Kurt Bertelsen Christensen, fhv. fisker
Følgende tekst er en kronik, som blev sendt til udvalgte,
landsdækkende dagblade i forbindelse med Folketingets anden
behandling af lovforslaget om en økologisk omstilling inden for
fiskeriet. Kronikken blev aldrig bragt i sin fulde længde, men
argumenterne har optrådt som debatindlæg i Fiskeritidende,
Politiken og Information. (red.)
Folketinget skal i denne uge til anden behandling af
lovforslaget om en økologisk omstilling inden for fiskeriet.
Landsforeningen Levende Hav har været med fra starten og håber,
at den endelige udformning kommer til at svare til intentionerne
med den økologiske omstilling.
I bemærkningerne til loven står der alene udvikling af
miljøskånsomme fangstmetoder og miljøforbedrende metoder inden
for dambrug. Det synes vi er for lidt, fordi loven hedder: fremme
af økologisk fiskeri samt så vidt muligt med henblik på at
opstille tilhørende statsregler og statskontrol i form af et blåt
Ø-mærke.
Sådan en lov kunne være med til at give fiskere, som arbejder
under hensyntagen til havmiljøet og fremtidige generationers
rettigheder til fiskeri, en indirekte økonomisk støtte til
fortsat virksomhed., Indirekte støtte er økonomisk støtte til
fisken, en støtte til fangst, behandling og distribution af fisk
på et økologisk grundlag, det grundlag, som nu skal udarbejdes.
Hav- og dambrugs produktion har intet med fiskeri at gøre.
Økologisk fiskeri
Hvorfor skal fiskeriet nu være økologisk? Det skal det først
og fremmest fordi dá‚át politiske- og fiskeforbrugende
menneske ønsker det. Fiskeforbrugerne, de alt for få, men i
fremtiden mange, vil kun købe fisk, som er fanget, behandlet og
solgt med respekt for økologien. De vil ikke fortsætte med den
direkte erhvervsstøtte til et fiskerierhverv, som kun tænker på
egen overlevelse, herunder et alt for voldsomt indhug i fremtidige
generationers ret til fiskeri. Og det er alvorligt. De sidste 20
års voldsomme teknologiske udvikling, godt hjulpet på vej af støtteordninger,
har ikke tilsvarende øget den samlede mængde af landet fisk.
Forklaringen kunne være støtten til ophugning af de mange
fiskerkuttere, men den holder ikke. Støtten har kun
fjernet, hvad man kunne kalde havets husmænd, fremtidens økologiske
fiskere. Indtil for få år siden havde Esbjerg 300
snurrevodskuttere, i dag er der 15 tilbage, og i stedet har dansk
fiskeri fået bomtrawlere, en u-økologisk fiskeriform som bedst tåler
sammenligning med produktion af 20.000 grise på 10 ha
landbrugsjord. Forbrugerne vil ikke mere, og politikerne bliver
derfor nødt til at opgive den direkte erhvervsstøtte.
Så forhåbentlig betyder den nye økologiske kurs, at
fiskeripolitikken har indset, at fiskerivirksomhed er absolut
naturafhængig og følgelig ikke kan bygges på kunstige politiske
og økonomiske omstillinger. Men vi har et omstillingsproblem. Et
økologisk fiskeri har brug for de mange kuttere, som dagligt
lander deres fangst i mange havne. Men de mange kuttere i de mange
havne er ved at være historie. De bliver hugget op fordi der føres
en naturstridig fiskeripolitik, en politik som tilgodeser og yder
økonomisk støtte til en fiskeindustri, der indbefatter kuttere,
som kun kan overleve under denne industriform.
En økologisk industri?
Flere end 1000 fartøjer er hugget op og nye er på vej. Det
er EU-udviklingen siger fiskerne og fiskeripolitikken, og den
udvikling kan vi ikke gøre noget ved. Men begge parter skulle
bruge mere tid på at synliggøre fiskeriets værdier, i stedet
for at bruge tid på de andre EU-nationer som ikke lever op til
deres løfter. Synliggørelse, dialog og kundeinteresse, dá‚át
er fiskeriets fremtid, for det er den lille fornuftige handling,
som ændrer de stores ufornuft, ikke ordene.
Fiskernes formand Bent Rulle lægger nu også op til kamp imod
økologien. Det kan kun blive en kamp mod vindmøller. Bent Rulle
mener, at alle fisk er økologiske. Han har ret, men økologi er
nu og bliver i fremtiden meget mere end ikke-gift, bl.a. kommer
energien til at spille en afgørende rolle. Og så længe Bent
Rulle holder fast i standpunktet, at al vildt fanget fisk er økologisk,
medvirker han bl.a. til at et projekt som WWF/Unilevers bæredygtige
fisk og økologiske laks fra dambrug om kort tid kan sælges til
fordel for hans medlemmers vildt fangede fisk.
Det kan være uretfærdigt, men han kan ikke ændre ved den
kendsgerning, at forbrugerne i dag, med god grund, foretrækker
det økologiske frem for det uøkologiske.
Bent Rulle synes at fortsætte hvor H.O.A. Keldsen måtte give
op, men idag er hverken bønder eller fiskere naturforvaltere, af
natur. I dag er naturforvalter-rollen desværre ikke medfødt, den
er blevet et alvorligt valg.
Vi er principielt alle blevet naturforvaltere, og en god
forvalter bør ikke skjule de faktiske kendsgerninger. Fiskerne
kan i dag - bedre end nogen andre, og uden at få de store
problemer med sandheden, sige at der er alvorlig ubalance mellem
indsats og udkomme i fiskeriet og at ejendommen: Fiskeflåden, de
mange havne og den store erfaring inden for de mange specialer,
udhules og forringes.
Fiskeriet som kultur forsvinder og tilbage bliver kun skibe,
for kutterne er hugget op, og en højindustri, som har mistet
enhver tilknytning til det levende hav.
En fiskeindustri, som på trods af økonomisk støtte er
fattig, det siger de selv. Men fattigdommen skyldes at man kun tænker
og handler i råvarer og økonomiske marginaler. Der er blevet
opbygget en industri, som reducerer selvstændige havområder som
Østersøen, Nordsøen, Kattegat, Barentshavet til store
vandtanke, som kun bidrager med fisk og ikke andet.
Økologien og de sociale omstændigheder, såsom kystfiskeri og
internationale forhold er industrien uvedkommende, det er en
industri uden fremtid, og den burde vide det.
For industrien køber fisk fra de østlande, der af deres økonomiske
nødvendighed må sælge uforarbejdet fisk til den danske industri
på bekostning af egne arbejdspladser. Disse anti-økologiske indkøb
bliver så indholdet i det slutprodukt, som forbrugerne får
tilbudt.
Dette identitetsløse slutprodukt koster først X antal kroner
i indkøb, og X antal kroner i direkte støtte herhjemme og siden
til de østlande som mister arbejdspladser, det Østeuropa som så
senere skal have støtte til at genopbygge deres ødelagte
fiskerierhverv. Dá‚án industri kan ikke løse økologi-opgaven.
Bæredygtige fisk?
Selv om en af industriens sværvægtere har set hvilken vej
vinden blæser, så er der al mulig grund til at se mistænksomt på
dette nye påhit: Unilever har indgået et samarbejde med WWF om
at få mærket bæredygtige fisk. Kriterierne bliver, at fiskerens
bifangst ikke må bestå af havpattedyr og fugle; han skal fiske
skånsomt og han skal minimere udsmidet.
Men selvfølgelig skal han det, det er anstændig adfærd. Og
anstændig adfærd skal ikke markedsføres, anstændig adfærd bør
være forudsætningen for retten til naturforvaltning i såvel
fangst-, behandlings- som distributionsleddet.
Det har taget mange år, og meget arbejde er udført, for at få
samfundene til at se anderledes på naturudnyttelsen. Unilever har
overhovedet ingen aktier i det arbejde. Nu skal forbrugerne have bæredygtige
fisk, og miljøorganisationen WWF vil blåstemple fisken, men
projektet er ikke noget miljøprojekt, det er et salgsprojekt. Det
er et projekt som vil høste den miljøhistoriske fordel, bare
fiskerne og forbrugerne betaler. WWF burde så hurtigt som muligt
komme ud af det partnerskab og tage kontakt til fiskerne.
For hvorfor skal en havdyrstrategi ikke være den samme som en
landdyrstrategi? WWF ved i dag, at de truede landdyr kun kan
reddes i et samarbejde med de mennesker som lever af og med
dyrene, og ikke ved et partnerskab med dem, som sælger skind og
elfenben.
Økologiske havbrugs-laks?
En anden storindustri har også fornemmet hvilken vej vinden blæser.
Det er den industri, som forarbejder de vildt fangede fisk til
fiskemel og olie for derefter at omdanne det til færdigt
laksefoder. Nu skal foderet være økologisk, mon ikke det bliver
økologisk ved at tilsætte mindre medicin og hormoner?!
I sig selv er produktionen af laks meget problematisk, men i
den følgende situation er fornuften i oprør: Østersølaksen dør
af alderdom, fordi fiskerne ikke har råd til at fange den. (I dag
får en fisker 16-20 kr pr. kg, for 15 år siden fik han 70-100 kr).
Men vi har tilsyneladende råd til at fange vilde fisk,
forarbejde dem til økologisk foder ved at tilsætte mindre mængder
medicin og hormoner, sende dette foder verden rundt, få det
proppet i halsen på bur-laksen og ødelagt lokalmiljøet, få
laksen slagtet og sendt verden rundt og solgt som økologisk fisk
til en pris, som selv de vilde fisk ikke kan konkurrere med, det
er ikke bæredygtigt, det er ikke økologisk, det er uden for
fornuften.
Fiskernes økologiske omstilling
Et økologisk fiskeri kan kun blive et konsumfiskeri, som kan
levere den ægte vare - f.eks en 4 år gammel torsk. Torskens økologi
skal sikres ved lovbestemte økologiske fangst-, behandlings- og
distributionskriterier, som således dækker hele processen fra
hav til bord.
En sådan omstilling vil tage tid for det er ikke så nemt at
blive økologisk fisker, som det er at holde op med at bruge
mindre gift, medicin og hormoner. Men det økologiske landbrug har
vist vejen, fiskere og forbrugere kan også løfte denne opgave.
Nu skal idealister og erhvervsansvarlige fiskere have mulighed
for at få deres fiskeri defineret som naturafhængigt i stedet
for industriafhængigt. De, der gør det, kan sætte det første
spæde forsøg i gang.
Arbejdet bliver så fundamentet i det fremtidige forsøgs- og
udviklingsarbejde, og vil også betyde at udefrakommende ideer og
planer må vente på fiskernes resultater. Og det synes nødvendigt,
fordi et ude- eller ovenfra kommende sæt økologiske kriterier
ikke kan kontrolleres, og kriterier uden kontrol kan ikke skabe
tillid hos forbrugerne.
Virkeligheden i havet, som den nu er kommet til udtryk i
Finansloven, fortæller at nogen vil starte den økologiske
omstilling. Måtte fiskerne, som ikke blev de første, blive de næste,
og måtte de danske fiskere på denne positive måde sætte en ny
dagsorden, også i EUs fiskeripolitik.
Fra: Landsforeningen Levende Hav: Økologisk
Fiskeri -Et debathæfte fra Landsforeningen Levende Hav. |