1. brev til Fødevareministeren

Bønnerup Havn onsdag den 5. november 1997  

 

 

 

Minister for Fødevare, Landbrug og Fiskeri

Henrik Dam Kristensen

Kære Henrik Dam Kristensen

Tak for et udmærket møde I Bønnerup. Efterfølgende har dine kommentarer til et spørgsmål fra salen, vagt en del bekymring blandt Landsforeningen Levende Havs arbejdsgruppe for fremme af et økologisk fiskeri. (Gruppen afholdt det seneste møde søndag den 2. november, tilstede var bl.a. 8 snurrevods- og garn skippere).

Du blev bedt om at kommentere de små bådes tilbagegang på grund af et svigtende kystfiskeriet (beskrevet på forsiden af Fiskeri Tidende den 16/10) og fremkomsten af en nybygget bomtrawler I dansk fiskeri (beskrevet på side 6 i samme blad). Og du blev spurgt om hvordan det er muligt at få godkendt et så start fartøj til også at kunne bedrive kystfiskeri? Det kan bomtrawleren fordi dette fartøj - på papiret - er udstyret med en 299 HK motor.

Du svarede at du ikke kendte denne sags detaljer og at du i øvrigt ikke mente at du var den bedste til at bestemme hvilke typer nye fartøjer der skulle indgå i dansk fiskeri, fordi som du sagde, "er fiskerne ikke de bedste til at afgøre hvilke fartøjer der skal ind i dansk fiskeri?'.

Det forstår vi ikke. I forvejen overlader du os ikke megen selvforvaltning, men her mener du tilsyneladende at erhvervet selv skal tage beslutningen am dette - for kystfiskeriet meget vigtige spørgsmål!

Denne bomtrawler har på papiret 299 HK. En fornuftig lovgivning giver fartøjer med under 299 HK lov til at fiske inden for 12 sømil, men alle ved, at denne bomtrawler har en fremdrivningskraft der svarer til 1000 HK.

En ellers fornuftig lovgivning er sat ud af kraft, med det resultat at en 140 tons hæk- og bomtrawler kan fiske i de eneste farvande, kystfiskeriet kan befiske, fri af det søgående fisker.

Vi har meget svært ved at få bomtrawl og bæredygtighed til at spille sammen. økologi og bomtrawl er en parodi. Men vi mener faktisk - også uden at kende dit og Dansk Fiskeriforenings bæredygtighedsbegreb - at bæredygtighed og bomtrawl ikke hænger sammen. Nu har dansk fiskeri fået en bomtrawler under dække af at denne også kan hæktrawle og så vidt vi er orienteret får denne nybygning støtte fra Strukturdirektoratet.

Mener du at bomtrawl og et bæredygtig fiskeri kan forenes?

Vi mener som du så rigtig sagde på mødet, at højkvalitets fisken, hel og hurtigt efter fangsten, skal bringes ud til forbrugerne. Vi mener som du, at det er beskæmmende, at de mange forbrugere ikke har mulighed for at få købe denne fisk.                      

En sådan udvikling, kan efter vores mening, bedst varetages at kystfiskeriet, men det forsvinder som sagt med de 20 fartøjer om måneden. Når kystfiskerne ved Lild- og Thorup Strand bliver fordrevet fra deres fiskepladser, ja ikke alene fra fiskerpladserne, men også fra fiskeriet, af hollandske bomtrawlere udflaget til Norge, så gavner det ikke deres sag, at dansk fiskeripolitik nu har givet tilladelse til kystfiskeri med bomtrawl efter konsumfisk.

(rejefiskeriet tager vi ikke stilling til her).

Vi tillader os derfor at stille dig følgende spørgsmål:

1. Hvornår reviderer du den lovgivning der tillader at fartøjer med mindre end 299HK kan fiske inden for 12 sømil? I stedet for HK kunne pæletrækket være begrænsende faktor.

2. Vi mener at dansk fiskeri har brug for en politik som tager vare om det svigtende kystfiskeri? Er det ikke på tide at vi får en kystfiskeripolitik?

Vi er en gruppe at fiskere og ikkefiskere som er i gang med at udforske mulighederne og umulighederne i et fremtidig bæredygtigt og økologisk kystfiskeri. Dette fiskeri vil efter vores mening, langt bedre end et industrialiseret konsumfiskeri, kunne levere den ægte vare:  

Den dagfangede højkvalitetsfisk, fanget når den er bedst, landet af de mange fiskere i de mange havne, så vi derved sikre at alle forbrugere, ikke kun i Denmark, men også det nære udland, få mulighed for et dagligt indkøb af den ægte vare; kaldet FRISK FISK  

Vore erfaringer stiller vi til rådighed for fremtidens fiskeripolitik.

Med venlig hilsen

Arbejdsgruppen for fremme af et økologisk fiskeri.

Sekretær for arbejdsgruppen, Kurt Bertelsen Christensen

Vedlagt som bilag:

1. Navneliste

2. Kopi af brev til Kommissær Emma Bonino

3. En projektbeskrivelse, i uddrag, vedrørende kystfiskeriet

4 Slut rapport, i uddrag, omhandlende kampagnen I Fiskens Tegn