| 
                 
              ØKOLOGISK FISK? MULIGHED OG NØDVENDIGHED
               Uddrag af rapport fra
              havpolitisk forum i Bønnerup,.marts 1996 
              arrangeret af Landsforeningen
              Levende Hav 
              i samarbejde med Den Grønne Fond.  
              Kapitel 8 
              Hanne Mogensen 
              Hanne Mogensen er dyrlæge og ansat ved
              Levnedsmiddelkontrollen i Randers. 
              Mit ærinde i dette indlæg er at opridse
              betingelserne for økologisk fødevareproduktion, som den
              eksisterer idag, og diskutere, om man kunne forestille sig et
              fiskeri, der kalder sig økologisk. Som det vil fremgå, ser jeg
              umiddelbart ingen afgørende forhindring for et godkendt og
              kontrolleret øko-mærke for fisk. 
              For overhovedet at måtte sælge en fødevare
              i dette land skal man registreres og overholde visse minimumskrav
              om levnedsmidlernes behandling og opbevaring. 
              For at kunne mærke sin vare som økologisk,
              skal man derudover godkendes som økologisk producent og opfylde
              de krav, der er givet i den lovgivning om økologiske
              levnedsmidler, som Levnedsmiddelkontrollen er med til at
              administrere, og dermed følger en mere omfattende kontrol end den
              almindelige levnedsmiddelkontrol. Det er ikke tilladt at kalde en
              vare for "økologisk", hvis den ikke sorterer under
              dette system og de pågældende kriterier, der er vedtaget. Der er
              (endnu) ingen lovgivning for fisk på området, og derfor er det
              idag slet og ret forbudt at sælge en fisk under betegnelsen
              "økologisk". 
              Filosofien bag det statskontrollerede økologi-mærke
              er, at det er produktionen, der er økologisk. Der er derfor ingen
              garanti for, at den vare, man køber som økologisk, også er
              velsmagende og af høj gastronomisk kvalitet. Til gengæld har man
              en statsgaranteret sikkerhed for, at varen er produceret og
              behandlet i overensstemmelse med de retningslinier, der er fastsat
              på området. For økologiske levnedsmidler idag gælder det spørgsmål
              om brug af sprøjtemidler, gødskning, foder, lægemidler og tilsætningsstoffer
              og derudover dyrevelfærd. For at sikre overholdelsen af disse
              krav, foregår der en offentlig regelmæssig kontrol af alle de
              involverede produktionsled, dvs. f.eks. gården, slagteren,
              detail-slagteren osv. Hvis bare ét af leddene "smutter"
              i kontrollen, kan varen ikke godkendes som økologisk. Der skal
              foregå nøje registrering af al indkøb til produktionen, hvor
              meget der produceres, og hvor meget der sælges til hvem.
              Derudover er der krav til de fysiske forhold, som f.eks.
              opstaldning, adskillelse og mærkning af dyr, emballage-lukning
              mm., og til driften iøvrigt, f.eks. tidselementet i adskillelse,
              næbtrimning o.a. 
              Min pointe i forhold til diskussionen om en
              økologisk fisk er den, at begrebet "økologi" i
              produktionen og kontrollen af levnedsmidler er klart og tydeligt
              defineret, og at varen uanset dens gastronomiske, biologiske eller
              filosofiske kvaliteter iøvrigt simpelthen er økologisk, når
              produktionen og behandlingen af den har overholdt de gældende
              regler. Det er altså ikke afgørende for en vares status af
              "økologisk", hvordan dette ord iøvrigt optræder i
              biologibøger, diskussioner og undersøgelser: det drejer sig
              alene om, hvad der er bestemt, defineret og nedskrevet ved lov.
              Med andre ord: hvis der kan defineres og ved lov vedtages et
              regelsæt for en økologisk produktion og behandling af fisk, så
              kan fisk, der behandles på denne måde sælges som "økologisk"
              lige så vel, som økologiske landbrugsvarer bliver det. 
              Og ser man på de praktiske muligheder for
              at drive og kontrollere et økologisk fiskeri, så forekommer en
              offentlig kontrol ikke umulig: så snart fisken er fanget, kan det
              principielt kontrolleres, hvordan den behandles i de forskellige
              led, lige til den sælges til forbrugeren. Særskilte journaler og
              regnskaber for "økologisk fisk" er vel for en fisker
              ikke mere utænkeligt end for en landmand? De fysiske forhold i
              fiskeriet kunne evt. have noget at gøre med fangst-redskaber,
              kasser til transport osv, og angående driften kunne der
              differentieres med hensyn til de tidspunkter på året, hvor man må
              fiske en given fisk. 
              Der eksisterer som sagt ingen lovgivning om
              økologisk fisk, men det betyder ikke at en sådan er utænkelig.
              Nogle af de kriterier, jeg kunne forestille mig for en økologisk
              produceret fisk, er: energiforbrug, fangstmetoder, affald,
              emballage, rengøringsmidler, fangst-område, arbejdsmiljø,
              transport, forarbejdning, årstidsvariationer. Der kan ikke
              stilles krav til fisken i et sådant foretagende, men det kan der
              til fiskeriet, og der forekommer at være emner nok at diskutere. 
              Det arbejde, der skal sættes i gang efter
              dette seminar, kunne efter min mening arbejde med: 
              - kortsigtet: at opstille nogle
              kvalitetskrav, som der kan fiskes efter og arbejdes efter i
              behandlingen af fisken. 
              - langsigtet: at arbejde videre for at påvirke
              den lovgivning, der formentlig kommer på et tidspunkt. Ved at gå
              ind i denne proces har fiskere og andre faktisk mulighed for at sætte
              præg på kriterierne for et eventuelt fremtidigt økologisk
              fiskeri. Jeg har nævnt nogle af de faktorer, der kunne være
              interessante at undersøge i den forbindelse. 
              Bemærk: teksten er ikke identisk med Hanne
              Mogensens oplæg, men et referat af det i citatform. 
              ©  |