Kontrol og kriterier for økologisk mad

 
ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED

Uddrag af rapport fra havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996

arrangeret af Landsforeningen Levende Hav

i samarbejde med Den Grønne Fond. 

Kapitel 8

Hanne Mogensen

Hanne Mogensen er dyrlæge og ansat ved Levnedsmiddelkontrollen i Randers.

Mit ærinde i dette indlæg er at opridse betingelserne for økologisk fødevareproduktion, som den eksisterer idag, og diskutere, om man kunne forestille sig et fiskeri, der kalder sig økologisk. Som det vil fremgå, ser jeg umiddelbart ingen afgørende forhindring for et godkendt og kontrolleret øko-mærke for fisk.

For overhovedet at måtte sælge en fødevare i dette land skal man registreres og overholde visse minimumskrav om levnedsmidlernes behandling og opbevaring.

For at kunne mærke sin vare som økologisk, skal man derudover godkendes som økologisk producent og opfylde de krav, der er givet i den lovgivning om økologiske levnedsmidler, som Levnedsmiddelkontrollen er med til at administrere, og dermed følger en mere omfattende kontrol end den almindelige levnedsmiddelkontrol. Det er ikke tilladt at kalde en vare for "økologisk", hvis den ikke sorterer under dette system og de pågældende kriterier, der er vedtaget. Der er (endnu) ingen lovgivning for fisk på området, og derfor er det idag slet og ret forbudt at sælge en fisk under betegnelsen "økologisk".

Filosofien bag det statskontrollerede økologi-mærke er, at det er produktionen, der er økologisk. Der er derfor ingen garanti for, at den vare, man køber som økologisk, også er velsmagende og af høj gastronomisk kvalitet. Til gengæld har man en statsgaranteret sikkerhed for, at varen er produceret og behandlet i overensstemmelse med de retningslinier, der er fastsat på området. For økologiske levnedsmidler idag gælder det spørgsmål om brug af sprøjtemidler, gødskning, foder, lægemidler og tilsætningsstoffer og derudover dyrevelfærd. For at sikre overholdelsen af disse krav, foregår der en offentlig regelmæssig kontrol af alle de involverede produktionsled, dvs. f.eks. gården, slagteren, detail-slagteren osv. Hvis bare ét af leddene "smutter" i kontrollen, kan varen ikke godkendes som økologisk. Der skal foregå nøje registrering af al indkøb til produktionen, hvor meget der produceres, og hvor meget der sælges til hvem. Derudover er der krav til de fysiske forhold, som f.eks. opstaldning, adskillelse og mærkning af dyr, emballage-lukning mm., og til driften iøvrigt, f.eks. tidselementet i adskillelse, næbtrimning o.a.

Min pointe i forhold til diskussionen om en økologisk fisk er den, at begrebet "økologi" i produktionen og kontrollen af levnedsmidler er klart og tydeligt defineret, og at varen uanset dens gastronomiske, biologiske eller filosofiske kvaliteter iøvrigt simpelthen er økologisk, når produktionen og behandlingen af den har overholdt de gældende regler. Det er altså ikke afgørende for en vares status af "økologisk", hvordan dette ord iøvrigt optræder i biologibøger, diskussioner og undersøgelser: det drejer sig alene om, hvad der er bestemt, defineret og nedskrevet ved lov. Med andre ord: hvis der kan defineres og ved lov vedtages et regelsæt for en økologisk produktion og behandling af fisk, så kan fisk, der behandles på denne måde sælges som "økologisk" lige så vel, som økologiske landbrugsvarer bliver det.

Og ser man på de praktiske muligheder for at drive og kontrollere et økologisk fiskeri, så forekommer en offentlig kontrol ikke umulig: så snart fisken er fanget, kan det principielt kontrolleres, hvordan den behandles i de forskellige led, lige til den sælges til forbrugeren. Særskilte journaler og regnskaber for "økologisk fisk" er vel for en fisker ikke mere utænkeligt end for en landmand? De fysiske forhold i fiskeriet kunne evt. have noget at gøre med fangst-redskaber, kasser til transport osv, og angående driften kunne der differentieres med hensyn til de tidspunkter på året, hvor man må fiske en given fisk.

Der eksisterer som sagt ingen lovgivning om økologisk fisk, men det betyder ikke at en sådan er utænkelig. Nogle af de kriterier, jeg kunne forestille mig for en økologisk produceret fisk, er: energiforbrug, fangstmetoder, affald, emballage, rengøringsmidler, fangst-område, arbejdsmiljø, transport, forarbejdning, årstidsvariationer. Der kan ikke stilles krav til fisken i et sådant foretagende, men det kan der til fiskeriet, og der forekommer at være emner nok at diskutere.

Det arbejde, der skal sættes i gang efter dette seminar, kunne efter min mening arbejde med:

- kortsigtet: at opstille nogle kvalitetskrav, som der kan fiskes efter og arbejdes efter i behandlingen af fisken.

- langsigtet: at arbejde videre for at påvirke den lovgivning, der formentlig kommer på et tidspunkt. Ved at gå ind i denne proces har fiskere og andre faktisk mulighed for at sætte præg på kriterierne for et eventuelt fremtidigt økologisk fiskeri. Jeg har nævnt nogle af de faktorer, der kunne være interessante at undersøge i den forbindelse.

Bemærk: teksten er ikke identisk med Hanne Mogensens oplæg, men et referat af det i citatform.

©