevægelse på området, idet der endnu kun er
tale om opstarten. Derfor er der også netop nu stor mulighed for
at komme til at påvirke de definitioner og regler, der kommer.
Det er f.eks. muligt at gå ad IFOAM-vejen for at sætte præg på
de retningslinier, der kommer ud af deres arbejde. Oven i købet
har organisationen netop nu en dansk formand....
© |