ØKOLOGISK FISKERI
Debatavis om miljømærkning
Oktober 1998
Inspiration til debat
Den vilde fisk er økologisk - det er de fleste
enige om. Derimod mangler der en afklaring af, hvad et økologisk
fiskeri er. Landsforeningen Levende Hav startede i 1995 denne
debat, der bl.a. førte til, at der på finansloven for 1997 blev
afsat penge til et udredningsarbejde og forsøgsprojekter angående
økologisk, bæredygtigt fiskeri. Vi håber, at avisen kan videreføre
debatten og føre til konkrete bud på, hvad et økologisk fiskeri
kunne være.
God læselyst!
Indhold
En vision for dansk fiskeri
Fiskerne skal levere den fisk
forbrugerne ønsker
Fiskeri-formanden færdig med økologi-snak
God fisk skal sælges som årgangs-whisky
Millioner til miljøet
Ministeren vil gå den økologiske
vej
Forbrugerne ved for lidt om
fiskeri
Moderne fiskeri kan også være
økologisk
Vi
bestemmer selv udviklingen
Økologisk fiskeri er en chance
for konsumfiskerne
Kvalitetsfisk er en mangelvare
Kunderne vil gerne betale ekstra
for økologiske fisk
Mange meninger om fiskeri og miljø
Samtaler i 100 havne
FDB er skeptiske men også
forventningsfulde
Mærkning skal bane vej for bæredygtigt
fiskeri
Økologiske
fisk lever da ikke i bur
EU klar til at arbejde for øko-mærke
Øko-landmænd støtter øko-fiskere
Forbrugerne ønsker friske
kvalitetsfisk
Redaktion: Gunnar Jacobsen, Ole Christian
Eriksen, Knud Andersen, Erik Bjørn Olsen, Jan G. Larsen (JGL),
Kurt B. Christensen, Morten Bonde (MB), Per Henrik Hansen, (PerH.)
og Peder Pedersen (ansvarshavende)
Udgiver: Landsforeningen Levende Hav, Rødspættevej
12, Bønnerup Havn, 8585 Glesborg. Telefon 86 38 63 55. Telefax 86
38 68 58. E-mail: llh@levende-hav.dk
Denne avis er udgivet med finansiel støtte fra
Europa-Kommissionen og Den Grønne Fond. Oplag: 12.500. Produktion
og tryk: Tekst & Data, oktober. 1998.
Tilbage til Indhold
En vision for dansk fiskeri
Af Jan G. Larsen
Vi må have et decentralt marked, hvor hundrede
havne med fem tusinde mindre fartøjer dagligt leverer friske fisk
til forbrugere og lokale fiskehandlere
Der har tidligere været mange flere fisk i
danske farvande. Hvis man ser på historiske beretninger, så kan
man undre sig over, at det engang var muligt for én mand med en
vidjekurv på ryggen og en pigkæp i hånden at træde hundrede
kilo fladfisk op i Ebeltoft vig på en formiddag.
Biologer og fiskere diskuterer til tider, hvor
meget de enkelte bestande er gået tilbage, men uenighederne opstår
mest, når et enkelt fiskeri forsøger at skrue kvoterne op.
Bestandsanalyser er behæftet med usikkerhed -
indrømmet - men de, der påstår, at fiskebestandene har det
godt, taler mod bedre viden.
Forurening og overfiskning
Der er to grunde til at fiskebestandene er gået
tilbage - forurening og overfiskning.
Begge dele er det muligt at gøre noget ved, og
begge dele skal der gøres noget ved. Hvis fiskebestandene kommer
på finne igen, vil det være muligt at genskabe den situation,
hvor alle småhavnene i landet leverer frisk fisk til lokalt
forbrug.
Der er muligt at skabe arbejde for mange flere
fiskere i et meget sundere fiskeri, men det kræver, at
prioriteringsrækkefølgen i dansk fiskeri vendes fuldstændig på
hovedet.
For det første skal man prioritere
hjemmemarkedet. Hvis alle indbyggere i Århus Amt fulgte
levnedsmiddelstyrelsens anbefalinger med hensyn til at spise fisk,
ville det ikke være muligt for Bønnerup, Grenå og Århus havne
at levere fisk nok!
For det andet skal man prioritere
konsumfiskeriet. For øjeblikket må konsumfiskerne stort set tage
det, der bliver til overs, når industrifiskeriet og de store
trawlere, der leverer til fiskeindustrien, har taget, hvad de vil
have.
Få arbejdspladser
Det højest udviklede fiskeri, er det, hvor et
levende produkt, fanget i et passivt redskab leveres og konsumeres
lokalt - efter passende tilberedning selvfølgelig.
Set i det perspektiv er dansk fiskeri p.t. den
rene u-lands økonomi. Man satser på industrifiskeri, der ikke
giver mange arbejdspladser og ikke megen livskvalitet. Et fiskeri
der leverer fiskemel og fiskeolie, som man fremstiller dyrefoder
af. Råvarer der medvirker til, at animalske produkter fra
landbruget bliver urimeligt billige. Hvem køber en torsk, når
man kan købe fem kyllinger i stedet?
Fiskerne saver den gren over, de selv sidder på
ved at eksportere råvarer til landbruget. Og for at føje spot
til skade fjerner industrifiskeriet og det industrielle fiskeri en
del af livsgrundlaget for det kystnære konsumfiskeri.
Traditionelt fiskeribiologisk set svarer et tons
industrifisk kun til få kilo torsk. Hvis man får mere ud af at
fiske et tons skidtfisk, så skulle det jo være i orden. Men
regnestykket holder ikke, hvis man ser på hele økosystemet.
En torsk svømmer ikke rundt i sterilt saltvand.
Al den energi, der løber "forbi" for eksempel torskene
i fødekæden, er jo med til at opretholde hele det umådeligt
komplicerede system af liv, som torsken er en del af.
Visionen for et fiskeri må være er decentralt
marked, hvor hundrede havne med fem tusinde mindre fartøjer
leverer frisk dagligfisk til forbrugere og lokale fiskehandlere.
Det er absurd at køre fisk fra Hanstholm til Køge, når man
kunne have fanget de fisk lige ude i bugten.
I anden række må komme fiskeri til
fiskeindustrien. Frysning er en udmærket måde at bevare fisk på,
og svingninger i forsyningssituationen eller forbruget kan fint
opsuges af videre forarbejdning. Bare lad være med at kalde det
"forædling". Det ædleste produkt det er muligt at
skaffe sig fra danske farvande, er en levende skrubbe!
Industrifiskeri i tredie række
I tredie række kommer industrifiskeriet. Det
kan ikke afvises, at der er god fornuft, ogsåøkologisk set, i at
sende store skibe langt til havs og høste industrifisk til olie
og mel, men det må ikke være på bekostning af de mindre
decentrale fiskerier.
En forudsætning for et sundt fiskeri er sunde
bestande. Det vil i de fleste tilfælde sige større bestande. En
af grundene til fiskebestandenes sørgelige tilstand er
forureningen. I nogle tilfælde er iltsvind så alvorlige, at de
direkte slår fiskene ihjel, men langt den alvorligste virkning
opstår, når fiskene over længere perioder stresses af lave iltværdier.
Forureningen har også direkte og indirekte virkninger på
fiskelarvens udvikling fra æg til voksen fisk. Forureningen kan
fiskerne ikke gøre meget ved direkte, men hvis fiskerne fejer for
egen dør og tager sig sammen til at få gjort noget ved det
destruktive fiskeri, der ødelægger bund og fiskepladser og ved
overfiskning af bestande, der i forvejen kører på alt for lavt
niveau, vil det være meget nemmere for fiskere og forbrugere og
alle gode kræfter, der arbejder for et bedre havmiljø at optræde
samlet og stille krav i forhold til at stoppe havforureningen.
Industrifiskeri er fiskeri efter industrifisk
eller skidtfisk til industri. Industrielt fiskeri er fiskeri efter
råvarer til fiskeindustrien, overvejende frostvarer.
Jan G. Larsen er næstformand for
Landsforeningen Levende Hav.
Tilbage
til Indhold
Fiskerne
skal levere den fisk forbrugerne ønsker
Jan G. Larsen
Økologisk fiskeri er en aftale mellem
forbrugere og fiskere
Hvis forbrugerne efterspørger rødspætter, så
fanger fiskerne rødspætter, hvis forbrugerne vil have sildehajer
eller konksnegle, så får de det, og hvis de vil have økologiske
fisk, så kan dansk fiskeri også levere økologiske fisk.
Dansk fiskeri har altid været fleksibelt og i
stand til at omstille sig fra det ene fiskeri til det andet. Økologisk
fiskeri er simpelthen en aftale mellem forbrugeren og fiskeren om,
hvordan man fanger fisken. Hvis forbrugeren er villig til at
betale (og det er der meget, der tyder på, at han/hun er), så er
der selvfølgelig et antal fiskere, der kan tilpasse deres
fiskemetoder til et økologisk fiskeri.
Naturens orden
Grundlæggende drejer økologien sig om, at man
producerer sine varer på en måde, der er så meget i
overensstemmelse med naturens orden som muligt. Det, der tæller,
er ikke så meget, det man gør ved fisken, som det man ikke gør.
I det økologiske landbrug er de væsentligste krav, at man
undlader at bruge sprøjtemidler og kunstgødning. I det økologiske
fiskeri undlader man brug at hårdhændede metoder, der er til
skade for havmiljøet, og man søger at begrænse forurening og
energiforbrug.
Det, at spise fisk fanget i et garn eller andet
faststående redskab, er formodentlig den mest miljøvenlige måde,
man overhovedet kan dække sit behov for protein fra dyr på vore
breddegrader. En fisk, der svømmer rundt i havet, er selvfølgelig
økologisk. Den indgår i naturens kredsløb, og ingen har
foretaget sig noget som helst miljøbelastende for at anbringe den
der. Men man kan fjerne den indbyggede økologiske kvalitet fra
fisken ved at fange og forarbejde den med uøkologiske metoder. En
økologisk fisk er en fisk fanget ved et økologisk fiskeri.
Danske forbrugere er bekymrede for miljøtilstanden
i havet: Både for den forurening, der stammer fra land og for
virkningerne af et hårdhændet fiskeri. På trods af "spis
fisk"- kampagnen er der en risiko for, at forbrugerne efterhånden
vender sig bort fra fiskeprodukter. Det er allerede sket i
England, hvor nogle grupper mener, at et fiskeboycot kan
"redde Nordsøen".
I stedet bør man tilbyde forbrugerne et
produkt, som man kan garantere er fanget på en ordentlig måde,
og så selvfølgelig bede forbrugerne betale, hvad det koster.
Fiskerne bør gå ind i diskussionen om, hvad et økologisk
fiskeri er og slutte op om kravet om et statskontrolleret blåt økomærke
til vildfangede fisk. JGL
Tilbage til Indhold
Fiskeri-formanden
færdig med økologi-snak
Mens fødevareministeren og EU-kommissæren for
fiskeri begge tager del i debatten om økologisk og bæredygtigt
fiskeri, er erhvervets førstemand mere forbeholden.
Formand for Danmarks Fiskeriforening,
fiskeskipper Bent Rulle, har ikke ønsket at give et interview til
denne avis.
- Vi har drøftet økologi i udvalget under
Strukturdirektoratet. I udvalgets rapport kan man læse, hvad der
er at sige om den sag. Jeg mener, spørgsmålet er uddebatteret,
siger Bent Rulle, og henviser til en rapport, som
Strukturdirektoratet netop har udgivet under titlen: Rapport vedrørende
Aktionsplan for bæredygtig produktion inden for fiskeriet og
akvakulturerhvervet.
Tilbage til Indhold
God fisk
skal sælges som årgangs-whisky
Morten Bonde
Den økologiske fisk bør mærkes allerede på
havet, foreslår fiskeskipper Ole Christian Eriksen. Hoteller og
restauranter er parate til at betale ti pct. mere for dagfriske
fisk, viser en ny undersøgelse
Har man bekostet en single malt whisky, kan man
være vis på, at hele flaskens indhold er tappet fra et og samme
destilleri. I modsætning til blended whisky er den ikke blandet
med destillater af ringere kvalitet. Har man virkelig flottet sig,
står der ikke kun single malt på etiketten, men i stedet single
single malt. Så er man den heldige ejer af en flaske, hvis dyre
dråber alle er tappet fra et og samme fad.
På samme måde foreslår fiskeskipper Ole
Christian Eriksen, Lild Strand, at friskfangede økologiske fisk
skal mærkes.
- Den gode fisk, der for eksempel er fanget i
snurrevod og landes samme dag som den hives op af vandet, bør mærkes
allerede på havet eller med det samme, den kommer i land. Et mærke
på kassen skal angive arten, kassens vægt, antallet af fisk i
kassen, bådens navn, nummer og hjemsted, hvor den er fanget, med
hvilket redskab og hvornår. På den måde sikrer man, at kassen
indeholder fisk, der er økologiske og ikke er blevet blandet med
fisk af en dårligere kvalitet, siger Ole Christian Eriksen, der
selv fisker fra Lild Strand med snurrevod og garn fra 10
BRT-kutteren Bulbjerg.
Friske fisk
Han går som regel ud tidligt på dagen og
kommer hjem allerede om aftenen. Alligevel må han konstatere, at
hans fisk ikke får samme hurtige behandling på land, som den får
til havs. Den bliver først kørt på auktionen i Hanstholm om
morgenen. Og derfor når den at tabe både i pris og kvalitet,
mener Ole Christian Eriksen.
- Den dagfriske fisk skal hurtigere ud til
forbrugerne, end den kommer i dag. Jeg kunne for eksempel
forestille mig, at vi her fra vores lille plads udbød en last til
salg over Internettet med det samme, den blev landet. Måske
skulle vi oprette samlecentraler, der kun samler fra de små
pladser og fra de små både, der driver det kystnære fiskeri. På
den måde kunne vi undgå for mange fordyrende mellemled og sælge
fisken til priser, der kan konkurrere med traditionelle
fiskepriser, også selvom de økologiske fiskere fik 20 procent
mere, siger Ole Christian Eriksen.
Han mener, at det er altafgørende for en mærkningsordning,
at der indføres et kvalitetsmærke, som ikke kan misbruges. Selv
er han med i en arbejdsgruppe, der er i gang med at udvikle nogle
kriterier for økologisk fiskeri. Gruppen håber at kunne lancere
et økologi-mærke, som garanterer forbrugerne at fisken er fanget
med skånsomme redskaber og landet indenfor et bestemt tidsrum
efter at den er fanget.
Pengene værd
Ole Christian Eriksen er ikke i tvivl om, at de
danske forbrugere er parate til at betale en lidt højere pris for
en fisk, der er af en bedre kvalitet end den, der er gængs på
markedet i dag. Og han får medhold fra en ny rapport skrevet som
hovedopgave ved HD-afsætning på Aalborg Universitet.
Rapporten indeholder udskrifter fra interview
med køkkenchefer, økonomaer og ejere på en række restauranter
og hoteller fordelt over hele landet. Stort set alle de
interviewede kunne tænke sig at købe økologiske fisk, hvis de
ikke blev dyrere end fisk er i dag. De fleste ville også give 10
procent mere for en fisk, der var landet indenfor et døgn, og som
ikke var blevet mast i for eksempel et trawl. Netop fordi hoteller
og restauranter er på forkant med at benytte nye råvarer og nye
tilberedningsmetoder, er der stor sandsynlighed for, at den økologiske
tendens vil brede sig til de private forbrugere, konkluderer
rapportens forfatter, Pernille Græsbøl Eriksen. Gruppen af
forbrugere, som vil købe økologisk/bæredygtig fisk, er i
fortsat vækst og ser ud til at blive »trendsættere«. Derfor
vil det være en meget stor mulighed at satse på disse trendsættere,
som kan markedsføre den økologiske fisk overfor en bredere kreds
af forbrugere, skriver hun.
Markedsføring
For at fisken skal kunne sælges som økologisk,
skal forbrugerne oplyses om, at der findes forskellige kvaliteter
af fisk, mener Ole Christian Eriksen.- Den gode fisk kan for
eksempel markedsføres fra en fiskebil, der kører gennem landet
og oplyser om fangstmetoder, miljøhensyn og forarbejdning, siger
han. Forfatteren af rapporten slår fast, at det er vigtigt at
kommunikere fordele ved det økologiske produkt ud til
forbrugerne. Det behøver ikke at koste dyr reklameplads på TV2
eller dyre helsides annoncer i de landsdækkende aviser. Man kan
for eksempel skabe opmærksomhed om økologisk fisk gennem
debatprogrammer i tv i udsendelser som Fak2eren, Rapporten,
Boomerang og andre, hedder det i rapporten.
Et af disse tv-programmer bragte sidste forår
en udsendelse om økologisk kaffe. Udsendelsen har gavnet det
private hollandske kaffefirma, Max Havelaar, der med sit navn og
image står inde for, at de bønder i den 3. verden, der har høstet
kaffen, arbejder under rimelige forhold og får en anstændig løn.
Max Havelaars salg er de seneste år steget kraftigt.
Tilbage til Indhold
Millioner
til miljøet
Morten Bonde
13,1 millioner kroner fra Fødevareministeriet
venter på at blive brugt af private med interesse for økologisk
fiskeproduktion. En del af beløbet er afsat til at udvikle bæredygtigt
fiskeri. Resten er forbeholdt hav- og dambrugserhvervet.
Pengene uddeles over tre år til private, der
sender ansøgninger om støtte til konkrete projekter.
Projekterne skal gerne omhandle mere end ét af
de følgende tre elementer:
* hensynet til det samlede havmiljø
* hensynet til den enkelte målarts
overlevelsesevne
* hensynet til det omgivende miljø ved brug af
ressourcer og fremmedstoffer i produktionen fra hav til bord.
De tre elementer er opstillet af et bredt udvalg
under Strukturdirektoratet.
Fire forslag
Strukturdirektoratet hører under Fødevareministeriet.
Udvalget har allerede i dag stillet fire forslag til konkrete
projekter, som udvalgsmedlemmerne på forhånd anbefaler:
* Forsøg med økologisk mærkning af fisk og
fiskeprodukter på lokalt eller regionalt plan
* Systemer, der kan gøre det muligt at spore
det enkelte fiskeprodukt tilbage til fiskens oprindelse og dens
vej gennem forarbejdningssystemet. Et sporingssystem er nødvendigt,
hvis der skal indføres en mærkningsordning for økologisk
fiskeri.
* Forskellige former for bæredygtigheds-regnskaber,
for eksempel et energi-regnskab for sammenhængen mellem redskaber
og energiforbrug på fangstværdi eller et regnskab, der viser de
enkelte målarters status
* Et projekt, der undersøger, hvordan fiskerne
selv definerer bæredygtighed. Projektet kunne være med til at gøre
fiskerne mere bevidste om bæredygtighed. Samtidig kunne det give
omverdenen et mere positivt syn på erhvervet Udvalget under
Strukturdirektoratet har valgt at nedsætte en såkaldt
ekspertgruppe, der skal vurdere de enkelte ansøgninger.
Medlemmerne af ekspertgruppen er endnu ikke udpeget.
Tilbage til Indhold
Ministeren
vil gå den økologiske vej
Morten Bonde
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen er
positiv overfor mærkning af fisk - uanset om
fiskeriorganisationerne er skeptiske
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) er
positiv overfor at indføre mærkning af fisk, når det er muligt
at opstille troværdige kriterier for et bæredygtigt fiskeri.
Det siger ministeren i sit svar på en række spørgsmål,
som Økologisk Fiskeri har stillet ham.
- Mærkning og anden oplysning til forbrugerne
om fødevarer er noget, jeg finder meget vigtigt. Jeg er tilhænger
af, at også fisk skal mærkes. Men det skal selvfølgelig være på
et troværdigt grundlag. Når et sådan grundlag er til stede, vil
jeg være positiv overfor at fastlægge konkrete ordninger,
udtaler Henrik Dam Kristensen.
Rapport
Han henviser til en netop offentliggjort rapport
om bæredygtighed i fiskeriet og i hav- og dambrugserhvervet.
Her har et bredt sammensat udvalg under
Strukturdirektoratet vurderet, at det i dag er vanskeligt at
opstille præcise kriterier for økologisk/bæredygtigt fiskeri.
Af samme grund anbefaler udvalget ikke, at der
indføres en økologisk mærkning af fiskeriet her og nu. Til gengæld
anbefaler udvalgets medlemmer, at der sættes forsøg i gang med
at mærke økologisk/bæredygtig fisk og fiskeprodukter i mindre
omfang.
- Det er vigtigt at arbejde videre med, hvordan
vild fisk kan mærkes på en klar og veldefineret måde overfor
forbrugeren, siger Henrik Dam Kristensen, der opfordrer fiskeriets
organisationer til at gå ind i en dialog om mærkning.
Ministerens opfordring bliver ikke modtaget lige
positivt hos alle landets fiskere.
Blandt andet har formand for Danmarks
Fiskeriforening, Bent Rulle, ikke ønsket at lade sig interviewe
til denne avis om økologi og bæredygtighed i fiskeriet.
Men fødevareministeren understreger, at han er
positiv overfor at indføre en mærkningsordning for fisk når
grundlaget er til stede - uanset om fiskeriets organisationer er
skeptiske.
Rød tråd i fiskeripolitik
Fødevareministeren fremhæver i øvrigt, at bæredygtighedshensynet
går igen som en rød tråd i dansk fiskeripolitik.
- Både på EU-plan og i den nationale
regulering arbejder vi i en lang række sammenhænge på at sikre
og øge fiskeriets bæredygtighed. Som eksempler kan jeg nævne
den stramme kontrol og overvågning af industrifiskeriet og
indarbejdelsen af forsigtighedsprincippet i fiskerirådgivninge og
kvotefastsættelse, siger Henrik Dam Kristensen.
Tilbage til Indhold
Forbrugerne
ved for lidt om fiskeri
Peder Pedersen
Danskerne har svært ved at forstille sig et
produkt, som endnu ikke findes på butikshylderne
Forbrugernes holdninger til bæredygtigt fiskeri
og økologisk fisk, kan man læse om i en rapport fra en undersøgelse
fra MAPP Centret i Århus og Norges Fiskerihøgskole i Tromsø.
Konklusionerne fra rapporten er at forbrugerne:
- Ved meget lidt om havmiljø og om hvordan
fiskeriet fungerer.
- Er positive overfor økologiske fødevarer med
en troværdig kontrol.
- Har svært ved at forestille sig økologiske
fisk, men fisken skal være frisk.
At forbrugerne ikke ved ret meget om havmiljø
og fiskeri, kan vel næppe overraske, når man tager i
betragtning, hvor forsvindende lidt disse emner fylder i den
daglige informationsstrøm, man som forbruger bombarderes med.
Havde man derimod spurgt om, hvad salmonella er, havde forbrugerne
sikkert på anden vis kunnet svare for sig. Forbrugernes positive
holdning til økologiske fødevarer kan vel næppe heller være en
overraskelse al den stund, at vi nu på 5. år må foretage massiv
import af økologiske landbrugsvarer for at dække efterspørgslen,
selv om der hvert år kommer mange nye økologiske landmænd.
Det er svært for forbrugeren at forestille sig
en økologisk fisk, kan man læse i rapporten. Og hvad så, kunne
man spørge, der er jo hidtil ingen, som har defineret kriterier
og forsøgt at sælge en økologisk fisk. Selvfølgelig har
forbrugeren svært ved at forestille sig noget, som endnu ikke er
på hylderne i butikken. Rapporten er til tider, med sine citater,
morsom læsning, men det er spørgsmålet om ikke den økologiske
fisker hellere skulle se på, hvordan de økologiske landmænd har
markedsført deres produkter, nemlig med henvisning til miljøet
uagtet at forbrugeren køber varerne af hensyn til egen sundhed.
Tilbage til Indhold
Moderne fiskeri kan også være økologisk
Leif Hansen
Økologisk fiskeri behøver ikke at foregå som
i gamle dage med små fartøjer fra små havne, mener en
fiskeskipper, der selv fisker med en 20 BRT snurrevodskutter
De blå trækuttere i den lokale havn er en del
af den danske kulturarv, som vi bør værne om. Men et mere økologisk
fiskeri i fremtiden betyder ikke nødvendigvis, at danske fiskere
igen skal fiske med små både fra lokale havne. Man kan nemlig
stille spørgsmålstegn ved, om det altid er de små snurrevods-
og garnbåde, der er mest miljøvenlige. Man kan sagtens
forestille sig, at for eksempel not-fiskeriet og fiskeri med for
eksempel flydetrawl fra større fartøjer kan være ligeså skånsomt
mod miljøet, hvis man regner brændstof-forbruget med.
Svær sag
Det er vanskeligt at tale om et økologisk
fiskeri. En del af de danske fartøjer fisker med mere miljøvenlige
redskaber end andre. Men havet vi fisker i omkranser ikke kun
Danmark. Alene vores nærmarked for ferskfisk omfatter en stor del
af EU. Og derfor vil det være rigtigt at sammenligne de danske
fiskemetoder med de metoder, der bruges i de lande, hvor vi afsætter
vore produkter.
Og mens dansk fiskeri for nogle år siden sled
mere på miljøet end fiskeriet fra andre europæiske fartøjer,
kan størstedelen af den danske flåde i dag næmest betegnes som
økologisk i forhold til international standard. Hvis hele den
danske flåde lagde om til snurrevods- eller garnfiskeri, fordi
det regnes for mest miljøvenligt, ville Danmark få svært ved at
klare sig i konkurrencen på det internationale marked for fisk.
Og det ville være svært at sikre en løbende forsyning.
Fisken, som fanges af de små garnbåde og
snurrevodskuttere, er ikke nødvendigvis den fisk, der har den højeste
kvalitet, når den når frem til køledisken. Det er nemlig ikke
kun fangstmetoderne, der afgør fiskens kvalitet. Moderne
opbevarings- og forarbejdningsmetoder er afgørende for at sikre
et produkt af højeste klasse. Derfor er der, som situationen er i
dag, ingen garanti for, at et kvalitets- eller økologimærke vil
sikre de små havnemiljøers overlevelse. Så hvis et blåt/grønt
mærke skal være med til at sikre fremtiden for vores små
havnemiljøer, skal både opbevarings- og forarbejdnings- og
salgsvirksomhederne i de små havne hele tiden udvikle sig for at
levere et bedre og bedre produkt. På den måde er der en chance
for at bevare et stykke dansk kultur og et godt dansk nærmiljø.
Leif Hansen er skipper i Grenå
Tilbage til Indhold
Vi
bestemmer selv udviklingen
Kurt B. Christensen
Siden 1972 har EU ydet en betydelig direkte økonomisk
støtte til dansk landbrug og fiskeri, men der er tegn i sol og måne
på, at den direkte støtte udfases, for at blive afløst af en
indirekte støtte
Når man i dag på fiskerihavnene spørger, om
man savner de mindre kuttere og det liv, der foregik omkring det
fiskeri, er svaret: "Jo det gør vi da, men det kan vi ikke gøre
noget ved - det er udviklingen!"
Hvad er det for en udvikling, vi ikke kan gøre
noget ved?
Når fiskerne ved Aralsøen i Kasakstan i dag må
bruge joller fra kysten, så kunne man fristes til at tro, at det
er en naturbestemt udvikling, men det er ikke tilfældet. Fiskerne
må fiske fra joller, fordi landbruget bruger vandet, før det når
til Aralsøen, og derved udtørres søen. Havnene er uden vand, og
kuttere på 100-300 tons ligger i dag på den udtørrede søbund.
Vi ved ikke, om politikkerne i 50'erne var klare over, at deres
storstilede kunstvandingsplaner ville betyde dødsstødet for
fiskeri med store kuttere på Aralsøen 30 år efter, men dengang
havde det nu forhenværende Sovjetunionen mere behov for hvede og
bomuld end fisk fra Aralsøen. Derfor besluttede man at bruge
vandet til landbrug uanset konsekvenserne for Aralsøen. I dag ved
alle med indsigt i problemstillingen omkring søen, at 50'er
beslutningen var uhensigtsmæssig for både fiskeri og landbrug,
og at det er en stor og meget kostbar opgave at få vendt
udviklingen - men det er nødvendigt.
Den europæiske fiskeripolitik har i de seneste
20-30 år tilgodeset en udvikling mod større og færre fartøjer.
Vi ved ikke, om udviklingen har været tilsigtet - det må
politikkerne og historikerne slås om - nu er det vigtigt at få
afklaret, om nutiden beslutningstagere finder udviklingen ønskværdig.
Meget tyder på, at det gør de ikke. Den direkte erhvervsstøtte
til ophugning, oplægning, ombygning, nybygning, konsulenter,
redskaber, fiskeprodukter etc. har ikke ført til den ønskværdige
situation. Der er blevet færre fisk i de europæiske farvande, færre
som får deres indkomst fra fiskeriet, og vi har fået tomme havne
- blot for at nævne nogle få af de mange kedelige konsekvenser.
De europæiske fiskeriansvarlige mener i dag, at
der må gøres noget for at få vendt udviklingen, så bl.a. det
kystnære fiskeri ikke helt forsvinder. Og vi mener, at det er en
af grundene til, at Landsforeningen Levende Hav har fået økonomisk
støtte til projektet ECOast Fish. Lægger man hertil omverdenens
pres på EU for at få fjernet den direkte erhvervsstøtte på fødevare-produktionen,
så er det måske forklaringen på, hvorfor en havpolitisk
foreningen som Levende Hav kan opnå støtte til formål, der kun
indirekte støtter kystfiskeriet, havmiljøet og en forbedret
ressourceforvaltning.
Hvorfor ikke støtte kystfiskeriet gennem
fiskernes egen organisation, Dansk Fiskeriforening? Vi tror, at
det bliver svært, så længe Dansk Fiskeriforening bruger
offentligt finansierede konsulenter på at få projekteret en ny
bomtrawler og derefter deres tid på at få hentet ca. 2,4 mill.
kr. hjem i støtte til samme nybygning - samtidig med - at
kystfiskerne har brug for foreningen og konsulenternes tid til at
få fjernet bomtrawlerne fra de havområder, som kystfiskerne skal
leve af.
Landsforeningen Levende Hav er en lille
forening, der er aktiv omkring en ny udvikling for Aralsøen og
omkring en økologisk udvikling af fiskeriet. Begge aktiviteter støttes
af offentlige og private midler.
Kurt B. Christensen er formand for
Landsforeningen Levende Hav.
Tilbage til Indhold
Økologisk
fiskeri er en chance for konsumfiskerne
Gunnar Jacobsen
Fangstmetoderne bør være afgørende for, om en
fisk kan opnå det økologiske mærke
Øko-fiskeri kunne være interessant for en del
af konsumfiskeriet, men det kræver, at vi får nogle klare regler
at forholde os til. Bliver de svære at leve op til, vil
interessen selvfølgelig ikke være så stor, men er salgsprisen
for økofisk tilsvarende høj, vil der altid være interesse.
Indenfor fiskeriet skal vi have et regelsæt, vi kan tage stilling
til og så kan enhver fisker gøre op med sig selv, om det har
hans interesse, og om det er muligt at leve af.
Vi går ud fra, at den vilde fisk er økologisk,
da den gennem vandet ikke er udsat for mere forurening, end de økologiske
dyr er gennem luften gennem syreregn, radioaktivt nedfald etc., og
fisken har ikke gennem føden fået vækstfremmere, antibiotika,
stråforkortere og lignende, som bliver brugt til den almindelige
opvækst i dag.
Det vil derfor være fangsten, der gør, om en
fisk kan blive økomærket. Reglerne skal nok gå ud fra udsmid af
ubrugelig bifangst, brændstofforbrug og tab af grej, der fisker
videre. Udsmiddet vil altid forekomme i større eller mindre grad
og kan ikke reguleres væk. Det vil altid blive et spørgsmål om
den enkelte fiskers samvittighed, for vi kender jo alle en måde
til at omgå en regel. Hvis maskerne bliver for store er et
gammelt dæk i løftet en god hjælp eller garnet bliver skiftet
ud med et stift garn, der ikke åbner maskerne så meget. Hvorfor
bomtrawlerne for eksempel vil have 80 mm masker i trawlet, forstår
jeg ikke, da slæbefarten er 5 - 7 knob, og så er trawlet så hårdt
spændt ud, at det ikke sorterer alligevel. Udsmiddet i dag for
bomtrawlere er i følge en EU-financieret rapport fra Holland med
hjælp fra tyske, belgiske og engelske institutioner opgjort til
(i den sydlige Nordsø) 270.000 tons fisk og 120.000 tons bunddyr
pr. år.
Teknikken
Et andet problem er, når grejet bruges til en
anden målart som f.eks. åletrawl til torskefiskeri eller
hummertrawl til søtunger. For nogle år siden hørte jeg en
kollega sige, at de ikke ville være med til et fiskeri, fordi løftet
var så fuld af undermålstunger, at den ikke kunne løftes ud
over siden med håndkraft, så samvittigheden er ikke død hos
alle fiskere.
Sorteringen af fisk, efter at de er kommet
ombord, betyder også meget, da undermålsfisk og evt. fredede
arter kan genudsættes levende, hvis de hurtigt bliver sorteret
fra. Kvaliteten bliver også betydeligt bedre efter sortering, når
søstjerner, skaller og søpindsvin ikke ligger og rovser i
paunerne sammen med fiskene.
Kan vi bare undgå at få undermålsfisk ombord,
ville det hjælpe på bestanden, og hvis det var indenfor alle
fiskerier måske endnu så meget, at vi kunne undgå kvoter.
At en bestand kan genopbygges ved et fornuftigt
fiskeri har vi set i det vestlige Kattegat og nordlige Bælthav,
hvor rødspættebestanden forsvandt efter en hård isvinter i
1979. Området er bomtrawlfri zone, og vi ser ikke mange
hummertrawlere. Bestanden er langsomt blevet bedre, og i dag er
fiskeriet næsten på højde med det først i 1970erne.
Energi
Med dieselforbruget har snurrevod og garnbåde
en fordel, da de ikke er afhængig af stor trækkraft og kan klare
sig med mindre motorer, men hvis fisken skal ilandbringes indenfor
et vist antal timer for friskhedens skyld, vil det koste ekstra
forbrug ved den ekstra sejlads. Mine kolleger på Nordsøen kan
nok fiske økologisk, men friskheden kan aldrig blive så god som
det kystnære fiskeri, da vi normalt har et døgns sejlads til
fiskepladsen. Turen bliver gerne 12 - 15 dage, og fisken er af god
kvalitet, men selvfølgelig ikke superfrisk. Vi har for nogle år
siden, da vi havde et møde med vores eksportører spurgt, om vi
skulle holde fangsten fra den sidste dag eller to separat, men de
ville ikke garantere os større priser for ekstra friskhed, så
det blev ikke til noget.
Moral
Problemet med tabt grej, der fisker videre, er
især indenfor garnfiskeri, og det er blevet værre indenfor de
senere år, fordi bådene bruger flere og flere garn især i
pighvarresæsonen, hvor enkelte både har 2.000 til 2.500 garn i
vandet, som gerne skal stå i 10 - 14 dage. Det er uoverskueligt,
og når en flok bomtrawlere så har været igennem garnene på
kryds og tværs, er der blandet en giftig cocktail for de fisk,
der er i det område i lang tid. Garnfiskeri på vrag er også et
sted, hvor der bliver mistet garn, hvilket gør, at nogle vrag i
dag ikke tiltrækker fisk som før.
Om der er andre ting, der skal med i de regler,
der skal bruges og hvem, der skal prioritere, hvad der er vigtigt,
ved jeg ikke, men det må nok især være kunderne, da det er dem,
der vil blive afkrævet ekstra for et Økomærke.
Gunner Jacobsen er fiskeskipper på E230 Merkur
Tilbage
til Indhold
Kvalitetsfisk
er en mangelvare
Gert Jørgensen
En kok efterlyser sammenhæng mellem pris og
kvalitet på fisk
Nogle
gange kan min japanske chef ikke forstå os rundøjede langnæser.
Han kan ikke forstå, når fiskemanden afleverer
fisk, som er af en underlødig kvalitet, uden at blinke eller sige
undskyld, inden han tager fisken retur. Han forstår ikke, at man
i den grad kan tabe ansigt uden at lade sig mærke med det.
Når man som restauratør i Danmark bestiller
fisk, så bliver de bragt ud i meget forskellige kvaliteter, og i
vores lille japanske restaurant har vi set dem alle. Pighvarren,
der har fået mere end en beskidt tanke, med grå gæller, tågede
øjne, og med slimlaget hængende på i størknede kager.
Vi har også set dens friske fætter, som desværre
er jokket på, eller slået af de store kæder fra et trawl, så
blodet er trukket ud i kødet, og måske endda med knækket rygsøjle
og dermed også bensplinter, som har perforeret kødet.
Det sker selvfølgelig også, at man vinder i
lotteriet, og får den Vesterhavspighvarre der, når man løfter
den op i snuden, står ud i luften, stiv som et bræt, og hvor kødet
er svagt gennemsigtig og fast.
Inden for de sidste par år er der dukket en ny
type op: Pighvarre og helleflyder fra norske havdambrug, fisk med
gode gæller og klare øjne. Kødet derimod er underligt og
slasket, og når man vasker spækbrædtet efter fileteringen,
ligger der små fedtperler på vandet.
Prisen er den samme, 100 - 130 kr. pr. kg plus
moms.
Det samme gør sig gældende for alle andre fisk
med undtagelse af laksen, qua den intensive opdrætning i
havdambrug, så intensiv, at den er faldet markant i pris, i øvrigt
i takt med at den vilde bestand er blevet mindre og mindre, dels
p.g.a. klimaforandringer, og dels p.g.a. forurening fra bl.a.
havdambrugene!
Kvalitetsfisk
For et par år siden var jeg på fiskemarked i
Tokyo, og jeg må sige, at der kan vi ikke følge med hjemme i
Varde.
Det var simpelthen til at blive glad i hovedet
af.
Hvis ikke fisken var levende og svømmede rundt
i store kar, så lå den på is, ordnet efter størrelse og
kvalitet, og alle sammen liggende på samme side, og med hovederne
pegende i samme retning.
Alle, der arbejdede med fiskene, behandlede dem
yderst nænsomt, løftede dem op med begge hænder og lagde dem
ned. Det kan selvfølgelig også betale sig, når man deler fisken
i 1. 2. og 3. kvalitet, og hvor prisforskellen mellem de
forskellige kvaliteter er markant.
F.eks. koster en 3 kg red snapper i fejlfri
stand ca. 1000 kr. men kun ca. 150 kr. hvis blot et skæl mangler.
Vi behøver selvfølgelig ikke gå til sådanne yderligheder
herhjemme, men bare almindelig sund respekt for vore hjemlige -
friske - fisk ville ikke skade.
Det er da også med det i baghovedet, at vi med
spænding følger tiltaget til at lancere "den økologiske
fisk", altså fisk, der er garanteret frisk, taget med skånsomt
grej, og siden behandlet med respekt. Desuden med et nyt og bedre
distributionsapparat, der kører som smurt og med færre
mellemled, end vi har i dag, så man undgår, at fisken skifter hænder
3 - 4 gange inden den ligger i restaurationen eller hos
fiskehandleren.
Gert Jørgensen er kok på restaurant Gimza i København.
Han er født og opvokset i Varde og har før karrieren som kok
sejlet med snurrevådsbåd fra Esbjerg og med linebåd fra Færøerne.
I læretiden på restaurant Gimza har han to gange været på
studietur i Japan, og har sammen med en kollega skrevet en kogebog
om fisk.
Tilbage
til Indhold
Kunderne
vil gerne betale ekstra for økologiske fisk
Jan G. Larsen
Ti ud af tolv forbrugere er villige til at
betale merpris, hvis de blot får oplysninger om, hvad økologisk
fiskeri indebærer
"Økologiske fisk?
"Det lyder da som en god ide. Jo jeg vil
godt tage hensyn til miljøet, hvis kvaliteten også er i
orden".
Jette Søndergård Petersen, enlig mor fra
"i omegnen af Grenå", er på havnen for at købe fisk
til sig selv og to små børn. Hun henter sine fisk på havnen,
fordi de er billigere end oppe i byen. Hun køber fisk, når hun
kan komme forbi havnen og køber i øvrigt økologisk, når hun
synes, hun har råd.
Gert Hafez er på trods af sit eksotiske
efternavn fra Kassel og i færd med at læsse to dryppende kasser
iset fladfisk på taget af sin store Audi. Da han først har forstået,
hvad spørgsmålet drejer sig om, er han meget entusiastisk. Han
vil bestemt foretrække at købe fisk med en miljøgaranti.
Om det ville få ham til at spise mere fisk? Nej
"unmöglich", når han og familien hvert efterår holder
to ugers ferie på Djursland, spiser man i forvejen kun fisk og
helst en ny slags hver dag. Men på eksportmarkedet til det miljøbevidste
Tyskland vil en miljømærkningsordning, eventuelt med oplysning
om, hvem der har fanget fisken og hvor og hvornår, være en
"vunderbares koncept". Man er på vej hjem og inden
aften vil indholdet af de to drypende kasser på taget ligge i
fryseren hjemme i Kassel.
Oplys kunderne
Avisens udsendte medarbejder har tilbragt en
formiddag på Grenå havn og spurgt fiskekøberne om økolgiske
fisk. Hvis man spørger, hvad en økologisk fisk er, bliver folk
selvfølgelig forvirrede. Men hvis man fortæller fiskekunder, at
Landsforeningen Levende Hav arbejder med en miljømærningsordning,
der sikrer, at fisken er fanget på økologisk set forsvarlig vis,
er de absolut positive. Af de 12 adspurgte personer ville de 10
endda gerne betale ekstra for en fisk fanget på ordentlig vis.
Gerda og Kurt Nystrøm er et pensionistægtepar
fra Grenå. De tager gerne bybussen ned på havnen og køber fisk.
De køber aldrig frostvarer, men som Gerda siger har de jo også
tiden til at behandle fisken ordentligt. De går meget op i
kvalitet og køber også til tider fisk hos fiskehandleren oppe i
byen, som de forøvrigt varmt kan anbefale. De synes, at en miljømærkning
af fisk er en god ide, og er mest betænkelige ved, om den kan
kontrolleres. De køber i øvrigt økologiske varer først og
fremmest af hensyn til miljø og dyrevelfærd.
Lene Bramming er nede og hente fisk til sig
selv. Sild til stegte sild i eddike og skrubber til aftensmaden.
Hun bor alene og laver kun mad til sig selv, men hvis det skal være
ekstra godt, skal det selvfølgelig være noget med fisk. Det
viser sig, at hun arbejder i en kantine, der som mange storkøkkener
og kantiner er ved at lægge om til økologisk drift. I den
forbindelse har personalet netop diskuteret fiskeprodukter. Hvis
man kan få lavet nogle entydige og forståelige regler for økologisk
fisk og et distributionssystem, der virker, til storkøkkener,
kantiner, plejehjem, hospitaler, hoteller og restauranter, ligger
der et vældig stort marked, mener hun.
I supermarkedet
Avisens udsendte medarbejder talte også med 12
kunder ved frostdisken i et større supermarked. Her var
reaktionerne mere blandede: "Jeg køber aldrig frisk fisk,
der er for besværligt". "Det er noget rod med alle de mærker
- kan ministeren ikke bare sige hvordan det skal være!".
"Jeg tror ikke på økologi - de skal bare have en masse
penge for at gøre deres arbejde dårligere end de andre".
"Kunne man ikke lave et mærke, der garanterer, at den er
benfri, ha, ha!" Men otte af de adspurgte var positive, og
flere spurgte om den mærkningsordning også kunne dække
frostvarer. De, der var positive overfor en mærkningsordning for
vilde fisk, blev spurgt, hvad de syntes om en mærkningsordning
for dambrugsfisk. Her var svaret entydigt, at et mærke for
dambrugsfisk uden et tilsvarende for vildfisk ville være fjollet.
Samlet set er forbrugerne positive, hvis man
forklarer dem, at en økologisk fisk er en fisk fanget ved et økologisk
fiskeri. Nogle rejser spørgsmålet om forurening. De, der ved
mest om fisk i forvejen, er de mest positive. Hvis en økologisk
fisk skal etableres som mærke kræver det derfor et stort og
massivt oplysningsarbejde, som også fiskerne må deltage i. Og
hvis et sådant oplysningsarbejde skal være troværdigt, kræver
det også en villighed fra branchens side til at erkende, at der
er problemer i fiskeriet, som et økomærke kan være med til at løse.
Tilbage
til Indhold
Mange
meninger om fiskeri og miljø
Per Henrik Hansen
Kystfiskere er betænkelige ved en del industri-
og trawlfiskeri
En del kystfiskere har en del betænkeligheder -
for nu at udtrykke det pænt - ved noget af det fiskeri, andre
fiskere driver.
Det har Knud Andersen fået bekræftet undervejs
i den landsomfattende samtale-undersøgelse, der er beskrevet i
vedstående artikel.
Endnu er undersøgelsen end ikke halvt færdig,
og det er derfor endnu alt for tidligt at drage nogle faste
konklusioner, understreger Knud Andersen.
Visse tendenser tegner sig dog, efter besøg i
en hel del østdanske havne. Her har samtalerne hovedsageligt været
med bundgarnsfiskere, garnfiskere og krogfiskere. Men også
enkelte trawlfiskere er blivet interviewet.
- Det er slående, at en hel del mener, at
industrifiskeriet i den vestlige Østersø griber urimeligt ind i
fødekæden. Der er også mange, der siger, at der bliver trawlet,
hvor man ikke må trawle, og at der i nogle områder bliver brugt
større maskinkraft end tilladt, fortæller Knud Andersen.
Desuden bliver fiskeri med åletrawl kritiseret
for at gå hårdt ud over torskeynglen.
Også bobbins-trawl bliver der skældt ud på.
De jævner stenrevene ud til skade for torskene og deres yngel,
mener nogle kritikere.
Nye tanker
Den nye tanke om et økologi-mærke til fisk
bliver mødt med nogen skepsis rundt om i havnene, beretter Knud
Andersen.
Ganske vist kritiserer fiskerne generelt, at det
nuværende næsten monopoliserede opkøber-system på Sjælland
ikke betaler ekstra for kvalitetsfisk.
Men mange er også betænkelige ved, om
forbrugerne vil betale merpris for en Ø-mærket fisk. De føler
sig heller ikke sikre på, at distributionen, som skal sikre
kvaliteten, vil blive god nok.
- For mange fiskere er det nyt at tænke på skånsomhed
i fiskeriet som et aspekt ved fiskens kvalitet. De mener, at det
bliver vanskeligt at realisere. Men når jeg så begynder at tale
om, at økologi på græsk egentlig betyder noget med at holde
hus, så synes de, at det er en god idé, at fiskerne skal holde
hus med havets ressourcer, siger Knud Andersen. Og tilføjer:
- Mange synes også, at det mindre fiskeri, som
er mere skånsomt, burde prioriteres højere af organisationer og
politikere. Især fiskere fra de små pladser på Sjælland og
omliggende øer føler sig som en overset gruppe i dansk fiskeri.
De er bange for at blive den sidste generation med deres form for
fiskeri, hvis ikke udviklingen bliver vendt. PerH.
Tilbage
til Indhold
Samtaler
i 100 havne
Per H. Hansen
Fiskere i hele Danmark bliver interviewet om
deres holdninger til fiskeri og miljøspørgsmål
- Vi kommer rundt til cirka 100 destinationer i
alt. Vores mål er at komme ud til hver en flække, hvor der er
erhvervsfiskere i Danmark.
Sådan fortæller Knud Andersen om bord på
kutteren Anton. Foruden at være fisker fra Bønnerup på
Djursland er Knud Andersen formand for arbejdsgruppen om økologisk
fiskeri under Landsforeningen Levende Hav.
Formålet med den lange sejltur, han taler om,
er at få en masse gode snakke med danske kystfiskere om fiskeri
og miljø.
I august og september 1998 gik turen til havne på
Sjælland og det meste af den øvrige østlige del af Danmark.
Efter en vinterpause finder den sidste del af sejladsen sted fra
marts til juni 1999. Her er målene de havne i øst og især i
vest, som ikke fik besøg på første del af turen.
Samtale i styrhuset
Undervejs vil folkene på Anton informere om idéen
med et Ø-mærket fiskeri og høre de danske fiskeres tanker om
fiskeri og miljø.
Det sidste sker dels helt uformelt ved en snak på
kajen, og dels mere systematisk i en stor samtaleundersøgelse.
I hver eneste havn finder Knud Andersen en eller
flere fiskere, som vil være med til et interview på en times tid
eller mere i Antons styrehus.
Samtalen handler dels om den pågældende
fiskers konkrete fiskeri, dels om hans syn på forholdet mellem
fiskeri og havets miljø. Hans navn bliver ikke noteret ned; så
ingen behøver frygte konsekvenserne af deres udtalelser.
Foruden Knud Andersen medvirker som oftest hans
medskipper Erik Venøbo og somme tider andre medlemmer af
arbejdsgruppen for økologisk fiskeri.
Desuden er der altid to studerende til stede. De
kommer fra en gruppe på tre fra Institut for Teknologi, Samfund
og Miljø på Roskilde Universitetscenter (RUC).
De studerende skriver alle samtalerne til
referat for senere at samle essensen af dem i to rapporter. Den
ene skal laves i sejlturens vinterpause og vil blive lagt frem på
en stor europæisk konference om fiskeri og miljø, som skal
holdes i Bønnerup til foråret.
Grundlag for blåt Ø
Den anden rapport bliver først skrevet, når
alle havne er besøgt næste sommer.
Den skal danne grundlag for et forslag til
kriterier for et blåt Ø-mærke til økologiske fisk.
I første omgang vil mærket formentlig blive
tildelt som et privat mærke af Levende Hav.
Men Knud Andersen og de andre i foreningen ser
helst, at mærket med tiden bliver statsanerkendt i lighed med det
røde Ø-mærke på økologiske landbrugsvarer.
Ved indledningen af hver samtale i Antons
styrehus, læser Knud Andersen undersøgelsens formål op for den
eller de fiskere, der skal interviewes.
Det lyder sådan her: "Det er arbejdets
formål at undersøge danske kystfiskeres idéer til, hvorledes vi
fiskere på en realistisk måde kan forbedre fiskeriet i retning
af et mere skånsomt fiskeri.
Undersøgelsen skal udføres og gennemføres på
en sådan måde, at der skabes et anvendeligt arbejdsgrundlag i
processen mod et defineret økologisk fiskeri.
Undersøgelsen skal skabe grundlag for afklaring
og valg af handlemuligheder".
Turen til de cirka 100 havne bliver finansieret af
EU og statslige midler i Den Grønne Fond. PerH.
Tilbage
til Indhold
FDB er
skeptiske men også forventningsfulde
Jens Wang Jensen
Et koncept for økologisk fiskeri kan let blive
så vagt, at det går ud over de økologiske varer fra landbruget
I Danmark spiser vi desværre alt for lidt fisk.
Takket være en meget professionel tilrettelagt reklamekampagne er
det lykkedes at stimulere forbruget. Så fisk står nu oftere på
danskernes menu. Forbrugsudvidelsen er størst på dybfrosne fisk
og forarbejdede fiskeprodukter. Øjensynligt synes danske
forbrugere fortsat, at frisk fisk er for besværligt at håndtere
og tilberede i den travle hverdag. Med en overordentlig gunstig
udvikling i markedet for økologiske fødevarer og pæne
stigninger i salget af fisk og fiskeprodukter, er der introduceret
en ide om, at der måtte være et uopdyrket marked for økologiske
fiskeprodukter.
FDB har ved flere lejligheder været forespurgt
om vor holdning til økologisk fisk. Vi har været meget
skeptiske, men omvendt meget interesserede i, om det var muligt at
udvikle et produktionskoncept for økologisk fisk, som kunne skabe
grobund for en troværdig og reel markedsføring af fiskene i vore
butikker. Vore betænkeligheder går først og fremmest på, om
det er muligt at give produktionskonceptet et reelt økologisk
indhold. Det indebærer, at myndighederne må opstille meget præcise
kriterier for produktionen, således at økologiske fisk tydeligt
kan differentieres i forhold til den normale fiskeproduktion. Der
må opstilles regler for velfærd, fangst, transport og slagtning.
Desuden skal et koncept indeholde regler for, hvorledes
forarbejdningen af råvaren kan ske, ligesom der må etableres et
mærkningssystem. Vi forventer, at der i den kommende rapport
"Aktionsplanen for fremme af bæredygtigt fiskeri" er
taget hensyn til disse krav. Desværre kender vi endnu ikke det
konkrete indhold af rapporten og imødeser derfor i spænding
udvalgets konklusioner.
Udvanding af økologien
Vor største betænkelighed går på, at et økologisk
fiskekoncept bliver så vagt, at det får en afsmittende effekt på
det økologiske fødevarekoncept. Den stærke stilling, vi har opnået
inden for de økologiske fødevarer, vil vi værne om. Vi imødeser
med spænding, hvilke kriterier man vil opstille for økologisk
fisk. Indtil da er vi fortsat meget skeptiske, men
forventningsfulde.
I medierne har det været fremme, at det kun var
dambrugsfisk, der kunne blive økologiske. Hvis det er korrekt, er
man allerede fra starten inde på et vildspor. Forbrugernes
forventninger til økologien er, at der produceres efter naturens
principper. Produktion af fisk i dambrug er langt fra naturligt.
Det er jo heller ikke naturligt at producere økologiske æg fra høns
i bure. Fisk er vilde dyr, der fødes og lever i havet. Et økologisk
fiskekoncept må tage sit udgangspunkt i dette faktum. Selv med
dette udgangspunkt, kan det blive meget vanskeligt at forklare
forbrugerne, at man godt kan producere økologiske fisk i de have
og fjorde, som industri og landbrug beskyldes for at forurene.
Fødevarer produceret efter økologiske principper
vinder større og større indpas i danskernes forbrug. I løbet af
ganske få år er salget i FDB's butikker blevet mangedoblet. Vor
prognose for de kommende år indikerer, at vi fortsat vil få
travlt med at fremskaffe en tilstrækkelig mængde økologiske fødevarer,
der kan modsvare forbrugernes stigende efterspørgsel. Siden 1993
er FDB's sortiment af økologiske varer blevet udvidet fra 47 til
nu over 800 forskellige produkter. Som led i kampagnen "Økologi
for fremtiden" i foråret bad vi interesserede forbrugere om
at udfylde ønskelister, som kunne give os et input til, hvilke økologiske
varer forbrugerne savnede i vore butikker. Vi fik over 1200
forskellige ønskelister. Hvis det lykkes os at opfylde alle disse
ønsker, vil sortimentet blive udvidet med over 150 nye økologiske
varer. Lad mig for en ordens skyld nævne, at de føromtalte økologiske
ønskelister ikke indeholdt et eneste krav om at kunne købe økologisk
fisk i vore butikker. Det kan der selvfølgelig være mange
forklaringer på. Men jeg vælger at tro på, at forbrugerne ikke
rigtig kan forestille sig, at vilde dyr kan produceres efter økologiske
principper.
Sammenlignet med andre lande er Danmark blevet
et økologisk foregangsland. Denne position er skabt gennem et
mangeårigt samarbejde mellem økologiske producenter,
myndighederne og detailhandlen. Alle tre parter har haft en fælles
målsætning om at udvikle den økologiske produktion og afsætning.
Der har ligeledes været en fælles interesse i at bakke op om mærkningsreglerne
for økologiske varer. Mærkningen med "Statskontrolleret Økologisk"
har styrket forbrugernes tillid til, at de varer, de købte i vore
butikker, var produceret i overensstemmelse med de økologiske
regler. Forbrugernes motiver til at købe økologiske fødevarer
har været, at produktionsformen var mere skånsom overfor miljøet,
og at varerne var sundere. I de senere år har overvejelser om
dyrevelfærd fået større betydning i forbrugernes overvejelser
om køb af økologiske varer.
Jens Wang Jensen er direktør for Økologi og
Egne Mærker i FDB
Tilbage
til Indhold
Mærkning
skal bane vej for bæredygtigt fiskeri
Morten Bonde
Udvalg under Strukturdirektoratet anbefaler forsøg
med mærkning af fisk
For at bane vejen for et bæredygtigt fiskeri i
Danmark bør fiskere og fiskebranchen sætte forsøg i gang med at
mærke fisk, der er fanget og forarbejdet under hensyntagen til
miljøet. Det anbefaler et bredt udvalg bestående af bl.a.
embedsmænd, fiskere, dambrugere og fiskeproducenter.
Udvalget har skrevet en rapport om bæredygtighed
indenfor fiskeriet og hav- og dambrugserhvervet. Rapporten er
netop udgivet af Strukturdirektoratet, der hører under Fødevareministeriet.
I rapporten gør udvalget opmærksom på, at
pengene i dag er tilstede til at gennemføre forsøg med økologisk
mærkning i fiskeriet. Fødevareministeriet har over tre år afsat
13,1 millioner kroner til at fremme økologisk fiskeriproduktion.
Forsøg i mindre målestok
- Jeg tror, at pengene sagtens kan række til at
gennemføre forsøg med mærkning af bæredygtigt fiskeri i mindre
målestok, siger udvalgets formand, Flemming Duus Mathiesen, der
er udviklingsdirektør i Strukturdirektoratet.
- Når forsøgsperioden på tre år er gået,
regner vi med, at vi har et bedre grundlag for at vurderer
problemstillingen. Når udvalget ikke anbefaler at indføre en
permanent mærkningsordning her og nu, skyldes det blandt andet,
at det vil være vanskeligt at opstille præcise kriterier for,
hvilke typer fiskeri der kan betragtes som økologiske og bæredygtige,
skriver udvalget.
Desuden vil det være svært at vurdere, om
vildtlevende fisk rent faktisk har levet et liv uden påvirkning
af forureningskilder, eller om fisken tilhører en truet art. For
at kunne opretholde et troværdigt mærkningssystem, skal den
offentlige kontrol af fiskeriet desuden udbygges, skriver
udvalgsmedlemmerne i rapporten.
Dambrug
Selvom udvalgsmedlemmerne ikke har kunnet enes
om en økologisk mærkningsordning for fiskeriet her og nu, har de
ikke haft svært ved at blive enige på hav- og dambrugsområdet.
Her anbefaler de i rapporten, at der indføres en mærkning
hurtigst muligt. Flemming Duus Mathiesen vurderer, at en mærkningsordning
for hav- og dambrugserhvervet kan gennemføres i løbet af tre til
seks måneder. Mange af erfaringerne, tror han, kan bruges senere
i en eventuel mærkningsordning for det vilde fiskeri. Udvalget
skriver blandt andet, at der på internationalt plan i dag findes
adskillige mærkningsordninger for fisk, der er fanget under
hensyntagen til miljøet på den ene eller anden måde.
"Der kan konstateres en stadig stigende
udvikling i forbrugsvalget baseret på hensynet til sundhed og
miljø. Det faktum, at markedet for økologiske varer fra
jordbruget er vokset hastigt de senere år dokumenterer, at der er
en generel forbrugertrend i retning af bæredygtighed og økologi
på fødevareområdet", hedder det i rapporten.
Flemming Duus Mathiesen tør ikke give noget bud
på, hvornår tiden er moden til at indføre en landsdækkende,
permanent mærkningsordning på spørgsmålet om, hvorvidt fem år
vil være nok til at skabe en vilje i erhvervet for økologisk mærkning
af bæredygtigt fiskeri, svarer han forsigtigt:
- Om fem år ved vi mere om hele denne
problemstilling.
Tilbage
til Indhold
Økologiske
fisk lever da ikke i bur
Morten Bonde
Nyt økologi-mærke for opdrætsfisk er falsk
varebetegnelse, mener bundgarns-fisker Niels Erik Jensen
Selvom de store havørreder på dækket gør det
mest synlige indtryk på de fremmødte på kajen denne
september-eftermiddag, er det blankålene skjult nede i
bundgarnsjollens dam, der skaffer fisker Niels Erik Jensen og hans
tre kolleger brød på bordet.
I dag er de de eneste erhvervsfiskere ved Fakse
Ladeplads. Og sjakkets få både syner ikke af meget i havnen. For
tolv år siden, da den nye havn blev bygget, var her næsten 20
fiskere. I dag er de tomme pladser udlejet til lystsejlere. Store
fartøjers overfiskning af torsk og brislinger i Østersøen har
fortrængt mange fiskere fra pladsen, mener Niels Erik Jensen.
Fremtiden
Selv frygter han for fremtiden på et marked,
hvor opdræt allerede har fået priserne til at falde på flere af
de arter, han fisker.De dystre udsigter bliver ikke bedre af, at
Strukturdirektoratet i en ny rapport anbefaler, at der for hav- og
dambrugserhvervet indføres et økologisk varemærke. En lignende
mærkningsordning for det frie fiskeri afvises til gengæld i
rapporten. Begrundelsen er, at det i dag er vanskeligt at opstille
præcise økologiske kriterier for fiskeri og kontrollere, om de
bliver overholdt. Niels Erik Jensen har svært ved at forstå,
hvorfor visse dambrugere fremover kan få lov at mærke deres fisk
som økologiske, mens de fisk, der fanges i havet med selv de mest
skånsomme metoder, ikke kan opnå nogen officiel økologisk
status.
Falsk varebetegnelse
- Økologimærket for dambrug og havbrug er
falsk varebetegnelse. Jeg kan ikke se, hvordan en opdrætsfisk,
der bliver fyldt med penicillin, kan være økologisk, siger han.
Fiskeskipperen frygter, at den nye mærkningsordning
for opdrætsfisk vil gøre det sværere at sælge vildtlevende ål.
I forvejen er priserne pressede, siger han.
- Opkøberne siger til os, at det er opdrætsål,
der er med til at presse priserne. Selvom der blev landet færre
ål i Danmark i fjor end året før, fik vi mindre for vores ål i
fjor i forhold til året før. Og i år er priserne endnu lavere,
siger Niels Erik Jensen.
I fjor sendte de danske opdrættere små 1700
ton ål på markedet. Det er mere end dobbelt så mange, som
danske fiskere tilsammen landede.- Jeg er spændt på, om det vil
gå på samme måde med ålen, som det er gået med laksen. Inden
lakseopdrættet blev udbredt i 1980'erne, lå prisen på 85 kroner
kiloet. I dag skal man være heldig, hvis man kan få 20-22
kroner. Opdrætsfiskene har slået bunden ud af markedet. Og folk
har det i dag på samme måde med laks som med kyllinger: De ved
ikke, hvordan de rigtigt skal smage, siger bundgarnsfiskeren, der
har fulgt erhvervets op- og nedture fra Fakse Ladeplads, siden han
var dreng.
Kreperlig udvikling
Niels Erik Jensen betegner de seneste års
udvikling indenfor bundgarnsfiskeriet som »kreperlig«.
- Det eneste, der kan standse udviklingen, er,
at vi får de priser for vores fisk, som de er værd, siger den
57-årige fisker.Han mener, at et privat økologimærke kan være
det første skridt på vejen mod et bedre marked for bæredygtig
økologisk fisk. Foreningen Levende Hav arbejder i øjeblikket med
at lancere et sådant mærke. Mærket er blåt og ligner det
statskontollerede mærke for økologiske landbrugsprodukter. I øjeblikket
arbejder et udvalg i foreningen med at opstille de kriterier, som
fisken skal opfylde for at blive ø-mærket.
Mærkningsordning
- Hvis det kunne lykkes at stable en privat mærkningsordning
på benene, er jeg ikke i tvivl om, at forbrugerne er parat til at
betale lidt mere for en god fisk. Vi andre køber jo også økologiske
landbrugsvarer, så snart vi kan komme i nærheden af dem, siger
han. M.B.
Tilbage
til Indhold
EU klar
til at arbejde for øko-mærke
Morten Bonde
EU-Kommissionen vil starte en debat om kriterier
for økologisk mærkning af fiskeprodukter, siger EU-kommissær
Emma Bonino
EU-Kommissionen vil arbejde for, at der på
EU-plan sættes en debat i gang om, hvilke kriterier der bør gælde
for økologisk fiskeri. Kriterierne skal danne grundlag for at mærke
økologiske fiskeprodukter, siger EU-kommissær for fiskeri, Emma
Bonino, i et interview med Økologisk Fiskeri.
- Både kvalitets- og miljøhensyn er vigtige
elementer i EU's fiskeripolitik. Derfor vil EU-Kommissionen snart
sætte en debat i gang om en EU-lovgivning, der skal opstille
betingelserne for en øko-mærkning af fiskeprodukter. Mærkningen
skal oprettes under hensyn til den internationale udvikling på
området, siger den italienske kommissær.
Den internationale udvikling indenfor mærkning
af miljøvenlige fiskeprodukter er skitseret i en ny dansk
rapport, der netop er udgivet af Strukturdirektoratet under Fødevareministeriet.
I rapporten omtales bl.a. en mærkningsordning,
som er etableret i et samarbejde mellem Verdensnaturfonden og den
internationale fødevarekoncern Unilever. Også private svenske og
norske mærkningsordninger er nævnt, foruden det kendte
amerikanske Dolphin-Safe mærke, der garanterer, at der ikke er
fanget delfiner i tun-garn.
Tiltrækkende ide
- Ideen om et øko-mærke for fisk er tiltrækkende.
Miljøvenlige fangstredskaber kan for eksempel være et stort
aktiv for miljøet, siger Emma Bonino, og konkluderer ligesom
udvalget bag den danske rapport, at det ikke er uproblematisk at
indføre en økologisk mærkningsordning.
- Det rejser en række vanskelige spørgsmål, når
det gælder at føre mærkningen ud i livet, opretholde kontrol
med den og finde pengene til den, siger hun.
Emma Bonino ser det ikke som EU-Kommissionens
opgave at indføre en fælles øko-mærkning i EU-medlemslandene:
- Kommissionens rolle er at fremme udviklingen
af frivillige systemer mellem de økonomiske aktører, der er
involveret i fiskeriet. Samtidig skal EU-Kommissionen sørge for,
at forbrugerne ikke bliver taget ved næsen af svindel-øko-mærker.
Og vi skal sørge for, at en mærkningsordning i ét land ikke
kommer til at fungere som en teknisk handelshindring for
importerede fisk fra andre lande.
Kystnært fiskeri
Selvom EU-Kommissionen ikke ser det som sin
opgave at indføre en mærkningsordning for økologisk fisk, har
kommissionen givet støtte til 58 pilot-projekter, som skal støtte
det kystnære fiskeri. Herhjemme har Landsforeningen Levende Hav fået
støtte til et pilot-projekt til bl.a. at udgive denne avis.
Ifølge EU-Kommissionen er det kystnære fiskeri
defineret som det fiskeri, der drives af både på under 12 meter
- trawlere undtaget. Kategorien omfatter 70 procent af alle
fiskefartøjer i EU, og i visse lande, som for eksempel Grækenland
og Portugal, er andelen over 80 procent. Og selvom fiskere kun udgør
en procent af EU's samlede befolkning, er andelen af fiskere i
visse kystområder over 10 procent. Dertil kommer et stort antal
beskæftigede på land, oplyser EU-Kommissionen.
- Ved at støtte det kystnære fiskeri, støtter
man ikke kun europæiske fiskere, men også markederne og de
industrier, der er tilknyttet fiskeriet. Og det er med til at
holde baglandet bag de små fiskerlejer i live, siger Emma Bonino,
der forklarer, at det kystnære fiskeri ikke kun har en stor
betydning som erhverv i visse områder.
-Det kystnære fiskeri har også en væsentlig
rolle at spille som hovedleverandør af frisk fisk til
forbrugerne. Den rolle vil få større betydning, hvis der bliver
lagt mere vægt på kvalitet, siger Emma Bonino, som dog gør opmærksom
på, at fisk af høj kvalitet ikke nødvendigvis behøver at være
fanget efter økologiske metoder. M.B.
Tilbage
til Indhold
Øko-landmænd
støtter øko-fiskere
Af Bo Læssøe
Fiskeri og landbrug er erhverv, der som fødevareproducenter
har en masse grundlæggende ting til fælles. Produktionen er stærkt
afhængig af naturen, produktionen foregår ofte i et
enkeltmandsfirma, begge erhverv er lovgivningsmæssig stærkt
reguleret og alligevel regnes begge erhverv af udøverne som et
frit erhverv. I tidligere generationer var det meget almindeligt
ved kysten, at man både drev landbrug og fiskeri. Den form for
dobbelt erhverv finder man sjældent i dag.
Konventionelt landbrug er i de senere år gået
hårdt ud over fiskeriet i nogle områder. Landbrugets udledning
af gødning og pesticider haft en konkret og direkte negativ
indvirkning på især det kystnære fiskeris muligheder. Sådan
behøver det ikke at være.
I dele af landbruget har man med den begyndende
omlægning til økologisk drift taget fat på at få løst nogle
af de problemer, som landbruget påfører det omgivende samfund,
herunder fiskeriet. I økologisk jordbrug er nitratudvaskningen om
ikke fjernet så i hvert fald væsentlig reduceret i forhold til
det konventionelle landbrug. Udvaskning med pesticider er der sat
en effektiv stopper for, det er simpelt hen forbudt i økologisk
jordbrug.
Økologisk udvikling
Begrebet økologisk jordbrug er ikke drattet ned
fra himlen, men er opstået ved at praktiske landmænd er holdt op
med at bruge de dårligste metoder og i stedet har udviklet nye og
bedre metoder. I landbruget var det især anvendelsen af
pesticider og kunstgødning, som økologerne ønskede at stoppe.
Indenfor fiskeriet er det selvfølgelig helt andre ting, man skal
stoppe. Der er metoder indenfor det eksisterende fiskeri, som ikke
kan accepteres, hvis fiskeriet skal være økologisk. Den fokus,
der derved kommer på de dårlige metoder, vil selvfølgelig også
skabe konflikter indenfor fiskeriet, som det har været tilfældet
indenfor landbruget. Men at tage afstand fra nogle metoder kan være
nødvendigt for at komme videre med udviklingen.
I landbruget er det det daglige arbejde på de
efterhånden hundredvis af økologiske landbrug rundt omkring, som
skaber udviklingen i økologien. Det er ved i praksis at arbejde
med tingene og hele tiden søge at gøre det bedre, at økologien
skal udvikles. I landbruget er det lykkedes at bruge økologien
som en udviklingsmodel, hvor vi på den ene side tager størst
mulig hensyn til naturen og på den anden side sikrer, at
landbrugerne kan leve af deres erhverv. En tilsvarende udvikling bør
være mulig indenfor fiskeriet.
Et typisk område, hvor økofiskere og økobønder
burde stå skulder ved skulder, er den forurening af havet, der
foregår fra byerne, landbruget, olie- og kemiindustrien o.s.v.
Det er trods alt vores to erhverv, der også i
fremtiden skal skaffe ordentlig mad på bordet til verdens
voksende befolkning. Det kan vi kun, hvis vi står sammen om
opgaven.
Bo Læssøe er formand for Landsforeningen Økologisk
Jordbrug
Tilbage
til Indhold
Forbrugerne
ønsker friske kvalitetsfisk
Axel Ljungquist
Fiskerierhvervet burde satse på fisk og
fiskeprodukter fra et bæredygtigt økologisk fiskeri
Forbrugerne har i de senere år klart
tilkendegivet, at de er meget interesserede i at købe økologiske
levnedsmidler. Forbruget af økologiske levnedsmidler er stærkt
stigende. Det er især forbruget af mælk, ost, frugt og grøntsager,
der har været stigende, men der ses nu også en stigende efterspørgsel
af kød og kødprodukter.
Når forbrugerne vælger at købe økologiske
levnedsmidler, gør de dette såvel ud fra en forståelse af den
økologiske grundide om bæredygtig produktion med mindre
forurening, som ud fra ønsket om at få levnedsmidler af en bedre
kvalitet.
Kvalitetsbegrebet er blevet stadigt mere
omfattende i de senere år:
- Kulinarisk kvalitet
- Ernæringsmæssig kvalitet
- Hygiejnisk kvalitet d.v.s. at der ikke må være
nogen risiko forbundet med at spise maden
- Etisk kvalitet
Forbrugerne vil efterspørge fisk, der er
absolut friskfangede og velbehandlede i alle led fra fangst til
detailforretning. Fiskene skal være fanget på en sådan måde og
omfang, at vi ikke misbruger havets ressourcer og skader havmiljøet.
Der er et stærkt ønske om, at fiskeriet bliver
bæredygtigt, således at det sikres, at de kommende generationer
også får mulighed for at udnytte havets ressourcer i samme
omfang som nu.
Der er af det samlede fiskerierhverv gennemført
en omfattende og kostbar reklamekampagne i det sidste års tid.
Den har tilsyneladende givet gode resultater. Jeg kunne ønske, at
erhvervet tilsvarende ville satse på at markedsføre fisk og
fiskeprodukter som resultat af et bæredygtigt fiskeri.
Selvom fiskeriet ikke fuldt ud kan sammenlignes
med landbrug og gartneri, problemstillingerne er forskellige, så
kunne det blive muligt at markedsføre økologiske produkter til
gavn for fiskerierhvervet, samfundet og forbrugerne.
Læs mere
Vi har som bekendt endnu ikke fået en
autorisations- og mærkningsordning, der ville være grundlaget
for en markedsføring af økologiske fiskeriprodukter, men jeg
tror vi får det. Hvornår? Læs nærmere om denne sag i
"Rapport vedrørende Aktionsplan for bæredygtige produktion
indenfor fiskeriet og akvakulturerhvervet" af 17.6.98 fra
Strukturdirektoratet.
Axel Ljungquist er levnedsmiddelkonsulent, dyrlæge
og Forbrugerrådets repræsentant i Det Økologiske Fødevareråd.
Tilbage
til Indhold
|